ЗАГРЕБ, Од сталног дописника


На препуној сплитској Риви у недељу увече одзвањало је “За дом спремни”, када је контроверзни певач Марко Перковић Томпсон на концерту уоћи обележавања Олује отпевао песму Чавоглаве. И међу неколико десетака хиљада људи који су дошли на концерт чуо се усташки поздрав, а неки су и носили натписе на којима је писало За дом спремни.

“Поздрављам бранитеље, да ли је Торцида ту. Сутра ћемо да прославимо један од највећих тренутака у хрватској историји. Идемо славити”, рекао је певач.

Уочи концерта већ су се узвикивали усташки поздрави и певале песме које величају усташки режим и злоцинци, попут “Ево зоре, ево дана, ево Јуре и Бобана”.

Док се Томпсон одушевљавао хиљаде Сплићана усташким поздравом у Триљу, месту тридесетак километара од Сплита концерт је имао председнички кандидат Мирослав Шкоро, иначе Томпсонов кум са којим већ извесно време није у добрим односима.Са друге стране Колинда Грабар-Китаровић често пева Томпсонове песме па се калкулише да ће јој певач помоћи у кампањи. Било је назнака да би могла доћи и на концерт у Сплит, али је председница Хрватске у Книну са ратним заповедницима из времена Олује.

Прочитајте још:
Китаровић: Желела бих да одем на концерт Томпсона

Томпсонов усташлук као да је постао заштитни знак за све ‘домољубне’ скупове, тиме да га већ дуже време није позивао ХДЗ. Овај пута је усташки поздрав урликао у организацији те странке која обнаша власт у Сплиту. За наступ на Риви град Сплит је издвојио чак 55.000 евра, а нова срамота овај пута иде на адресу највеће хрватске странке којој из дана у дан пада популарност.

Готово је невероватно да се у данашњој Европи на тај начин слави један фашистички режим кроз песме једног другоразредног певача који ‘на домољубљу’ зарађује велике паре. Тако нешто не само да је незамисливо у Аустрији или Немачкој, већ би извикивање фашистичких и нацистичких поздрава било строго санкционисано. У Хрватској не само да нема воље да се За дом спремни забрани ј кажњава, већ је овај усташки поздрав под којим је убијено толико људи у НДХ на велика врата ушао у јавни простор.

Колико певање Марка Перковића Томпсона може да користи актуалној политици и кандисатури Колинде Грабар-Китаровић која још није истакнута, а често ‘посеже’ за Томпсоном тек ће се видети. Остаје горки окус да се ‘домољубље’ исказује кроз величабје усташтва и злочинаца који су убијали под поздравом За дом спремни.


КАРАМАРКО ЗА ПРЕДСЕДНИКА? Бивши председник ХДЗ-а Томислав Карамарко могао би се данас кандидовати за председничке изборе, али и за изборе за шефа странке који ће бити следеће године.
Остаје и тешка компромитација да се влат не може супротставити величању усташтва и да још сама промовише наступе контроверзног певача који не може да одржава концерте у многим европским државама. Остаје и мучни дојам са се Сплит све више претвара у град-случај, где су ексцеси постали уобичајени и где очито не постоји воља да се и градска власт која полаже венце на местома где парадирају црнокошуљаши који славе усташке кољаче томе енергично супротстави.


Томпсон је опет тријумфирао и показао да му нико ништа не може и да је извикивање За дом, када му цела сплирска Рива одговара ‘спремни’ нешто нормално и пожељно у Хрватској.