Невена Миловановић: Кројеви саткани од емоција

М. ЈУНГИЋ МИЛОШЕВИЋ

недеља, 15. 09. 2019. у 13:15

Невена Миловановић: Кројеви саткани од емоција

Фото В. Данилов/Пинк

Костимографкиња ТВ Пинк, о раду на серији "Црвени месец"

СНИМАЊЕ историјско-љубавне серије "Црвени месец", редитеља и сценаристе Романа Мајетића, у продукцији ТВ Пинк, наставља се 2. септембра у филмском граду у Шимановцима, као и на другим локацијама. За раскошне костиме с почетка 20. века, шивене за сваког глумца, задужена је Невена Миловановић, главна костимографкиња "ружичасте" телевизије, која за "ТВ новости" открива да је пресрећна због ангажмана у овој теленовели.

- При првом сусрету са Романом пронашла сам заједничке погледе на ликовност костима и карактере ликова, на основу којих сам одредила како ће изгледати глумци у серији - каже Миловановићева, дипломирани сликар-костимограф на Факултету примењених уметности у Београду.

Иза ње су многобројне серије и филмови, међу којима и "Паре или живот", "Куку Васа", "Шесто чуло", "Метла без дршке", "Љубав, навика, паника", "Мој рођак са села", "Гледај ме", "Јесен стиже, Дуњо моја", "Сложна браћа", "Мирис кише на Балкану", "Сумњива лица", "Фолк", "Истине и лажи"...

* На серији "Црвени месец" ангажован је велики број мајстора свог заната. Ко се све нашао у вашој екипи?

- Oкупила сам тим од 10 најближих сарадника, асистената. До сада смо урадили више од 800 костима по мери и карактеру ликова, а до краја снимања биће их око хиљаду. Надам се да ће једног дана моћи да се користе и за нешто друго. Уз подршку продуцента Манета Шијана, оформили смо тим за кројачницу у Шимановцима, а велику помоћ имали смо од Винке Бранковић која је израдила све униформе и велики број хаљина за главне глумице. Део уникатног накита направила је дизајнерка Софија Станковић, а чизме фантастичан мајстор и уметник Зоран Косановић.

* Колико је костим важан за глумца приликом креирања улоге?

- Веома је важан, а своју функцију добија тек када га глумац "усвоји" и када му помогне да оствари лик који тумачи. То је тренутак када дајем део себе и када се моја и енергија глумца спајају у заједнички циљ - оживљавање лика. За мене је то веома битно и волим да радим са глумцима који умеју да осете костим. Имућне породице Ружичић, Станимировић и Баумен у 120 епизода пролазе кроз тешке и лепе тренутке, па ће се трансформације њихових личности видети и на костимима.

Милош Ђуровић и Ивана Дудић у серији "Црвени месец" Фото Пинк


* Какву поруку носе боје тканине?

- Колорит је изузетно битан за улогу, јер и он одређује карактер. Женске улоге у "Црвеном месецу" имају своје боје. Ћерка аустријског посланика Софија Баумен (Ивана Дудић), млада, амбициозна девојка, револуционарног духа, носи нијансе тиркизно плаве, а њена мајка Марија (Нина Граховац), имућна и енергична дама, понеће јаке, интензивне боје - црвену, бордо и тамнозелену. Теодора (Мина Милићевић), несуђена вереница главног јунака Николе Станимировића, обучена је у нежне, пастелне нијансе. Софијиној баки Наталији (Олга Одановић) наменила сам отмену тегет, беж, сиву...

* По чему ћете памтити сарадњу са главним актерима?

- Млади глумац Милош Ђуровић који игра српског официра Николу Станимировића, носи костим као да се родио у њему. Приметила сам га у филму "Бранио сам Младу Босну", а касније смо радили заједно и "Сумњива лица" и друге серије. Посебно задовољство ми представља и сарадња са глумицом Иваном Дудић, која је прави пример сјајног односа између глумца и костимографа. Уживам да правим хаљине за њу, јер их она носи с љубављу.

* Колико вам темпо снимања "Црвеног месеца" дозвољава да се ангажујете на другим пројектима?

- Тренутно, са великим поштовањем, задовољством и љубављу, радим представу "Алекса у земљи чуда", у част Слободанке Цаце Алексић, предивне жене која је са супругом Бранком основала позориште "Пуж" и усрећила многобројне генерације деце и родитеља.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Весна Чипчић: Ветар са много бофора


* Како проводите слободно време?

- Моја велика љубав је сликарство. Урадила сам више од 150 акварела и надам се да ћу једног дана имати времена да направим изложбу. Такође, уживам у реновирању намештаја, прављењу шешира, изради ручних радова.ТУЖНА ХАЉИНА

- НАША кројачица Вида довела је петогодишњу унуку Иву на сет. Док смо ми радиле, она је слагала крпице и мало их прошивала иглом. На лутки је стајала сашивена хаљина у маслинастој, браон и црној боји, за сцену у којој мајка пати, због губитка разума своје ћерке. У једном тренутку, на хаљини се нашао закачен светлуцави, розе материјал. Ива ми је рекла "Нено, морала сам да ти поправим хаљину, много је тужна" - каже кроз осмех наша саговорница.


РУЧНИ РАД УВЕК НА ЦЕНИ

* ШЕШИР је био неопходан модни детаљ почетком прошлог века. Ко се од чланова екипе побринуо за овај аксесоар?

- Моја тетка Нада Дамјановић је исхеклала шешире за серију "Мирис кише на Балкану", а сада их прерађујемо за "Црвени месец". Она ме је и научила да ценим ручни рад који је, нажалост, запостављен толико да је тешко пронаћи жене које ће да раде, а времена је увек мало па се сналазимо.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације