СРЕДОМ од 22.00 на Фокс крајму "одмотава" се друга, овогодишња сезона Си-Би-Есове полицијске драме "Инстинкт". У премијерним епизодама бивши ЦИА агент, професор психологије и бестселер писац Дилан Рејнхарт наставља да помаже њујоршкој полицији у потрази за серијским злочинцем, који убија инспирисан његовим романом.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - „Беверли Хилс“: Банда се враћа кући

Професора психопату, како га студенти зову, тумачи Алан Каминг, уједно и извршни продуцент серије. Рођен пре 56 зима у Шкотској, али већ дуги низ година настањен на Менхетну, харизматични глумац је у једном интервјуу Рајнхарта описао као ексцентричног, неустрашивог мушкарца који има истанчан укус, бритак језик и зазире од неуредних жена:

- Дилан живи у хомосексуалном браку са привлачним и много млађим Ендијем, са којим планира да усвоји дете. Пресрећан сам због улоге. Она је револуционарна. Први пут у ударном термину на националној телевизији приказује се драма чији је главни мушки лик отворено геј. И то баш у време кад САД води Доналд Трамп, који је ћутањем стао на страну оних који прогоне припаднике ЛГБТ заједнице.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Омиљени „снагатори“ снимају ТВ серију

Пре 18 година шармантни Шкот започео је свој поход на америчке телевизије. Као гостујући глумац појавио се у хитовима "Секс и град", "Фрејжер", "Трећи камен од Сунца". Камео улога у Си-Би-Есовој политичкој драми "Добра жена" донела му је шансу да постане стални члан екипе. Била је то одлична процена продуцената јер - за тумачење Елија Голда освојио је две номинације за Глобус и три за Еми.

Каминг одавно хара и великим платном. Само неки од наслова у којима је имао запажене роле су: "Ема", "Златно око", трилогија "Деца шпијуни", "Маска 2", "Икс-мен 2"... Бриљирао је и на позоришној сцени - поносни је власник награда "Лоренс Оливије" и "Тони". Прву је заслужио на лондонској сцени за улогу Лудака у представи "Случајна смрт једног анархисте" нобеловца Дарија Фоа, а другу на Бродвеју - у мјузиклу "Кабре".

Сигурно је много оних који Аленов живот виде као пут посут ружама. Али, његови мемоари Not My Father`s Son, које је објавио пре пет година, откривају душу пуну бола и патње. Странице сведоче о одрастању уз оца Алекса, који га је физички и психички злостављао. Шумар по занимању, Каминг старији је, према мишљењу свог наследника, вероватно био психички болестан. Потресне реченице се нижу:

- Родитељи су се развели кад сам имао 20 година. Деценију касније брат Тони је дошао код мене да ми каже како га је отац звао и рекао му да ја нисам његов син. Срце је хтело да ми искочи из груди. Урадио сам ДНК анализу. Силно сам желео да је у праву, да сам ја син неког другог, бољег човека. Али и даље сам био у мрачним ходницима прошлости која ме је прогонила. Уз помоћ психијатра спознао сам да све тескобе са којима се борим вуку корене из мог детињства.

Са Вупи Голдберг у "Инстинкту"

Књига открива и зашто је талентовани глумац одабрао да закорачи у свет уметности:

- Једини начин да преживим био је да побегнем од сопствене стварности. Док глумиш, тај тренутак те узима целог. Изабрао сам светлост, али имам приступ тами.

У серији "Добра жена"

БИСЕКСУАЛАЦ И ВЕГАН

ПОПУТ др Дилана Рејнхарта у серији "Инстинкт", и Алан Каминг је већ годинама у срећном хомосексуалном браку са илустратором Грантом Шафером. Пар живи са два пса, али планира да усвоји дете кад се, како је глумац својевремено изјавио, бар мало растерети обавеза.

У Каминговој љубавној биографији су и две глумице и један позоришни редитељ: био је у браку са Хилари Лион и у романсама са Сафрон Бароуз и Ником Филипуом. У једном интервјуу популарни глумац је признао да је бисексуалац: "Никада нисам осећао стид због тога што ме привлаче и мушкарци и жене".

Пре седам година, кад се у Њујорку венчао са изабраником свог срца, Алан се прикључио све дужој листи славних (Вуди Харелсон, Бен Стилер, Тоби Мегвајер...) који живе по веганским правилима.