Звуци рока одјекивали планином

А. ВАСИЋ

понедељак, 19. 08. 2019. у 12:42

Звуци рока одјекивали планином

Фото А. Васић

На Дивчибарама протеклог викенда одржан један од најлепших планинско музичких фестивала Mountain music fest. Наступали Елементал, Плејбој, Буџ кесиди...

УЖИВАЊЕ на лежаљкама и балама сена расутим по шуми, док свуда допиру звуци нове, квалитетне музике, слика је фестивала Mountain music fest, који је одржан овог викенда на Дивчибарама.Окужени планином и зеленилом, на скијашкој стази Црни врх, око пет хиљада посетилаца побегло је од градске прашине и заплесало на сунцу, у ритмовима рок, џез, реп и фанк бендова „Елементал“, „Плејбој“, „Буџ Кесиди“, „Љубичице“. ..

Већ у подне, капије фестивала са којих се улази на подножје планине су отворене. Породице са кућним љубимацима, деца, парови и млади у потрази за забавом, појурили су према стејџу са живом свирком и журци са грамофонским плочама. Трке боја, часови плеса, јоге и оријентига који су одржани у оквиру фестивала, привукли су бројне посетиоце, док су у шуми, поред реке, гужве биле највеће на вожњи зиплајном и жичаром.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЧЕТВРТО ВЕЧЕ "БИР ФЕСТА: Звук 90-их проломио се Ушћем

- Слушао сам предавање стручњака о прављењу ракије, док ћерке училе да врте хулахоп и жонглирају. Касније сви заједно идемо на гулаш, па у неки мирни кутак са лежаљкама. Свима нам је лепо и не помишљамо да идемо кући до вечерас – каже за „Новости“ задовољни посетилац Драган Малишић из Београда.

Према речима организатора, Mountain music fest створен је пре четири године као алтернатива електронским фестивалима и породични догађај, којим се људима поново приближава природа, река, шума и планина, од којих су се удаљили.

- Све што овде већ постоји, ми смо упаковали и понудили, баш онакво какво јесте – каже за „Новости“ Андрија Марјановић, један од организатора фестивала. - Желимо да Дивчибаре и ваљевске планине приближимо људима из Београда, Војводине и околних места. Да покажемо да је повратак у мале средине могућ и да доноси са собом добре и лепе ствари.


Како су Дивчибаре удаљене само два сата вожње од Београда и Новог Сада, више не би требало да буду заборављено туристичко место, већ дестинација за планински излет са породицом, децом, пријатељима и након одржаног фестивала.


- За све оне који су желели да протекли викенд проведу на чистом планинском ваздуху, фестивал је организовао и недељну „детокс шетњу“ и упознавање врхова ваљевских планина. На тај начин, покушавали смо да вратимо туризам у наше крајеве.– каже Андрија Марјановић.Иако је квалитетна музика у позадини целе приче, за разлику од великих електронских фестивала, циљ Mountain music festа није превелика посећеност, јер ће то, како кажу организатори, учинити да овај „ушушкани“ планински фестивал изгуби своју своју драж.- Могуће је направитити мали фестивал са озбиљним извођачима, у амбијенту који је нескавидашњи – каже за“Новости“ један од организатора, Матија Трипковић. - Не бисмо желели да постанемо догађај на који долази 50.000 хиљада људи у једном тренутку, јер ће фестивал онда изгубити поенту, енергију и причу због које је настао. Супротно томе, трудимо се да доведемо беднове и извођаче који су мало алтернативнији, не врте се по свим фестивалима и можете их чути сваких месец дана. Баш због тога, довели смо Елементал, који никада није наступио у овим крајевима, док је“ Плејбој“ бенд из деведесетих који не наступају често, због чега сутакође ексклузива.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Јелена Томашевић освојила МосквуПРИРОДА У ИСТОМ СТАЊУ КАКВА ЈЕ БИЛА

У случају да се на Дивчибарама задржите још неколико дана након фестивала, организатори тврде да ако прођете ски стазом и шумом, нећете ни знати да се фестивал икада одржао.

- Сами се бринемо о томе да након фестивала не остане баш ниједан папирић, а нарочито не пластична чаша или лименке. Један од главних обележја фестивала јесте брига о природи и екологији, па се увек понашамо у складу са тим – каже организатор Андрија Марјановић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

NataMar

19.08.2019. 15:12

Bravo momci i devojčice! Bilo je baš onako kako treba - svega u pravoj meri.