ЛЕПА водитељка и новинарка Светлана Грубор радним данима нас разбуђује важним информацијама и забавним садржајима у емисији "Свитање" (Пинк, 4.30). У информативној редакцији је од самог почетка каријере, а јутарњи програм на Радио-телевизији Србије је био њен први водитељски ангажман. Последњих година нам се смеши са ружичасте телевизије, а за наш лист открива да је изазов будити гледаоце у пет ујутро.

- Колико год да сам уморна и ненаспавана, никада не дозволим да се то види у програму - каже Светлана Грубор. - Устајем у 3.30 и никада ми није лако да устанем, али о томе много и не размишљам, већ се брзо спремам и одлазим на посао где морам да се нашминкам и средим фризуру у 4.00. Од система за разбуђивање једино успева кафа и највише ми прија прва из шминкернице.

Тридесетпетогодишња новинарка је презадовољна рејтинзима емисије, те истиче да "Свитање" нуди све потребне сервисне информације.

- Имамо новинаре на терену, прве вести се могу чути у нашем програму, затим ту су и гости који говоре на различите теме, прелиставање штампе, тема јутра. Много рада и труда је уложено у то да освојимо гледаоце - каже Груборова.

* Како се припремате за емисију?

- Свакодневно пратим све вести. То је једноставно део мог дана. Кроз континуирано праћење свега што се дешава код нас и у свету успевам да будем припремљена за сваку емисију.

* Да ли сте имали неку незгодну ситуацију у програму?

- Било је незгодних ситуација које смо сви некако научили да превазилазимо. Суштина и јесте у томе да будемо спремни да отклањамо грешке у секунди. Због тога је овај посао веома стресан.


ПРОЧИТАЈТЕ И:Светлана Грубор: Гледам само своја посла


* Како се борите са тим?

- Новинари су навикли на рокове и на стрес. Ја се борим тако што то схватам као саставни део мог посла и трудим се да кад год не радим, нађем себи нешто што ће ме опустити. Време са мојом породицом, пријатељима, шетња, књига све долази у обзир.

* Када сте одлучили да постанете новинар?

- Била сам апсолвент на Филолошком факултету у Београду када је РТС организовао велику аудицију за нова лица на коју сам се пријавила и била изабрана. У међувремену сам завршила основне, мастер и сад приводим крају докторске студије на свом матичном Филолошком факултету. Новинарство је нешто што ме је одмах опчинило.

* Чије критике када је реч о послу прихватате?

- Мама и тата су ми велики критичари и увек искрени и реални. Поред њих, слушам и коментаре супруга и његове породице јер су ми и они верни гледаоци.

* Шта вам је било најтеже са чиме сте морали да се суочите током рада у медијима?

- Било је тешко уклопити се у велике системе, али када волите свој посао и када сте заиста решени да у њему постигнете успех, онда је сваки циљ достижан. Уложила сам много рада и труда у посао и заиста ми се све то исплатило.

* Шта би био врхунац ваше каријере?

- Сувише ми је рано да говорим о врхунцу каријере, али свакако ће то бити информатива - можда нека ауторска емисија.


САВЕТИ ПРОФЕСОРА

* ОД кога сте највише научили о овом послу?

- Човек чији сваки савет сам увек послушала и од кога сам много научила је проф. др Радован Кнежевић - редовни професор ФДУ.