НАЈВЕЋЕ село по површини у нашој земљи, Прањани, од данас је престоница српске виолине. Подизањем саборске заставе уз химну "Свилен конац", почео је први Сабор виолиниста Србије.

Пресрећан је био Гвозден Николић, познати репортер, који је и идејни творац овог сабора, када је угледао колоне аутомобила који су са свих страна Србије пристизали у Прањане. Питали смо га откуд му таква замисао.

- Незаобилазни су звуци виолине када у Србији крену славља - вели Николић. - Неки тврде да је потекла из Италије, други кажу из Шпаније. Одакле год да је, овде је нашла плодно тло и заувек се примила у души српског народа. Само виолина може да запева и заплаче, једино је на њене звуке подједнако рањива газдинска и сиротињска душа. Обишла је цео свет, испунила сваки део Србије, ушла у сваку кафану, кућу и срце, али први пут данас добија свој дом, у којем ће је славити и по којем ће је препознавати.

Председник Општине Горњи Милановац и председник Саборског одбора Дејан Ковачевић приликом отварања Сабора захвалио је свима који су учествовали у организацији, као и посетиоцима који, како је рекао, присуствују отварању нове странице Србије.

- Овај сабор значиће пуно не само за Прањане, већ и за целу Србију, он ће отворити нове туристичке потенцијале наше земље - истакао је Ковачевић. - До Прањана се са свих страна лако стиже, а посебно кад се сутра отвори ауто-пут "Милош Велики". Први Сабор је већ превазишао Прањане, он попут муње јури ка Европи и свету.

Да је тако, можда најбоље доказује наступ словеначке групе "Терафолк", која је присуствовала отварању ове тродневне феште. Вођа овог састава Бојан Цветрежни, који по свету углавном свира српска кола, рекао нам је да је дошао у Прањане на фестивал који је једино посвећен виолини.

Кроз ову малу варош до краја Сабора са свих страна одјекиваће звуци виолине. Продефиловаће их, сигурно, око стотину. Угоститељи се надају доброј посети, јер се на све стране врте на ражњевима јагњад и прасићи.


ПРОЧИТАЈТЕ И: ПРВИ САБОР ВИОЛИНИСТА СРБИЈЕ: Магија четири жице


- Цене су приступачне, за свачији џеп. Нећемо да дозволимо да наш Прањанац не може са породицом да седне под шатру и лепо се почасти - казале су нам шатраџије. Неки од њих су толико већ заволели овај сабор да ће виолинисти који најбоље буде одсвирао народно коло на такмичењу поклонити печено јагње.

У борбу за прву виолину и златну виолину Србије, и високо звање најбољих гудала, ући ће врхунски мајстори као што су Момир Јовановић, Дарко Пилер, Густав Курина, Никола Првуловић, Андреа Алимановић, Стефан Васић, Аца Бунџић, Тамара Ђурић, Ранко Ђурић...


ПРОГРАМ - ОД ДЕФИЛЕА ДО "ТЕРАФОЛКА"

НА програму Сабора виолиниста данас је дефиле учесника од 17.30, а потом ће се на главној позорници представити виолиниста Перица Васић. Од 20 часова је предвиђено такмичење сениора за прву и златну виолину, а потом следи концерт словеначке групе "Терафолк".


МЛАДОМИР - НАЈБОЉИ ЗДРАВИЧАР ЕВРОПЕ

СВОЈОМ здравицом на отварању Сабора присутне је одушевио Младомир Млађо Протић (72), из Милићевог Села. За себе каже да је првак Европе међу здравичарима, а победио је када је из главе шест и по сати држао здравицу на такмичењу. Здравице је објавио у више од 7.000 књига, а написао је још 94 здравице и око 6.500 песама.