Зорана Иђушки: Све је лакше уз тамбураше

М. ЋУНКОВИЋ

понедељак, 22. 07. 2019. у 10:15

Зорана Иђушки: Све је лакше уз тамбураше

Фото Иван Јанковић

Драмски сопран, пореклом из Сомбора, негује војвођанску музику

У МОРУ певачица које одаберу да крену естрадним путем, сваки пример који је другачији, вредан је посебне пажње. Такав је случај са Зораном Иђушки (26), драмским сопраном. Она, међутим, никако није оријентисана само на оперу, напротив...

- Прве музичке кораке сам направила у родном Сомбору - прича, за "Новости", Зорана. - Певала сам у свим градским хоровима, а онда ме је судбина довела до Београда, за шта је заслужна моја професорка соло певања Маја Ђокић.

До Радио Београда је, каже, стигла захваљујући Мерими Његомир, коју веома цени:

- Тада сам почела да се бавим оним што волим - староградском и војвођанском музиком. Памтићу наступ са Великим народним оркестром РТС под руководством Владе Пановића, у "Коларцу", где сам имала част да певам "Сомборске руже". Притом, та песма је снимљена за архиву Радио Београда.

Зорана је до сада одржала три солистичка концерта, а на првом, у Сомбору, почела је да сарађује са тамбурашима. Већ други концерт одржала је са Великим тамбурашким оркестром, под руководством Дубравка Исакова Цицка.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Гласом осваја европске опере

- После тога снимам песме за архиву РТВ и постајем званично њихов најмлађи солиста - поносно истиче Зорана. - Једина сам певачица у Србији која се бави војвођанском музиком, и то желим да негујем. Сарађивала сам и са новосадским "Биг бендом" под руководством Федора Вртачника.

Шира публика је Зорану упознала кроз РТС серијал "Шездесет најлепших народних песама".

- Представила сам се нумером "Еј, кад сам синоћ пошла из дућана" и освојила 10. место од 600 песама, што ми је велика част - искрена је наша саговорница. - Певам и шлагере, романсе, староградску музику, шансоне... Циљ ми је да се ови жанрови не забораве. Некако је уз тамбураше све лакше. Желим да кроз концерте дух Војвођанке у мени поделим са публиком.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Dragan

22.07.2019. 16:22

Jako lepo peva, imao sam priliku da je slušam u našem Somboru. želim joj uspeh.

Sofija

06.08.2019. 01:24

Zorana se više samostalno promoviše nego što zaista radi i postiže. Zanemarujući tehniku više pažnje posvećuje veštačkim trepavicama i uticajnim show biz majstorima. Nije baš na ponos narodnoj muzici i gradu Somboru. Osim toga, pravilno je reći "Na Kolarcu".. a ne "U Kolarcu".