За четири ноћи, чак 200.000 посетилаца

С. БАЈИЋ

уторак, 09. 07. 2019. у 06:26

За четири ноћи, чак 200.000 посетилаца

Фото Егзит тим

Наступом Амелије Ленс стављена тачка на овогодишњи фестивал на Петроварадинској тврђави у Новом Саду

ПЕТРОВАРАДИНСКА тврђава окупана сунцем у понедељак пре подне је са својих зидина, уз тактове фамозне Амелије Ленс, испраћала последње житеље овогодишње "Државе Егзит", која је у свом 19. издању, на 20 фестивалских бина и исто толико зона, представила више од 1.000 извођача са свих меридијана. Утисак организатора, који се позивају на оцене публике и извођаче, је да је управо завршена смотра можда и најбоље издање "Егзит" фестивала, који је походило око 200.000 посетилаца.

Завршну ноћ "Егзита" обележило је олујно невреме, које је у недељу по подне захватило Нови Сад и одложило почетак програма. Капије Петроварадина отворене су око 21.15, а концерти су почели час касније.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "ЕГЗИТ КАМП": Турчин први подигао шатор


- Никад дужа листа хедлајнера учинила је да ове године публика ужива на свим бинама, а програм на главној сцени је обележио историјски концерт једног од највећих светских бендова "Кјур", који је наша публика чекала четири деценије - каже Јулија Митровић из "Егзит тима". - Рокенрол се вратио на велика врата уз америчку сензацију "Грета ван Флит", која је имала високоенергетски наступ, док је амерички састав "Чејнсмокерс" показао да су најпопуларније музичке звезде данашњице.

"Денс арена" је угостила водеће звезде светске електронске сцене, а обележили су је заједничким наступом Карл Кокс и Масео Плекс, као и у Соломун и "Тејл оф ас" у тандемској рапсодији. Част да затвори "арену" и цео фестивал, имала је најтраженија техно звезда данашњице Амелија Ленс, дочекана и испраћена овацијама. Инспирисана историјом групе "Продиџи" и "Егзит" фестивала, на крају беспрекорног сета она је пустила песму "Фајерстартер", у част преминулог певача те групе Кита Флинта. Био је то један од најбољих призора затварања "Егзита".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ТРАГЕДИЈА НА ЕГЗИТУ: Грка наочиглед другова убила дрога?

Завршно вече обележио је и панонски шансоњер, мајстор староградских хитова Звонко Богдан, иначе почасни председник Светске тамбурашке асоцијације, који је на препуном "фјужну", са најбољим тамбурашким оркестром на планети, разгалио посетиоце.

Звонко Богдан Фото Танјуг

Друштвено ангажовање "Егзита" ове године огледало се у покретању ангажованих акција и подршци видео-порукама најбољег тенисера света Новака Ђоковића и чувене мултимедијалне уметнице Јоко Оно. На отварању фестивала, стари пријатељи "Егзита", друштвени активисти Стендинг Рок, племена Сијукса, поново су потврдили да су на првој линији борбе за очување живота на Земљи. Такође, завршне вечери, пре ди-џеј двојца Димитри Вегас и Лајк Мајк, популарни амерички мотивациони говорник Хенри Амар, указао је на значај одржавања менталног здравља и поручио публици да све што траже већ има у себи и да им није потребно да користе наркотике. Све то у складу са великом националном кампањом "Останимо чисти" за живот без дроге.

Такође, са "Егзита" је кренула и нова хуманитарна акција "Изградимо вртиће заједно" коју су заједно покренули Фондација "Новак Ђоковић" и "Егзит фондација", у коју се током фестивала путем видео-поруке укључио и наш кошаркашки ас Никола Јокић. Представљена је и кампања "Врати природи - придружи се и посади дрво", као акција садње дрвећа на неколико локација у Војводини током јесени, коју организује Делегација Европске уније у Србији уз подршку "Егзита" и "Опенса".

Репер Дизајнер Фото Танјуг

ПРОГРАМИ

НА фестивалу је одржана и трибина о систематским мерама за прављење повољног амбијента за пласирање домаћих музичких талената на међународној сцени, на којој су учествовали истакнути појединци музичке историје. Први фестивалски дан био је посвећен титули Новог Сада као Омладинској престоници Европе, у виду имена "Опенс деј", а "Егзит" је на "Опенс стејт оф 'Егзит' зони" омогућио цивилним организацијама да хиљадама посетиоца представе своје програме.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)