Боб Гелдоф: Нишвил је сјајан, али је Ниш врео

Д. АЛИХОЏИЋ

уторак, 13. 08. 2019. у 11:15

Боб Гелдоф: Нишвил је  сјајан, али је Ниш врео

Боб Гелдоф са обожаваоцима Фото Д. Алихоџић

Боб Гелдоф, пред наступ на фестивалу, искористио време да прошета градом

БЕЗ пренемагања и хирова великих звезда, овако би се најкраће могао описати боравак ирског музичара Боба Гелдофа у Нишу који је прексиноћ својим наступом затворио овогодишњи "Нишвил". Бобу ништа није сметало осим врућине, а приредио је, како је и најављивао, концерт који ће се дуго памтити - праву ирску журку.

Иако је био договор са организаторима да се на конференцији за новинаре не постављају политичка питањај Гелдоф се ипак осврнуо на "глад у свету и сиромаштво".

- Ја сам Ирац и ја разумем национализам - почео је на ту тему Боб. - Ви сте Срби и требало би да разумете национализам. Видите да је он врло опасан и када се сретне са глобалним проблемима то постаје врло фрустрирајуће.

Додао је да ниједна држава није способна да се сама бави глобалним проблемима, које сви ми имамо:

- Са тренутним политичарима, било у Кини, Србији или Америци, нема могућности за сарадњу и компромис, и то је веома, веома опасно. Иначе, могуће је и врло је једноставно да решимо сиромаштво, које са собом носи друге проблеме као што је проблем идентитета.

Музичар је на конференцију ушетао право из хотела "Њу сити" и то без обезбеђења. Био је расположен да одговара на питања и да се дружи са обожаваоцима.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Завршен "Нишвил": Права ирска журка на Тврђави (ФОТО)- Да ли је реално да је Гелдоф у Нишу - коментар је једне Нишлијке која је стрпљиво чекала да јој Боб потпише плочу снимљену са бендом "Бумтаун ретс".

Уметник није само дошао у Ниш да одради "тезгу", већ је хтео и да упозна град у који "никада не би дошао да се не бави овим послом":


- Волим да посматрам људе на улици, све ми је овде занимљиво. Да се разумемо, требало ми је 45 година да дођем у Ниш и зато желим да то буде упамћено по доброј, ирској журки.

Боб ће, како је рекао, упамтити Ниш и по "несносној врућини", али и по томе што није успео у граду да нађе црни чај, па се запитао како је то могуће. Током његовог феноменалног наступа преовладавале су препознатљиве ирске мелодије.


ШНИЦЛЕ, КРОМПИРИЋИ И ВИНО

СЛАВНИ Гелдоф и чланови његовог бенда почастили су се пре концерта шницлама, прженим кромпирима, салатом и водом. После наступа ипак су се "наградили" црним вином и то тиквешким.


ДОБРА ПОСЕЋЕНОСТ

ОВЕ године различите програме "Нишвила" пратило је око 200.000 посетилаца што је на нивоу прошлогодиње статистике. Директор фестивала Иван Благојевић каже да је једина разлика то што су бесплатни садржаји били посећенији од оних који су се плаћали.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

САша Лукић

13.08.2019. 18:00

Од толико наших добрих вина они му сервирали македонско и то оно најгоре, е јесу стипсе.

Bobi Bobi

13.08.2019. 22:32

Crni čaj i drugih 100 vrsta ima u kafiću "Bombaj", obrukali se organizatori, a za vino tek...