Био је нежни див: Свет се опрашта од Рутгера Хауера

Ана Попадић

25. 07. 2019. у 21:49

Био је нежни див: Свет се опрашта од Рутгера Хауера

"Блејд Ранер" Фото IMDb

Када је објављена вест о смрти великог глумца, обожаваоци су пронашли симболичну везу са ремек-делом Ридлија Скота: Хауер је умро исте године када и његов андроид, јер је радња у антологијском филму „Блејд ранер“ смештена у, тада далеку, 2019. годину

ВИДЕО сам ствари у које људи не би поверовали... сви ти тренуци биће изгубљени у времену, као сузе на киши. Време је да умрем.

Чувени цитат, којим се Рутгер Хауер на екрану опростио од свог најпознатијег лика, репликанта Роја Батија у "Блејд ранеру" (1982), могао би, без имена, да стоји као епитаф и сви би знали да ту почива велики холандски глумац.

А када је јуче објављена вест о његовој смрти, обожаваоци су пронашли још једну симболичну везу са ремек-делом Ридлија Скота: Хауер је умро 2019, исте године када и његов андроид, јер је радња у овом дистопијском филму била смештена у тада далеку 2019.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Преминуо Рутгер Хауер, Рој Бати из „Блејд ранера“ (ВИДЕО)

Мада је за својих 75 година одиграо више од сто улога (махом негативаца) у филмовима као што су "Ауто-стопер", "Остерманов викенд", "Ведлок"... за милионе људи широм света остао је Рој Бати. За разлику од неких његових колега, Хауер никада није крио да му је то најдража улога и није му сметало да га деценијама касније препознају само по њој.

- За "Блејд ранер" не треба објашњење. Једноставно јесте. Најбољи је. Нема ничега попут њега. Бити део правог ремек-дела које је променило размишљање света је једноставно сјајно - говорио је Хауер, а захваљујући његовој импровизацији настао је култни цитат с почетка текста, уз који се на друштвеним мрежама опростио и велики Салман Ружди.

Да му је Рој Бати био суђен, доказује и то што је био једини глумац кога је Ридли Скот ангажовао без аудиције, одушевљен његовим ранијим улогама у остварењима још једног славног Холанђанина - Пола Верховена.

- Рутгер је за мене био оно што је Мастројани био за Фелинија, његов алтер его. Бескрајно сам тужан што од данас није са нама - казао је Верховен реагујући на смрт свог сарадника и пријатеља.

За некога ко је убедљиво дочарао негативце на екрану, Хауер је у приватном животу словио за мирног и питомог човека.

- Рођен сам усред рата, и верујем да сам зато постао велики пацифиста. Увек гласам за мир, насиље ме плаши - говорио је глумац, познат по свом хуманитарном раду и фондацији за борбу против сиде.

"Био је нежни див", потврдио је и Ридли Скот у изјави поводом његове смрти.

- Не знам ко је био нервознији тог првог јутра, првог дана на сету "Блејд ранера". Помагали смо један другом током целог снимања. Недостајаће ми - поручио је Скот.

Његову оригиналност и уверљивост, чак и у филмовима Б продукције, можда је најбоље сажео мексички оскаровац Гиљермо дел Торо, опраштајући се од њега на друштвеним мрежама.

- Велики Рутгер Хауер: оригиналан, искрен, убедљив глумац који је доносио истину, моћ и лепоту у све своје улоге!


ЛИЦЕ СА РЕКЛАМЕ

ТОКОМ деведесетих Хауер је био велика звезда у Британији, као заштитно лице у великој рекламној кампањи чувеног пива Guinness. Његова плава коса и продорне очи убедили су многе, па је забележен рекордан скок продаје овог пива. Можда и због тога што је иза камере и у овом случају стајао Ридли Скот.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)