ТУГА и бол испунили су Дом омладине Београда заједно са многобројним присутнима који су данас дошли на комеморацију Далибору Андонову Груу, једном од зачетника репа на овим просторима, трагично преминулом током вожње кајта у понедељак.

Венац белих ружа испод Груове слике са флором, на бини, болно је подсећао на реперову смрт, док су се на великом платну смењивали кадрови из његових спотова, као и фотографије снимљене у последње време. Са свих су пленили Груов препознатљив осмех и ведрина погледа, оптимизам који га је красио током целог живота.

Скрхана од бола, Груова мајка Верица сишла је низ степенице придржавајући се за господина поред ње, за њом певачев отац Гиле, спуштеног погледа, док је удовица Даница чврсто за руке држала малолетне синове Вука и Рељу. Брат Игор такође је био са породицом. Многобројне познате личности дошле су да одају почаст Груу, међу њима и Игор Лазић Нигор са супругом Сузаном, Ненад Кнежевић Кнез, Бобан Рајовић, Сергеј Ћетковић, Цоби, Вуду Попај, Бане Лалић МВП, Марко Луис, Марко Јанковић, некадашњи члан групе "187", Леонтина Вукомановић, Виктор Савић, Ана Станић, Марко Ђуровски са супругом Маријом, Иван Иванов, Димитрије Војнов, Марко Булат, Иван Ивановић Ђус, Ирина Крушка, Ненад Хераковић, Вук Брајовић, Лепомир Бакић, Саша Јовановић, ди-џеј Плеја...

ПРОЧИТАЈТЕ И: ПОГЛЕДАЈТЕ: Ово је последњи селфи са Груом, снимљен неколико минута пре трагедије (ФОТО)


Комеморација је почела минутом ћутања, након које је говорио некадашњи одбојкаш и велики Груов пријатељ Един Шкорић:

- Брате мој, многи ће ових дана цитирати твоје песме, ја брате нећу поменути ниједну твоју песму, ниједан твој стих, све те стихове смо заједно већ доживели, неке више пута, а неке смо заједно једва и преживели. Брате мој, научио си ме да у сваком тренутку свакога дана могу себи да кежем да ја живим баш леп живот, научио си ме како да живим а да не претерам у претеривању.

ЕМОТИВНО Един Шкорић

Ниси ме научио само једно, како да ја тебе томе научим. Поред тебе сам схватио шта је заиста осмех, шта су стварно победе и како да нам сваки нови дан буде нова песма, нови стих, нова слобода, нови осмех, нова победа. Неко је рекао - бојати се смрти горе је него умрети. Ти се ниси бојао. Храбро си корачао кроз свој живот, писао своја правила, и по њима живео. Мало ко је имао ту привилегију у животу и, искрено, мало ко ту храброст. Брате мој, оставио си ми три велика богатства да са нашом браћом о њима бринем, Вука, Рељу и Даницу.

ТУГА Отац Гиле, синови Вук и Реља, супруга Даница,фото К.Михајловић

Затим је прочитан говор познатог београдског угоститеља и Груовог пријатеља Ђорђија Стајкића, који је навео да је отишао диван и весео човек, посвећен отац, супруг, пријатељ и брат.


БОЛ Мајка Верица

- Памтићу највише његову доброту, осмех и топлину, којима се опходио према свој деци, не само својој - казао је Стајкић. - Био је парадигма једног времена, београдски мацан коме смо могли да завидимо, права звезда, али са ногама чврсто на земљи.

Иван Ивановић Ђус

Након тога, на бину је изашао музичар Марко Луис и рекао да је имао 11 година кад је добио Груов број телефона, што је сматрао већим од милион евра.

- Дете сам хипхопа, а он је био симбол те врсте музике. После 10 година чуо сам да је Гру био на мом наступу и рекао да бих морао да порадим на техници дисања за хипхоп и реп, да могу то боље. Слушао сам га и размишљао да ли је то сујета, шта хоће тиме да каже, изнервирао сам се, а после сам видео да је долазио на сваки наступ и промоцију, а да га нисам ни питао.

Марко Луис


Видео сам да сам имао невероватну подршку од њега и тек кад смо се упознали на кошарци схватио сам ко је био Далибор, да је то човек, један гигант, који стоји са свима нама на поду, пун је љубави и невероватне енергије. Кад гођ уђе у просторију, на бину, и да га не видиш осетиш га и окренеш се ка њему. - дрхтавим гласом Луис се опростио од пријатеља.

ПРОЧИТАЈТЕ И: СМАТРАЛИ СУ ГА СРПСКОМ РЕП МАШИНОМ: Далибору Андонову супруга Даница била највећа подршка


Андрија Кузмановић

Са кнедлом у грлу ди-џеј Плеја описао је последњих 48 сати проведених са Андоновим, у авиону и Бечу, током којих се музичар пожалио на хронични недостатак времена и умор, јер је претходну ноћ пробдио у покушају да поправи "баг" са телефона који је требало да поклони сину.

Слободан Вељковић Цоби

- Обећао сам Вуку да ће добити телефон - рекао ми је Гру, додајући да му је веома битно да што више времена буде код куће са породицом. - Радовао се одласку са Даницом на летовање у Грчку.


Ненад Кнежевић Кнез и Леонтина Вукомановић

Тужни скуп завршен је двоминутним аплаузом присутних који су устали у знак одавања почасти популарном реперу, који ће бити сахрањен у четвртак на београдском гробљу Орловача у 14.00.

Марко Булат и Бобан Рајевић

КК ПАРТИЗАН: ЉУБАВ И ПОШТОВАЊЕ, ПОБЕЂИВАЋЕМО ЗА ТЕБЕ


КК Партизан се од трагично настрадалог Далибора Андонова опростио емотивном поруком која је прочитана на комеморацији:

- Блискост смртника са неким клубом није новина у свету спорта, а опет, веома су ретки примери узајамне љубави и поштовања попут оне између Далибора Андонова Груа и КК Партизан. Као један од пионира и највећих промотера хип хоп културе на нашим просторима, Гру је за тили час освојио срца многобројних генерација, играча и навијача Партизана. Хипхоп, кошарка, Партизан, Гру и сад у овом тужном тренутку те речи се некако природно надовезују и чине целину коју ни Далиборов прерани одлазак неће раставити.

Игор Лазић са супругом Сузаном

Читаве генерације црно-белих дечака и девојчица расле су и стасавале слушајући Груову музику и проживаљавајући текстове кроз које је наш Далибор слао важне животне поруке. Од Фредија Хауса до Богдана Богдановића, па и актуелне генерације првотимаца Партизана, повезани смо били на терену и ван њега, радовали се успесима, туговали након пораза и увек се радо окупљали, баш онако као би црно-бела породица, чији си био неизоставни члан, радо чинила.


ПРОЧИТАЈТЕ И: ДУША ОВОГ ДЕЧАКА САДА ИДЕ У РАЈ; Ђорђе Рамирез: Гру је био моја инспирација; Владо Георгијев: Нема речи којима бих могао описати тугу...


И сада невероватно звучи да те више нећемо видети поред терена, да си отишао, али знамо да ћеш нам бити подршка чак и са друге стране. Драги пријатељу, почивај у миру, а ми ћемо се трудити да побеђујемо за тебе.