Даунтонска опатија: Дама са орденом

М. Јанковић

петак, 23. 08. 2019. у 17:41

Даунтонска опатија: Дама са орденом

Фото Промо

Британска глумица Меги Смит као Грофица од Грантама Вајолет Кроли и у филму "Даунтонска опатија". Чим је "пала" последња клапа, неуморна глумица закорачила је у нову авантуру - снимање филма "Дечак звани Божић"

ДОНЕДАВНО смо на РТС 1 уживали у свих шест сезона британске костимиране историјске драме "Даунтонска опатија" (2010-2015). Дошло је време да неодољиви свет аристократске породице Кроли, чије радости и туге уоквирују (измишљено) велелепно јоркширско имање, оживи и на великом платну. У режији Мајкла Енглера истоимени филм премијерно долази у наше биоскопе 12. септембра.

Добро знана глумачка екипа поново је на окупу - Хју Боневил, Елизабет Мекгаверн, Мишел Докери, Лора Кармајкл... Ту је и бриљантна Меги Смит као саркастична стара грофица од Грантама Вајолет Кроли. Кад је "пала" одлука да се према серији сними филм, британска глумица је изјавила да би њено појављивање било неуверљиво: "Вајолет је времешна, не може вечно да живи, нема смисла." Али, продуценти су успели да је убеде да се придружи старом друштву.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
БИКОВИЋ О ЗАБРАНИ УЛАСКА: Нисам баш толико лош глумац, па да представљам претњу по националну безбедност Украјине

Маргарет Смит рођена је 28. децембра пре 84 године у Есексу. Упркос савету своје баке да учи слепо куцање, јер није довољно лепа да буде глумица, стала је на позоришну сцену у 21. години. Убрзо је добила позив од Лоренса Оливијеа да постане члан Британског националног театра. Једна од најбољих и најпоштованијих глумица у свету освојила је два Оскара ("Најбоље године госпођице Џин Броди", "Калифорнијски апартман"), три Глобуса, четири Емија, седам Бафти, Тони награду... Гледали смо је у "Соби с погледом", "Чају са Мусолинијим", у серијалу о Харију Потеру као ауторитативну професорку Минерву Мекгонегол... Хваљене су и њене улоге у серијама: "Изненада, прошлог лета", "Дејвид Коперфилд", "Моја кућа у Умбрији", "Прогањање Мери"...

Меги Смит

Краљица Елизабета Друга доделила је 1990. легендарној уметници титулу даме Уједињеног Краљевства, а пре пет година одликовала ју је и Орденом друштва части. Награде и похвале које је деценијама прате, у једном од ретких интервјуа кратко је прокоментарисала:

- Волим глуму и осећам се привилегованом што сам јој посветила живот. Радићу док дишем - изјавила је тада Смитова.

Чим је "пала" последња клапа "Даунтонске опатије", неуморна глумица закорачила је у нову авантуру - снимање филма "Дечак звани Божић", које ју је одвело на пропутовање по Финској, Чешкој, Словачкој...

Попут старе грофице од Грантама Вајолет Кроли, и Меги Смит је удовица. Од 1975. била је у браку са драматургом Беверлијем Кросом, све док их после више од две деценије заједничког живота његова смрт није раставила. Из првог, неуспелог брака са глумцем Робертом Стивенсом има двојицу синова - Криса и Тобија. Поносна је бака петоро унучића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације