Моја Србијица: Путујемо, дружимо се и учимо

М. БОБИНАЦ

недеља, 28. 07. 2019. у 22:46

Моја Србијица: Путујемо, дружимо се и учимо

Александар Ђорђевић Фото Промо

Александар Саша Ђорђевић о путописној дечјој емисији "Моја Србијица": Заједно желимо да промовишемо лепше лице Србије и да покажемо да постоје дивна места које вреди посетити, као и да у њој живе добри људи

ДА се све може када се људи сложе, потврђује Авантуристичко-излетничко--сазнајни клубић "Моја Србијица", чији је програм за децу и одрасле преточен у ТВ серијал истог назива. Недељом, у прајм тајму када је реч о садржајима за најмлађе - 9.00, на РТВ 1, Александар Саша Ђорђевић, васпитач и идејни творац овог непрофитног пројекта, предводи дружину знатижељних малишана на путовањима по нашој земљи. Он је осмислио 30 тема и у сарадњи са родитељима разрадио их у ТВ емисији с циљем да свој начин рада са децом представи јавности и другим васпитачима у вртићима.

- Идеја је да се ми одрасли и деца из васпитно-образовне установе у којој радим дружимо, путујемо и научимо понешто једни о другима, као и о својој земљи. Заједно желимо да промовишемо лепше лице Србије и да покажемо да постоје дивна места које вреди посетити, као и да у њој живе добри људи - прича Ђорђевић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Цеца и Јована Јоксимовић без трунке шминке у проводу

Према његовим речима, све је почело пре четири године, када је осмислио програм "Ај' напоље", назван по старом дечјем позиву за игру, а емисија "Моја Србијица" је његов део. Ипак, могло би се рећи да је један малишан у ствари зачетник овог пројекта. Током боравка у вртићу он је од неколико столица "направио" аутобус и позвао другаре да му се придруже на путовању по Србији. Затим су се за причу заинтересовали родитељи уз чију несебичну помоћ је осмишљена, снимљена и монтирана емисија, покренут сајт "Моја Србијица", отворене странице на друштвеним мрежама... Малишани одређују где ће аутобус да се заустави, а детаље организације разрађује васпитач Саша.

- Једно дете је предложило да идемо код оног који нас је научио да причамо и да пишемо, мислећи на Вука Караџића, а друго да упознамо прву животињу која је ходала Србијом. На тај начин смо посетили 30 места и обрадили исто толико различитих тема - прича наш саговорник и додаје: - Ништа од овога не бисмо могли да урадимо да се нисмо удружили зарад добробити наше деце.


Преговори око приказивања емисије на Радио-телевизији Србије, како Ђорђевић тврди, постојали су. Његов план допао се тамошњим уредницима, али "Моја Србијица" је, ипак, осванула на Јавном сервису Војводине. Зашто?

- Разговарао сам са Оливером Ковачевић, уредницом Забавног програма РТС, која је била веома заинтересована за мој пројекат, али емисија, нажалост, није нашла своје место на овој телевизији. Стицајем околности ступио сам у контакт са Евом Бокан, уредницом на РТВ. Она је са својим тимом одлучила да направи програм намењен родитељима и деци и успели смо да добијемо простор на ТВ - каже Александар и додаје да је наставак серијала под знаком питања.


Реакције гледалаца варирају од оног: "Хвала Богу да постоји емисија овог типа" до тога да је "Моја Србијица" нешто најсличније легендарној емисији "Коцка, коцка, коцкица". Разлика је у томе што је, наглашава Ђорђевић, држава стала иза емисије Бранка Коцкице, а иза његове "само" родитељи малишана.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Биља Крстић и "Бистрик" на летњим фестивалима


РАСТАНАК НА ОБЕДСКОЈ БАРИ

ВЕЛИКИ авантуриста, заљубљеник у књиге, природу и посао васпитача, Саша је давних дана пожелео да постане новинар. Живот га је одвукао у педагошке воде, али је он пронашао начин да споји посао и задовољство. То је емисија "Моја Србијица", од чијег завршетка нас деле још две епизоде.

Серијал завршавамо темом о српској слави. Посетили смо Музеј хлеба, Аксентијев кућерак, где смо видели како је некада изгледала кућа у Војводини. Затим одлазимо у Свињарску колебу у Доњем Товарнику, па у Купиново и путовање завршавамо на Обедској бари.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације