Тијана Печенчић: Спремна сам за нови почетак

Милица Бобинац

31. 08. 2019. у 20:02

Позната глумица о улогама у серијама "Војна академија" и "На граници"

Тијана Печенчић: Спремна сам за нови почетак

Тијана Печенчић / Фото Немања Новаковић

СЕЋАМ се те 2011. године, када смо почели да снимамо "Војну академију", уједињени у идеји и циљу да стварамо нешто добро. Нисмо ни слутили да ће серија доживети овакав успех. Пета сезона је само потврда нашег уложеног времена и труда. Овим речима започиње разговор за "ТВ новости" глумица Тијана Печенчић, коју је обележила улога кадеткиње, касније поручнице Милице Зимоњић зване Зимче. Прича о школовању професионалних војника у Србији, одрастању, љубави и искреном пријатељству гледаоцима је прирасла за срце. Вест о њеном наставку многе је силно обрадовала, као и информација да ће нових 10 епизода бити приказано на пролеће идуће године. Али све што је лепо има крај.

- До овог циклуса, од ове улоге се заправо никада нисам опраштала, више је то био поздрав на одређено или неодређено време. У трећој сезони мој лик је доживео велики преокрет. У серију је пристигло мноштво нових лица, чије су приче морале да се развију. Четврти циклус био је неминован, у њему су стицајем околности многи ликови драматуршки трпели и били у служби других, а неке приче су остале отворене. Пети наставак био је логичан след догађаја, како би сваки јунак добио простор и заокружио своју причу. Зато је ово уједно и последња сезона "Војне академије" - открива харизматична глумица. - Растанци су саставни део живота, умеју да оставе празнину у стомаку, али ја их не признајем. Заправо, не умем да се носим са њима. Овај растанак сматрам срећним завршетком једног периода живота и неким новим почетком.

* У каквом сећању ће вам остати ова серија?

- Људе који су радили на њеној реализацији повезују дугогодишњи рад и дружења. Осим мојих колега глумаца ту су и сви они иза камере чија имена углавном многима промакну на одјавној шпици, а који су подједнако важни како би све добро функционисало. С временом, постали смо блиски и никада се у овој екипи не осећам као да идем на посао. Зато се увек веселим нашим сусретима и прави је ужитак био сарађивати и стварати са њима.

* Дочарали сте снажан женски лик. Зимче је храбра и строга, али с временом, чини се, постаје све "мекша". Да ли та емотивност долази с годинама?

- Сасвим сигурно. Она се из сезоне у сезону мењала, пролазила је кроз разне фазе. Не бих рекла да је постала "мекша", пре рањива. Емоционална интелигенција код ње није упитна, зидови које је подигла око себе на крају трећег циклуса спречавали су је да се изрази. Зато не мислим ни да је претерано строга. Оклоп под којим се крије чува тугу и сећања. Одрицање или ослобађање тих стега за њу је бацање у понор и заборав. Зато њена оштрина у појединим ситуацијама долази до изражаја.


* А каква ће бити у петом циклусу?

- Другачија. Постаје контролор лета, што је већ сама по себи одговорна позиција. Њена прича добиће потпуно нову димензију и донеће узбудљив расплет догађаја, као и један случајан сусрет који ће променити све.

* Ову причу често су освежавала нова лица.Какав је осећај када на снимањима млађе колеге од вас затраже савет?

- Већина је имала искуства на филму и пре "Војне академије" и знала је шта ради. За њих је то био само још један полигон за изражавање сопствене креације, у шта је било бесмислено мешати се. У њихове појединачне приче уводио их је сам сценарио и редитељ, ми старији глумци били смо им подршка, неко на кога могу да се ослоне ако и када затреба. Знам да су неки од њих то препознали и захвална сам им на поверењу.

* Ипак, после толико времена имате ли недоумице у вези са вашим ликом? Да ли вам је Зимче сада најбоља пријатељица или јој нешто замерате?

- Више не, недоумице сам имала на почетку. Трудила сам се да све оно што ми је сметало код ње отклоним у прва два циклуса и да решим у ходу. Некада је било успешно, некада мање. Међутим, са годинама је долазило сазревање и почеле су да ме муче ствари о којима раније нисам размишљала, а сада су ми се чиниле битне. У трећој сезони успела сам све да превазиђем и од тада живимо помирене једна са другом.


