ГЛУМАЦ Милош Биковић је још један Србин у низу којем је забрањен улазак у Украјину! Он је то сазнао на украјинском сајту "Миротворац", који иначе прави листе непожељних и објављује слике и личне податке људи које сматрају непријатељима Украјине и претњом по њену националну безбедност.

ПРОЧИТАЈТЕ И: "МА ВИ СТЕ ШАМПИОНИ": Украјина забранила Милошу Биковићу улазак у земљу, ево и зашто (ФОТО)

Биковић за "Новости" каже да је наводно негде подржао неки антиукрајински став, али да није добио образложење од украјинских служби зашто му је забрањен улазак.

- Сматрам да је такав начин размишљања нерационалан и води у изолацију Украјине - каже нам Биковић, који последњих година много филмова и серија снима у Русији. - Уметност ствара мостове. Забрањивати уметницима да долазе у Украјину, поготово онима који се не баве политиком, нити се о њој изјашњавају, деструктиван је потез. Још кад се узме у обзир да смо ми братски народи, ствар постаје још апсурднија.

Биковић је у шаљивом тону додао и да разуме да им се можда не свиђа како глуми, али није баш толико лоше да га прогласе за "претњу по националну безбедност Украјине".

У Амбасади Украјине у Београду су нам рекли да због закона о заштити личних података не могу јавно да кажу коме је забрањен улазак, напоменувши да "Миротворац" није званичан државни сајт.

- Биковић може да пошаље мејл нашој надлежној служби и да добије све информације које га интересују - рекао нам је службеник амбасаде.

На сајту "Миротворац", који је изразито десничарски и објављује личне податке људи које сматра непријатељима Украјине, прошле године нашао се и српски патријарх Иринеј. Руски медији сумњиче украјинску службу безбедности и министарство полиције да им дотурају те податке.

Патријарх Иринеј

Протеклих година Украјина је забрањивала улазак у земљу углавном људима који су без дозволе и сагласности Кијева ишли на Крим. Они су улазак из Русије сматрали нелегалним и због тога су посетиоци добијали забрану уласка у Украјину наредних пет година.

Ненад Поповић

Први који су је добили су били су посланици СНС Владимир Ђукановић и Бранислав Блажић, који су били "контролори" на изборима у Доњецку 2014. године. Исту меру добили су и Санда Рашковић Ивића, када је била у ДСС, и лидер Двери Бошко Обрадовић, јер су боравили на Криму.

Пре две године Јелена Гитљанска, портпаролка службе безбедности Украјине, објавила је на својој фејсбук-страници да су четири српска држављанина добила забрану уласка на пет година. Испоставило се да су то били радикали Александар Шешељ, Милован и Дубравко Бојић и историчар професор Срђа Трифковић, који су на Криму присуствовали обележавању трогодишњице припајања Русији. Исту забрану добио је и лидер СНП Ненад Поповић због уласка на Крим са територије Русије, али су му претиле и озбиљније санкције, јер је изјављивао да је "Крим Русија".

Како смо сазнали у кабинету министра Поповића, Кијев има и тајне листе и на тај начин желе да обману појединце да им није забрањен улаз, а онда да их ухапсе кад кроче на тло Украјине.

Емир Кустурица

ЗАБРАЊЕН И КУСТУРИЦА

ЗАБРАНУ уласка у Украјину добио је и српски редитељ Емир Кустурица, који је 2017. године на Криму држао концерт са "Но смокинг оркестром". Украјинцима је проблематичан био и Кустуричин говор пре концерта на Јалти у којем је поручио публици да своје полуострво развијају као део велике Русије и да је то уједињење било природан процес. То је у Кијеву протумачено и као кривично дело - позив на сепаратизам, па ако би Кустурица ушао у Украјину, судили би му.

БОЦАН ХАРЧЕНКО: ВЕЛИКИ ГУБИТАК ЗА УКРАЈИНУ

Руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је одлука Украјине да српском глумцу Милошу Биковићу забрани улазак у земљу велики губитак за ту државу и њен народ.

"Са недоумицом сам сазнао за забрану уласка у Украјину талентованом српском глумцу Милошу Биковићу. Велики губитак за Украјину и њен народ", навео је Боцан-Харченко на свом налогу на Твитеру.

Руски амбасадор истакао је да тај случај "нажалост, није без преседана" наводећи да је "по свој прилици, методично рушење културе већ постало навика украјинских власти".