ФАЛИО је потпис Здравка Шотре на нашим телевизијама, али прослављени редитељ се, на срећу својих поклоника, враћа на мале екране. И то причом о краљу Александру Карађорђевићу.

Компанија "Јунајтед медија" потписала је уговор о екранизацији романа "Александар од Југославије" аутора Вука Драшковића. Серија ће се приказивати на телевизији Нова С, а режију и сценарио потписује Здравко Шотра. Редитељ за "Новости" открива да припреме крећу на јесен, а да ће се сага о краљу Ујединитељу снимати током зиме и пролећа наредне године. Улоге још нису подељене, али Шотра каже да би краља морао да игра одличан глумац.

- Реч је о врло сложеном лику човека коме смо остали дужни. Прича је врло комплексна, а роман Вука Драшковића одличан. Изазов је снимити ову серију. Тек треба да одлучимо ко ће играти главну улогу, могао би, на пример, Милан Марић који има глумачку тежину и сугестију. Ко год играо краља Александра имаће веома тежак задатак - истиче Шотра.

Није лако било ни краљу Александру, коме је судбина наменила сложене задатке, подсећа редитељ.

- Имао је само 24 године када је болесни отац на њега пренео власт. Постао је врховни командант српске војске у победоносним Балканским ратовима и у Првом светском рату у којем је задивио свет сјајним победама - прича редитељ.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Омиљени „снагатори“ снимају ТВ серију

Према Шотриним речима, Александар је имао сложену историјску улогу - да оствари давнашње тежње Јужних Словена и уједини их у нову државу Југославију.

Фото З. Јовановић / Милан Марић као потенцијални краљ

- Сањао је да створи државу. Али то се косило са интересима многих, не само у земљи. Око Мусолинија се окупљају сви који Александру раде о глави. У Марсељу, 1934. године, док десетине хиљада Француза френетично дочекује славног ратног савезника, убица из бугарског ВМРО испаљује смртоносне хице. И тако Александар гине као прва жртва фашизма у Европи - каже Шотра.

Прослављени редитељ, коме ово није први пут да се бави нашом историјом ("Бој на Косову", "Кнежевина Србија", "Краљевина Србија") примећује да смо краља заборавили.

- Данас на једном париском тргу стоји споменик Александру Карађорђевићу, а у Београду он нема ни улицу са својим именом. Овај пројекат жели да исправи бар део те неправде - закључује Шотра.

Фото Википедија

ПОСЛЕДИЦЕ СЕ И ДАНАС ОСЕЋАЈУ

ИЗВРШНА директорка компаније "Јунајтед медија" Александра Суботић примећује да се последице спровођења идеја краља Александра одражавају и данас на наше животе.

- Вук Драшковић нас у свом роману на импресиван начин упознаје са ликом владара који је у народу познат као краљ Ујединитељ. Са друге стране, име Здравка Шотре је у домаћој кинематографији синоним за квалитет и изузетно ми је драго што је пристао да ради сценарио и режира ову прву серију о краљу Александру Карађорђевићу - истиче Суботићева.