БИЛИ су познати и вољени, дочекивани и испраћани аплаузима где год да су наступали у старој Југославији - легендарни виртуози на хармоници, Радојка и Тине Живковић. Иза њих су остале хиљаде снимљених народних песама и кола, одсвираних са душом, а без грешке. У Глободеру код Крушевца, родном селу "принцезе на хармоници", брижно чувају сећање на чувене инструменталисте и ауторе. Недавно су по десети пут организовали "Дане Радојке и Тинета Живковића", како би подсетили старије, а научили млађе, како су стварали генијални супружници.

- Трудимо се да овом манифестацијом одолевамо навали неквалитетне музике, да окупимо изузетне хармоникаше, међу којима има пријатеља Радојке и Тинета, а они су временом постали и наши - прича професорка разредне наставе Драгана Стевановић, потомак Радојке Живковић. - Многи се радо одазивају нашем позиву да дођу у Глободер, а прилику да се представе добију и најмлађи таленти.

Љубиша Павковић, дугогодишњи шеф оркестра РТС, никада није заборавио славне уметнике који су били ексклузивци ове куће, а њихова ремек-дела на диркама сачувана су као непроцењиво музичко наслеђе. А без Новице Неговановића, изузетног и неуморног уметника, смотра посвећена Живковићима тешко може да се замисли.

- Заједно су објавили 24 плоче, одржали 12.500 концерата - подсетио је Неговановић, који је и члан Организационог одбора.

У Глободеру ради Културно-уметничко друштво "Радојкино коло", а у припреми манифестације учествују Културни центар и Месна заједница. "Дани" су се мењали временом, али је концепт увек морао да буде исти. Музичари наступају са песмама које су написали Живковићи.

Прочитајте још: Радојка је низала кола као бисере

- Сваке године долазим и изводим њихове песме - прича унука Марија Стојаковић Живковић, оперски певач и виолинисткиња, која непосредно показује какве гене носи. - Много ми значи што ова манифестација живи, што долазе људи са жељом да чују та дела.

Радојка, ћерка познатог учитеља музике и хармоникаша Тихомира Тике Томића, али и унука гуслара Матеје Мате Томића, почела је да свира са девет година и доминирала све до последњег наступа. Била је награђивана и већ славна упознала свог сапутника у животу и на сцени Тинета, који је свирао у оркестру Властимира Павловића Царевца. Дует "Народни ансамбл Живковић" листом је освајао срца публике и критике,а кола "Тинетово","Радојкино", "Тракторско", "Мераклијско", "Врбничко" ушла су у уџбенике. Њихови потомци, синови Зоран и Слободан, као и унуци Милена, Александар и Марија наследили су дар славних предака.

Млади чувају успомену на славни пар - Фото С. Бабовић


РАДОЈКА У ГИНИСОВОЈ КЊИЗИ РЕКОРДА

О НЕНАДМАШНОЈ Радојки Живковић снимљен је и документарац под окриљем УНЕСКО. Њена снаја Снежана Живковић аутор је књиге "Музички родослов - музика у генима", која непосредно сведочи о пореклу и стварању породице Живковић, а објављена је и оригинална књига-мјузикл "Мала принцеза хармонике". Радојка Живковић постхумно је уврштена у Гинисову књигу рекорда, као једини музичар на свету са чак 71 годином стажа. Многобројне емисије посвећене двома изузетним уметницима приказане су на јавном сервису.