ВЕЛИКА је срећа добити карту која вас води на путовање кроз глуму. Овако о својој професији говори Ненад Хераковић, који се познатим глумачким именима у "уметничком возу" придружио из шестог пута. Покушавао је да се укрца на почетној станици и у Београду и у Новом Саду, али није стизао на време. Ипак, каже, није губио наду, нити је пуштао да све његове идеје и жеље оду низ воду. Када је први пут видео како се локомотива захуктава, а њега нема у купеу, признаје, био је тужан. Изнова се трудио, увежбавао монологе, и на крају се укрцао на тај воз. Прилику да се покаже и докаже у кинематографији добио је неколико месеци након дипломирања, и то у филму "Монтевидео, Бог те видео!". Искористио је шансу и - редитељи су га запазили. За скоро 12 година, колико се бави овим послом, остварио је неколико запажених улога у популарним серијама. Пре две године започео је причу о Ставрићима у комедији "Пси лају, ветар носи", редитељке Јелене Бајић Јочић, а као Томчета, видећемо га и у другој сезони од октобра на РТС-у.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ПОГЛЕДАЈТЕ: Премијерно спот Здравка Чолића за песму "Оно мало среће" (ФОТО+ВИДЕО)

- Он је Ставрин (Тихомир Станић) старији син, скроман и простодушан момак, амбициозан и савремен, за разлику од остатка породице. У наставку доживљава неку врсту промене, али његов стајлинг остаје исти - прича, кроз осмех, Хераковић, чији јунак није обучен по последњој моди и веома често је у блату до колена. - Томче ће имати конкретније задатке и биће заступљенији него у првом циклусу.

На снимању комедије која говори о људима са маргине друштва, Ненад се упознао са својим братом у серији - Марком Павловићем, коме је ово прва улога у каријери. Наш саговорник каже да му је драго што је имао прилику да пружи подршку колеги и додаје да не дели често савете млађима.

- Чиним то само онда када затраже. Најчешће младим глумцима говорим да ова професија од човека захтева добру концентрацију, толеранцију и стрпљење. Глума је несталан посао, зато је важно бити професионалан и упоран.

Колико је опасан, показао је у крими-драми "Пет", тумачећи лик Мркија. Каже да би волео да добије озбиљнију ролу у којој ће бити "табаџија", али га је професија досад одвлачила у хумористичке пројекте. Такође, не би имао ништа против тога да се опроба у теленовели.

- Нисам добијао такве понуде. На основу сценарија и кроз разговор са редитељем одлучио бих да ли је то уопште за мене. Тешко да бих тамо био мачо заводник. Више би ми пристајало да играм несрећно заљубљеног момка - емотиван је Хераковић.


Фото В. Данилов

Велики печат на његову каријеру ставила је серија "Сенке над Балканом".

- Донела је драстичан преокрет у начину писања и продуцирања домаћих пројеката. Била је нешто потпуно ново и веома квалитетно на нашем тржишту. То треба да се поштује, и зато ми је драго што сам у њој учествовао - истиче глумац.

Ненада нећемо видети у наставку популарне криминалистичке приче Драгана Бјелогрлића, јер су жандару Милисаву у првом циклусу одсекли главу, али хоћемо у "Жигосанима у рекету" истог аутора.

- Бјела је добар учитељ и сарадња са њим ми је променила живот набоље, јер сам почео да добијам значајније улоге. Уз њега сам учио занат.

У "Жигосанима у рекету" Ненад тумачи лик добричине Стевана Проданова, кошаркашког менаџера, касније директора КК Радник, "десне руке" главног јунака Воје Тодоровића, којег игра Небојша Дугалић.

Глумац процењује да је свака ситуација у серији приказана реално.

- Овде се бавимо истином. Стварно постоје клубови који нису Звезда и Партизан и који се боре за опстанак. Постоје новине склоне томе да објављују одређене приче. Све то видимо око себе.

Бјела му је у "Монтевидеу", каже, пружио шансу да проведе више од 250 снимајућих дана, што мало који глумац оствари током каријере. Такође, са продукцијом "Контраст студиос" и Радошем Бајићем провео је много дивних сати на сету, а тренутно га гледамо и у серији "Шифра Деспот". Наш саговорник истиче да је задовољан сваком улогом коју је дочарао.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Форбс објавио листу најплаћенијих јавних личности из света музике, спорта и забаве

- Драго ми је што сам успео да своју замисао уз редитељску палицу изнесем на задовољавајући начин - каже Хераковић, и додаје да је његов највећи успех то што је за више од деценију бављења глумом упознао много дивних људи и што кроз ову професију сваког дана добија прилику за нове сусрете.


ДА НИСАМ ГЛУМАЦ, БИО БИХ...

ПОЗНАТИ Панчевац у средњошколском добу није имао никакву идеју о томе чиме би желео да се бави у животу. Будући да гаји воће и поврће, очекивали смо да ће на питање шта би био да није глумац одговорити - пољопривредник, али нам је Хераковић кратко и јасно ставио до знања:

- Био бих тужан!