ГОРДАНА СТИЈАЧИЋ О ВРЕМЕНСКОЈ ПРОГНОЗИ: Неће нас заобићи ни тропски дани

Марина Јунгић Милошевић

23. 07. 2019. у 08:36

ГОРДАНА СТИЈАЧИЋ О ВРЕМЕНСКОЈ ПРОГНОЗИ: Неће нас заобићи ни тропски дани

Гордана Стијачић Фото В. Данилов

Водитељка временске прогнозе на Јавном сервису, за "Новости", открива да њен посао захтева детаљну припрему

КАДА је први пут гостовала на телевизији са играчком групом Дома пионира, петогодишња Гордана Стијачић осетила је магију камера и рефлектора, која је одредила и њену каријеру. Касније је често наступала у бројним забавним емисијама, а после средње школе више није било дилеме чиме ће се бавити.

- Телевизија ме је пригрлила и у њу сам закорачила некако судбински, с обзиром на то да сам као бруцош лако пролазила све аудиције и деведесетих већ радила као најмлађи новинар - присећа се водитељка временске прогнозе на Јавном сервису, за "Новости", откривајући да њен посао захтева детаљну припрему. - Све чешће, дневник или вести почињу извештајем о времену, због поплава, суша, честих киша, обилних падавина и проблема које доносе. Посао презентера временске редакције, овог кишовитог пролећа трајао је 24 сата дневно, јер смо непрестано били у контакту са метеоролозима, хидролозима, сектором за ванредне ситуације и колегама на терену. Прогноза је озбиљан посао, који подразумева свакодневне консултације са стручњацима РХМЗ, прегледање страних сајтова о времену, праћење вести иностраних агенција и превођење текстова који путем размене стижу на адресу РТС.

* Понекад се радујемо када метеоролози "не погоде" прогнозу, а понекад их и "окривимо" када није тачна...

- Истраживања показују да се прогнозирања наших стручњака остварују у више од 90 одсто случајева. Када ми се неко пожали на прогнозу, кажем да метеоролози не дају дијагнозу, већ прогнозу. Гледаоци воле биопрогнозу јер се често питају шта се то дешава у ваздуху, зашто их боли глава или им није добро, када ће осетити да их време мање притиска. И заиста им значи ако окривим време за њихову главобољу или нерасположење јер имају алиби за тај дан, лакше им је што је време утицало на њих.

Прочитајте још - Гордана Стијачић у гостима код чика Зевса

* Какво нас време очекује до краја лета?

- Биће просечно топло са температуром око 30 степени. Наравно, неће нас заобићи неколико тропских дана и тропских ноћи, али свакако има разлога да се радујемо јер су пред нама лепи дани.

*Који бисте савет дали себи из млађих дана, у време када сте почињали каријеру на малом екрану?

- Да будем продорнија, да се не устручавам и да будем мање самокритична.

* Како сте потрошили први хонорар?

- На први хонорар сам, у времену инфлације, ратова и блокаде, чекала годину. Нисам желела да новац трошим на ситнице, па сам купила музичку линију и златни прстен који и данас носим. А док слушам музику, присећам се како је то било пре 23 године.

* Ко вам је највећа подршка?

- То су моја деца, Милица (18) и Михајло (13), обоје одлични ђаци. Ћерка тренира ритмичку гимнастику и ове године је освојила златну медаљу с лоптом, а син свира гитару и тренира ватерполо.

УЛОГА У ФИЛМУ

*УМЕТНИЧКИ таленат био вам је улазница за улоге наврбабе, цвећарке, партизанке, полицајке у емисијама школског програма.Имате ли нове понуде?

- Недавно сам добила понуду да водим емисију "И без муке има науке", снимили смо већ четири епизоде, а од редитеља Илије Гајице добила сам понуду за учешће у једном играном филму, али не смем ништа да откривам.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)