НИСАМ чула да сам забрањена у Албанији. Сматрам да музика не сме да има границе и баријере. Бар је то правило којим се водим у својој каријери дугој више од 30 година. Никад кроз своје песме нисам слала било какве политичке поруке или поруке мржње. Увек је било и биће све заснивано на љубавним порукама, јер моје песме спајају људе, као и што ја волим све људе.

Овако је фолк звезда Светлана Ражнатовић реаговала на упозорење Агенције за аудио-визуелне медије Албаније (АМА) албанској јавној радио-телевизији РТСХ због емитовања Цециних песама, а након жалби да је у програму намењеном мањинама емитован спот српске певачице. То је учињено јер је, како се тврди у саопштењу, супруга покојног Жељка Ражнатовића Аркана више пута имала антиалбанске наступе против Косова и да су њене песме, како се тврди, "инспирисале злочине у Босни и Херцеговини и на Косову", пренели су албански медији.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПОЛИТИКУ УМЕШАЛИ У МУЗИКУ: Албанија забранила емитовање Цециних спотова; Цеца: Ја сам патриота, а моја музика не сме да има границе

Како се наглашава у саопштењу АМА, програм намењен мањинама треба да служи пријатељству и солидарности међу народима и културама, а не да промовише особе које су конкретним потезима показале супротно. У саопштењу АМА Ражнатовићева је окарактерисана као "проблематична певачица" која је својим ранијим песмама и изјавама "инспирисала злочине у БиХ и на Косову, подржала нехумана дела супруга Жељка Ражнатовића Аркана и српских војних и паравојних формација које је водио". Зато АМА скреће пажњу да се такви случајеви избегавају.

Са друге стране, Цеца не крије да је патриота, да воли свој народ и да ће увек бити уз њега. То је, каже, њен лични став.

- И да се разумемо, то не подразумева да неког другог мрзим, или да не поштујем људе који су друге вере, боје коже или нације. То нисам ја - изјавила је у среду Ражнатовићева. - Овде се ради о класичним манипулацијама. Замолићу да моје име не мешају у то. Моја публика је шаролика и тако ће остати. И певаћу мојој публици где год се она налазила и док они то буду желели!

Тирана, Фото П.Милошевић

А њена публика је, подсетимо, пожелела да је чује у децембру у Косовској Митровици. Цеца је наступила пред 10.000 људи на тргу северног дела Косовске Митровице, а двочасовним концертом је пружила подршку мирним протестима Срба који се противе увођењу таксе од сто одсто на робу из Србије.

- Желим само да вам кажем да сам овде због вас и да сам увек уз вас - обратила се тада Цеца публици. - Дошла сам да вас подржим, ако треба и нека хуманитарна помоћ, то је све што могу да учиним за вас.

Мада су приштинске власти тада најавиле да ће Ражнатовићевој бити забрањен улазак на Косово и Метохију, она је без проблема прошла из централне Србије на КиМ. На прелазу Јариње задржала се око 15 минута, а кад су цариници прегледали возило, службеници албанске националности су први замолили певачицу да се сликају са њом.

И док у Албанији забрањују Цецине спотове, најпопуларнија српска фолкерка има незваничну забрану доласка у Хрватску, односно, не може да одржи концерт у "лијепој њиховој", упркос чињеници да тамошња публика обожава њене хитове. Непожељна у Хрватској је и рок група "Рибља чорба", упркос многобројним обожаваоцима у тој земљи. Фронтмен Бора Ђорђевић је одавно рекао да неће ићи у Хрватску и тога се и даље држи.

- "Чорба" у Хрватској има фанове који нас искрено воле и тетовирају наш лого на руци - казао је Ђорђевић. - Има их колико хоћеш, из Чаковца, Вараждина, Загреба, Истре, чак и дела Сплита. Њима не смета што сам Србин, нити мени смета што су они Хрвати.

Када сам 2012. изјавио да ћемо са задовољством доћи у Загреб кад се власт у Србији сети да има најбољи бенд у источној Европи и одлучи да нас пошаље као званичне представнике Србије у Хрватску, било је као да сам бацио атомску бомбу! Пљували су ме и Хрвати и Срби.


НЕК ИМ ПЕВА СОЊА

Мислио сам да је Албанија отворена држава по питању уметности, али видим да грешим - каже Бора Ђорђевић. - Изгледа да је Цецин грех што је волела јунака Жељка. Па, добро, имају они ко да им пева. Може Ана Фукса, пардон, Окса, бивша жена Беџета Пацолија, или нека од оних курвештија што се полуголе сликају у остацима српских манастира (што наша славна ТВ не сме да прикаже). Ма, нек им певају и свирају Соња Бисерко и Весна Пешић.


ХРВАТСКИ ВЕТЕРАНИ ПРОТИВ БАЈАГЕ

Хрватски ратни ветерани су лане забранили и концерт српских рокера Бајаге и "Инструктора" на "Данима пива" у Карловцу, под изговором да је певао и дизао морал српској војсци 1993. у Книну, што је ноторна лаж. Иако хрватска публика дочекује Бајагића раширених руку, где год да наступа, део ветерана не одустаје и покушава да спречи сваки његов наредни концерт, као што је то случај са наступом на фестивалу "Од 2 до 2", 27. јула у Плочама.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЦЕЦА НА КОНЦЕРТУ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ ПОРУЧИЛА: Ја сам део овог народа (ФОТО+ВИДЕО)

МАРКО ЂУРИЋ: ЗАБРИЊАВАЈУЋА ПОРУКА О МРЖЊИ

ДИРЕКТОР Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић је прокоментарисао, за "Новости", забрану емитовања спотова Цеце Ражнатовић у Албанији, наводећи да је реч о шовинистичком односу према српским певачима и српској музици, па и према таквој регионалној звезди каква је Цеца. Мада, како каже, ова одлука није, нажалост, изненађење, ипак је лоша и забрињавајућа порука о мржњи која је ушла у све поре једног друштва.


ПАЛМА: ВИШЕ СЛУШАЈУ ЦЕЦУ НЕГО АЛБАНЦЕ

- ЦЕЦИНЕ песме нису националистичке, ни ратнохушкачке. То су песме које не позивају на насиље, на крвопролиће - рекао је у среду за наш лист председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма.

Како каже, Цецин одлазак на Косово и Метохију није њен политички став. Она је тамо отишла као мајка и певала за ђаке, за студенте, којима се све време у континуитету крши људско право и међународно право. Угрожена је слобода кретања и безбедност грађана. Цеца није споменула ниједног Албанца.

- Политичари из Албаније не могу да забране Албанцима да слушају Цецине песме - нагласио је Палма. - Познајем више Албанаца, и они више слушају Цецине песме него песме свих албанских певача. Цеца је најбоља естрадна личност на Балкану, па им сад, као, нешто смета.