НОВИ ВАН ГОГ: Море без обала као плима са хитовима

Милан ЋУНКОВИЋ

недеља, 14. 07. 2019. у 11:15

НОВИ ВАН ГОГ: Море без обала као плима са хитовима

Фото Дуња Допсај

Кад се подвуче црта, већ сад је извесно, 2019. година остаће уписана као једна од најбољих и најпродуктивнијих у каријери "Ван Гога", а она датира још од 1986.

КАД се подвуче црта, већ сад је извесно, 2019. година остаће уписана као једна од најбољих и најпродуктивнијих у каријери "Ван Гога", а она датира још од 1986. Звонимир Ђукић Ђуле и екипа су објавили 10. студијски албум "Море без обала" и одмах почели неуморно да га концертно промовишу. Изашла је и истоимена Ђулетова књига уз коју као поклон иде управо нови албум, али и ДВД са рођенданског концерта у београдском "Белекспо центру" 2016.

БОГАТ "пакет" недавно је представљен на промоцијама широм Србије, а круна је била у Београду, када је група у једном бару тада приредила целовечерњи програм. Мини-концерт за новинаре и пријатеље, па конференција, и, затим, жестока, енергијом набијена клупска свирка, где је бенд, "на метар" од обожавалаца, отпрашио старе хитове, али и нове адуте - "Можда баш сад", "Готово је све", "Више те не волим ко пре"...

- Импулс и пулс албума је више него задовољавајући - јасно ће, за "Новости", Ђуле. - Утисци су фантастични. Рокенрол сет-листа је спремна, нема балада. То ће бити "Ван Гог" на нуклеарни погон.

ДИВНЕ реакције је изазвао спот за песму "Готово је све", где су савршено уклопљени кадрови из чувеног шоу-програма "Образ уз образ", са Миленом Дравић и Драганом Николићем.

- Често се враћам програмима с почетка седамдесетих - открива нам Ђуле. - "Образ уз образ" ми је омиљена серија, а господин Здравко Шотра један од најдражих редитеља. Кад смо завршили албум, приликом слушања у студију, на телевизији је ишао "Образ уз образ", и ти покрети Милене и Гаге су ушли у ритам песме. Послали смо позив фановима да се сниме и пошаљу своје кораке, испоставило се да тај спој прошлости и садашњости фантастично функционише. "Образ уз образ" Милене и Гаге био је образ уз образ будућности, испред свог времена.

ЗА било који бенд је велика ствар када на јубиларном албуму има велики број хитова, баш као "Ван Гог".

- Никада се нисмо ослањали на претходна издања, нити на песме које су освојиле срца публике - каже Ђуле. - Желели смо да истражујемо и да идемо даље, из године у годину. Да се препустимо неким новим неизвесностима, а оне су нас довеле до овог албума који ми прија више него иједан претходни. Концертно је калоричан, песме могу да покрену публику.

Фото П. Митић


На неуобичајен начин се кренуло у промоцију издања. Није се ишло песму по песму, већ су, за кратко време, објављени синглови "За сузе нема времена" и "Више те не волим ко пре", спот "Можда баш сад", а уживо је у "Штарк арени" представљена "Готово је све".

- За четири месеца имамо четири сингла - сабрао је Ђуле. - Са спотовима ћемо да се примиримо до октобра, а онда ћемо да пустимо видео за песму "Емотивно миниран", затим и за "Писмо оцу". Ту се полако ближимо београдском концерту на Ташмајдану, који је заказан за 20. јун 2020, вече уочи Светског дана музике.

Управо "Писмо оцу" носи посебну емоцију, и код Ђукића, али и код многих фанова који су већ добро упознати са целим албумом.

- То је једна од оних песама које ће остати записане и кад "Ван Гог" престане да ради. Једна од песама које ће потписати наше постојање. Верујем да ће она да успостави добар однос између сваког оца и сина на време, а не кад за то буде касно.

Прочитајте још: ПРОМОЦИЈА НОВОГ АЛБУМА "ВАН ГОГА": Повратак правим вредностима

А "Можда баш сад" искаче из клишеа љубавних песама. Њих двоје нису успели некад, и можда је време за њих баш сад, после 20, 30 година...

- Можда пева и о неким стварима које су могле да се десе, а нису - надовезује се Ђукић. - Можда би требало да размишљамо о томе да нам се неки тренуци догоде на време, а не да касније жалимо због њих.


АКУСТИКА МИ ЈЕ ДРАГА

СВЕЖИ су још утисци са сјајног акустичног концерта који је "Ван Гог" одржао 23. марта у београдској "Комбанк дворани".

- И мени је то један од дражих концерата у каријери - признаје нам Ђуле. - Лакше је покренути 20.000 људи у "Арени" него њих 1.500 који су пробрано, са јасном емотивном намером дошли у "Комбанк дворану". То је фантастичан простор, људи који тамо раде су сјајно организовани, и драго ми је да смо концерт снимили, и звучно и видео. Идеја нам је да, пред Ташмајдан, за првих 1.500 купаца карата организујемо гледање тог концерта из "Комбанк дворане" на истом месту где се и догодио, на великом платну.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације