КАО аутор емисија "Задња кућа Србија" и "Гост", Милан Поповић нам је показао различита лица Србије. Потом нас је у серијалу "60 најлепших народних песама", у друштву колегинице Бојане Марковић и глумца Срђана Ивановића, у музичком времеплову вратио неколико деценија уназад. Присетили смо се различитих жанрова, од романси, изворних песама из свих крајева Србије и окружења, севдалинки до тамбурашких, трубачких, кафанских, скадарлијских, ромских, као и новијих фолк хитова.

Сада са Миланом, четвртком, од 21.00, на РТС 1, поново крстаримо Србијом, и то забавно-музичким караваном са којим ћемо све до краја септембра уживати у добром народном мелосу. Највеће домаће звезде и наши народни оркестри у градовима широм наше земље изводиће најлепше народне песме.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
НЕПРИЈАТНОСТ НА СНИМАЊУ "УРГЕНТНОГ ЦЕНТРА": Дубравка Мијатовић отерала новинаре

* Да ли вас нешто посебно мотивише да будете део овог пројекта?

- Једина мотивација је музички и културолошки утицај на публику. Било је време да се направи јако гледана емисија о правим народним песмама. Она је учинила оно што смо јој поставили као задатак - повратак старе народне музике на велика врата у српске домове. И то не само у Србији, већ и широм дијаспоре и читавог Балкана, где смо, такође, били веома гледани. Караван је само последица читаве идеје. Сада је музика сишла међу људе.

* Шта нас све очекује до последње станице овог каравана?

- Ја радим од августа. Моје драге колеге биле су на првим станицама каравана, а мене сада чека јужна, део западне и југоисточна Србија - баш све оно што волим.

* Емисију водите са старим партнерима - Бојаном Марковић и Срђаном Ивановићем. У чему се ви боље сналазите, а у чему они, када је реч о народном мелосу?

- Ја сам сценариста емисије "Најлепше народне песме", у коју нису сви веровали од почетка. Сада када је стекла огромну гледаност тврдим да бисмо по истом моделу успели и класичну музику да "убацимо" у српске домове.

* Од када радите овај серијал које сте нумере додали на списак омиљених песама?

- Неке јужњачке. Тај мелос ме одушевљава, као и оне са Косова и Метохије. Спој Истока и Запада - то је оно што је наша судбина. Зато нас тај ритам покреће!

Са Срђаном Ивановићем


* А које би се од њих нашле у првих пет на вашој листи?

- "Куде си пошла, мори Цвето", "Што ми је мерак пољак да биднем" и још неке. А посебно ми се допала песма шефа нашег Народног оркестра Владе Пановића - "Под гором се шетало девојче", која је по мом мишљењу ремек-дело.

* И какве успомене најчешће буде?

- Љубавне. То је оно што чини наш живот смисленим. Љубав према породици, пријатељима, Србији.

* До сада су кроз овај пројекат прошле готово све највеће домаће звезде и музичари. Ко је од њих на вас оставио посебан утисак?

- Највеће звезде увек знају одакле су дошле и куда су пошле. Увек волим када нам дођу Ана Бекута, Снежана Ђуришић, Нада Топчагић, и да не набрајам даље. И то све због онога што се дешава иза камера, опуштености и позитивног духа који носе у себи.

* Да ли вам се дешавало да вас у студију атмосфера толико понесе да преузмете микрофон и запевате?

- Певао сам у једном делу играног програма у нашој емисији. Само једном - то вам говори све. До овог серијала сам веровао да лепо певам. Схватио сам да је то један од најтежих послова и да су за то потребни и знање и вештина, а стичу се деценијама.

У друштву Бојане Марковић и Снежане Ђуришић


* Кроз емисију "Задња кућа, Србија" нисте промовисали баш лепу слику наше земље. Потом сте у "Госту" приказивали њене лепоте, а овим серијалом донекле сте наставили са позитивним причама. Шта вам је сада изазов?

- Нисам сигуран шта је даље потез РТС-а. Хоће ли наставити са народном музиком у фокусу, али смо добар посао до сада одрадили. За протеклих седам година показао сам како изгледа пропаст провинције у Србији, и да нико више не може да лаже да се тамо добро живи. Пола Србије оде на Запад, бела куга је највећа опасност за нас. И други циљ смо испунили - вратили добру музику у фокус. Тренутно немам неки нови мали "национални" задатак у глави.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ЈК поручује: Србин на Србина више никад не сме да иде

* Са "Караваном" сте после дужег времена напустили студио и поново сте на терену. Да ли се на том пољу, када сте у контакту са публиком, боље осећате?

- Ја волим људе. Моја ћерка је, када смо били у Сокобањи, била одушевљена са тим што су пролазници желели са мном да разговарају, а не да се сликају. Рекла ми је: "Људи те много воле!" То ми је био добар знак да се о њих нисам огрешио, и да никада нисам продао веру за вечеру.