* Многи српски глумци одлучују се да освоје руско тржиште, а ви сте решили да останете у региону. Играли сте у хрватској серији "Куд пукло да пукло", а тренутно вас гледамо и у комедији "На граници" (Прва). Шта вам се допада у тамошњем начину рада?

- Никада нисам рекла да сам имуна на инострана тржишта, а посебно не на руско. "Моја одлука" није избор већ стицај околности. Као и већина колега и ја имам амбицију и жељу да се опробам негде изван граница сопствене земље и регије, али није ми то ултимативни циљ. Све чиме ће ме изненадити мој професионални пут је добродошло. Нисам сигурна шта ми се допада у хрватским пројектима, али постоје разлике у начину рада. Али то у великој мери диктира формат у ком пристајеш да играш или не. Он може бити добар или лош, тако и сама глума. Без обзира на медиј, увек се водим интуицијом, једино ми је важно да видим себе у ономе што ми се нуди или да ми то представља изазов. И догоди се да будем у заблуди и погрешим, али све је то саставни део сазревања и трагања. Да прихватим улогу Алме у серији "На граници" пресудили су сценаристи Мирна Миличић, Владо Булић и Горан Рукавина са којима сам сарађивала на комедији "Куд пукло да пукло".

* Серија "На граници" на комичан и симболичан начин приказује однос Хрвата и Босанаца. Шта је њена главна порука?

- Сам наслов довољно говори о њеној симболици. Окосница приче је шверц, али онај лаки. Од самог почетка се упознајемо са главним "бизнисом" јунака, духовито написаним сценама и комичним ситуацијама у које упадају. Илегални посао транспорта добара врши се из БиХ у Хрватску. Два народа нису толико значајна тема ове приче, али сам сигурна да крије поруку како је могуће живети у јединству и слози са свим нашим непомирљивим разликама и да на крају љубав ипак побеђује. Звучи као клише, али то је једини рецепт за здрав живот.


* Каква искуства носите са снимања догодовштина из Локвице?

- Дивна и надасве поучна. Ово искуство ми је приуштило много радости, али и задало потешкоће у самој креацији. Упознала сам нове људе који су ме инспирисали у раду. Сви моји сарадници из Загреба су драге колеге, тамо се увек осећам добродошлом, а то је уједно и довољан разлог зашто се увек и враћам.

ЧЕКАМ ДА МЕ ПРОФЕСИЈА ИЗНЕНАДИ

* ПРИПРЕМАТЕ ли неки нови пројекат?

- Завршила сам рад на краткометражном филму "Шећерна вуна", редитељке Таре Вуловић, а од јесени ћу снимати филм дугог метра. Других планова тренутно немам, чекам да ме неизвесност моје професије изненади.

* Играте строгу полицајку Алму, која донекле личи на Зимче. Да ли сте такви и у приватном животу?

- Алма и Зимче немају никаквих сличности, само им је спољашњост униформисана. Серије "Војна академија" и "На граници" припадају различитим жанровима, тако да ми Зимче није била референца за Алму. Једина спона између њих је жудња за правом љубављу, за неким ко ће пригрлити све њихове мане и несавршености. А ко нормалан не жуди за тим? Алма је неко ко игра по правилима, а та строгоћа долази из њене несигурности и сталне борбе са предрасудама да полицијски посао није за жену. Она себе и своју професију схвата озбиљно, па одатле и њена потреба за сталним доказивањем. Приватно, не могу рећи да сам строга. Можда сам понекад, али веома ретко, оштра у појединим животним ситуацијама.

* Да ли бисте волели у будућности да тумачите нежну девојку, заводницу? Каква улога би вам била изазов?

- Наравно, добродошле су и такве роле. Посебан изазов биће улога која ће ме мотивисати и инспирисати да изађем из својих оквира.

Тренутно се репризирају "Жене са Дедиња", где вас гледамо у кожи бунтовнице Марије. По чему памтите рад на овом пројекту?

- По Ирени Мичијевић, најтоплијој филмској мами. Заувек ћу је памтити.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)