Трубе грмеле легенди у част

Д. РИСТИЋ

субота, 20. 07. 2019. у 16:23

Трубе грмеле легенди у част

Фото Д. Ристић

Меморијал "Бакија Бакић" одржан у Врању на 30. годишњицу његове смрти

У ВРАЊУ је одржан 13. по реду меморијал "Бакија Бакић", у част легендарном музичару који је славу врањске трубе пронео по свету и кога колеге сматрају највећим уметником овог инструмента. На тридесету годишњицу смрти великог мајстора, манифестација је почела дефилеом пет оркестара централним градским шеталиштем и наставила се пријемом у градској кући.

- Кроз меморијал се обнавља сећање на Бакију Бакића зарад младих нараштаја и исказује се поштовање према његовим наследницима - рекао је председник градске скупштине др Дејан Тричковић.

- Бакија Бакић је са јединственим музичким изразом уједно био и најбољи амбасадор Врања и наше земље. Наша је дужност да славимо његово име и његову заоставштину, а највећа обавеза је да наставимо музички пут који је он утабао и пренео свету - казао је заменик градоначелника Врања Ненад Антић.

ПРОЧИТАЈТЕ И: У част Бакији Бакићу

Ненад Младеновић из оркестра Стефана Младеновића обратио се скупу као један од потомака чувеног трубача и нагласио да је Бакија Бакић, осим оркестра, на окупу држао и читаву фамилију и да у томе лежи његова величина.

Након пријема, на Тргу слободе у врањској горњој чаршији, меки врањске трубе, одржан је целовечерњи концерт на коме су наступили врањски оркестри Екрема Мамутовића и Стефана и Ненада Младеновића, затим оркестри Дејана Авдића из Врањске Бање, Бојана Ристића из Владичиног Хана и Роберта Демировића из Павловца.

Бакија Бакић је свој чувени оркестар водио више од пола века и постао је синоним за врањску трубу. Вишеструки је освајач награде "Прва труба Драгачева" и других саборских признања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације