КРАЉ УЈЕДИНИТЕЉ НА МАЛИМ ЕКРАНИМА: У припреми серија о Александру Карађорђевићу

М. ДЕДИЋ

среда, 14. 08. 2019. у 10:14

КРАЉ УЈЕДИНИТЕЉ НА МАЛИМ ЕКРАНИМА: У припреми серија о Александру Карађорђевићу

Редитељ Здравко Шотра и Вук Драшковић / Фото Нова С

Према Шотриним речима, Александар је имао сложену историјску улогу - да оствари давнашње тежње Јужних Словена и уједини их у нову државу Југославију. Милан Марић би могао да га игра

ФАЛИО је потпис Здравка Шотре на нашим телевизијама, али прослављени редитељ се, на срећу својих поклоника, враћа на мале екране. И то причом о краљу Александру Карађорђевићу.

Компанија "Јунајтед медија" потписала је уговор о екранизацији романа "Александар од Југославије" аутора Вука Драшковића. Серија ће се приказивати на телевизији Нова С, а режију и сценарио потписује Здравко Шотра. Редитељ за "Новости" открива да припреме крећу на јесен, а да ће се сага о краљу Ујединитељу снимати током зиме и пролећа наредне године. Улоге још нису подељене, али Шотра каже да би краља морао да игра одличан глумац.

- Реч је о врло сложеном лику човека коме смо остали дужни. Прича је врло комплексна, а роман Вука Драшковића одличан. Изазов је снимити ову серију. Тек треба да одлучимо ко ће играти главну улогу, могао би, на пример, Милан Марић који има глумачку тежину и сугестију. Ко год играо краља Александра имаће веома тежак задатак - истиче Шотра.

Није лако било ни краљу Александру, коме је судбина наменила сложене задатке, подсећа редитељ.

- Имао је само 24 године када је болесни отац на њега пренео власт. Постао је врховни командант српске војске у победоносним Балканским ратовима и у Првом светском рату у којем је задивио свет сјајним победама - прича редитељ.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Омиљени „снагатори“ снимају ТВ серију

Према Шотриним речима, Александар је имао сложену историјску улогу - да оствари давнашње тежње Јужних Словена и уједини их у нову државу Југославију.

Фото З. Јовановић / Милан Марић као потенцијални краљ

- Сањао је да створи државу. Али то се косило са интересима многих, не само у земљи. Око Мусолинија се окупљају сви који Александру раде о глави. У Марсељу, 1934. године, док десетине хиљада Француза френетично дочекује славног ратног савезника, убица из бугарског ВМРО испаљује смртоносне хице. И тако Александар гине као прва жртва фашизма у Европи - каже Шотра.

Прослављени редитељ, коме ово није први пут да се бави нашом историјом ("Бој на Косову", "Кнежевина Србија", "Краљевина Србија") примећује да смо краља заборавили.

- Данас на једном париском тргу стоји споменик Александру Карађорђевићу, а у Београду он нема ни улицу са својим именом. Овај пројекат жели да исправи бар део те неправде - закључује Шотра.

Фото Википедија

ПОСЛЕДИЦЕ СЕ И ДАНАС ОСЕЋАЈУ

ИЗВРШНА директорка компаније "Јунајтед медија" Александра Суботић примећује да се последице спровођења идеја краља Александра одражавају и данас на наше животе.

- Вук Драшковић нас у свом роману на импресиван начин упознаје са ликом владара који је у народу познат као краљ Ујединитељ. Са друге стране, име Здравка Шотре је у домаћој кинематографији синоним за квалитет и изузетно ми је драго што је пристао да ради сценарио и режира ову прву серију о краљу Александру Карађорђевићу - истиче Суботићева.Коментари (9)

Laky

14.08.2019. 10:28

Svaka čast! Upravo prikupljam i čitam sve knjige i novinske članke o legendarnom kralju. Cilj mi je da napišem priču, kolumnu i feljton o ovoj grandioznoj istorijskoj ličnosti. Ova vijest da će snimati i serija baš me je obradovala.

EvGenije

14.08.2019. 11:00

Kakve bre davnašnje težnje za ujedinjenjem, kakvi bakrači. Umesto da razvijamo svoju, srpsku državu, mi gradili države Hrvatima, Slovencima, Muslimanima i tzv. Makedoncima. Sada i Albancima (ko zna ko će se još pojaviti). A kako su nam vratili? Stravičnim genocidom. Alavom "Ujdinitelju" su platili s merom. Voleo bih da mi neko objasni šta je to Srbija dobila od Jugoslavije, osim muka i problema koji traju do danas.

Ivica

14.08.2019. 11:15

Definitivno jedna od najnegativnijih ličnosti u našoj istoriji. Uništio je srpsku državnost a za to nije imao apsolutno nikakvu podršku, nijedan njemu odan srpski vojvoda ga u tome ne bi podržao. Bio je preambiciozan i počinio je mnogo grešaka, a o njegovom diktatorskom karakteru vlasti mislim da ne treba trošiti reči.

Marko

14.08.2019. 11:30

E bas mu hvala za to ujedinjenje. Pljunuo na Srbe koji onako herojski izginuse pa Hrvatima i ostalima poklonio slobodu. Lepu su mu i vratili - atentatom. Nije mi zao njega nego propustene prilike za srpstvo