УЗ звуке Штраусовог валцера "На лепом плавом Дунаву", у свечаној сали Дома гарде у Топчидеру, У Београду, наша екипа присуствовала је снимању краљевског бала, једне од 120 епизода серије "Црвени месец", продуцента Жељка Митровића и редитеља Романа Мајетића. Даме у раскошним хаљинама које одузимају дах и господу у фраковима и војничким униформама који у ритму плесних корака клизе по углачаном мермерном поду повремено прекида асистент режије Стефан Коматина тражећи да се понови кадар или да нови глумци заузму своје позиције. Међу тридесетак актера на сету били су и главни протагонисти, Милош Ђуровић, који тумачи лик младог коњичког официра Николе Станимировића, и Ивана Дудић, која игра Софију Бауман, лепу ћерку аустријског дипломате.

- Њих двоје се први пут срећу на балу, где ће само разменити погледе, али ће гледаоцима бити јасно да је то љубав на први поглед и заувек - каже Дудићева за "ТВ новости", додајући да су бунтовна Софија и она доста сличне. - Та девојка иде корак испред свог времена и не жели да се уклопи у стереотипе. Мада је породицa критикује, увек се извуче јер је рођена под срећном звездом и на крају истера оно што жели.

Харизматична Ивана нам је објаснила и колико јој костими и сценографија помажу да се врати у епоху у којој се дешава радња серије.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
"МИШИЋЕВИ ДАНИ" У МИОНИЦИ: Oд Жељка Васића до Слађе Алегро

- Наша костимографкиња Нена направила је само за мене око 100 костима, за сада. Невероватан је осећај када обучем раскошну хаљину и "преселим" се на почетак прошлог века, довољно је да знам текст и да сам сигурна у свој лик, па све иде лако.

Док надзире ситуацију у балској дворани, главна костимографкиња "ружичасте" телевизије, Нена Миловановић, која је до сада са својим тимом сашила више од 700 костима, објашњава нам да је Софији наменила црно-белу тоалету, мада није било уобичајено да младе девојке у то време носе тамне боје.

Породица Станимировић: Мина Милићевић, Вјера Мујовић, и Александар Срећковић Кубура

- Пошто је она слободоумна и бунтовна и све ради како она жели, њена воља је доминантна. Зато је Софија на балу једина у црној хаљини украшеној дискретним белим туфнама на жабоу од тила - објашњава Миловановићева откривајући нам шта је пре сто година био обавезан дамски асесоар. - То су сатенске и чипкане рукавице које су младе девојке носиле са хаљинама кратких рукава, док су женама били намењени дуги рукави. У то време почиње да се осећа утицај Истока, одакле стижу сјајни материјали, чипка, вез и помало перје. Затим ће се, у годинама после Првог светског рата, и костими у серији променити, као и дужина хаљина.

Свечаном салом Дома гарде, чије зидове краси позлата, а таваницу кристални венецијански лустери, одјекнули су звуци химне "Боже правде" и најавили долазак краља Петра и престолонаследника Александра на бал. Господа им указује поштовање уз дубок наклон, а даме уз реверанс: једно стопало помера се уназад и ставља иза другог, а потом се обе ноге лако савијају у колену. "Купљено", чује се редитељ Роман Мајетић, кога бројна филмска екипа награђује громогласним аплаузом.

Краљевски бал

Миловановићева намешта акселбендер (златни гајтан који се носи око једног рамена, закачен за еполету и дугме на униформи) глумцу Драгану Марјановићу, а он нам каже:

- Ја сам Ото Бауман, војни аташе кога је цар Јозеф Други послао у Београд, уочи рата, да припреми неке војне и политичке ствари. Са доласком у Београд почињу проблеми за моју породицу, а уједно се рађа љубав између моје ћерке Софије и српског капетана. За разлику од њене мајке, која инсистира да се Софија уда, ја мислим да има времена и да је још млада. Софија је сјајна девојка, испред свог времена, студира политичке науке, што није било својствено за жене тог доба, чак је ни младићи не занимају превише, све док не угледа Николу. И када се роди та хемија, све почиње - каже Марјановић, истичући да се он и Олга Одановић, Нина Граховац и Ивана Дудић, које играју његову ташту Наталију, супругу Марију и ћерку Софију, и на сету понашају као породица и да те своје односе само преносе на снимање.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ГЛУМАЦ ВОЛИ НАРОДЊАКЕ: Џони Деп ђуска на венчању уз песму Ане Бекуте? (ФОТО+ВИДЕО)

Главни маскер Драгана Ињац, задужена за шминку и фризуре, четкицом дискретно дотерује обрве глумца Бојана Лазарова дајући му маркантнији изглед.

Лепомир Ивковић и Миодраг Миловановић

ПРЕСВЛАЧИМ СЕ ОСАМ ПУТА ДНЕВНО

ГЛУМЦА Александра Срећковића Кубуру затекли смо како се опушта припремајући се за улогу, док чека свој ред на сету. Као велики професионалац, дошао је раније, за сваки случај, а открио нам је да тумачи лик Стојана Станимировића, саветника председника владе Николе Пашића.

- Ја сам у политичко-монархистичко-полицијским пословима, моја ћерка зове се Милица (Мина Миличевић), супруга ми је Јелка (Тања Венчаловски), а син Никола (Милош Ђуровић) главни је лик у серији, ађутант престолонаследника Александра. Немам униформу, али имам око 15 одела, па ми је највећа мука што се сваки дан пресвлачим седам или осам пута, али богато је у сваком случају - задовољан је Кубура.