АЛЕКСАНДРА РАДОВИЋ: Радим на љубав, то једино знам (ВИДЕО)

Дејан ЋИРИЋ

08. 07. 2019. у 12:06

АЛЕКСАНДРА РАДОВИЋ: Радим на љубав, то једино знам (ВИДЕО)

Aleksandra Radović / fotografije: Teodora Grkinić

Циљ овог спота је био, пошто је и тема песме животна и истинита, да се у њему нађу људи који су природни, који се приказују онаквима какви јесу и не крију своје емоције. И ја сам таква у споту, нема никаквих дотеривања, ретуширања, вештачког сређивања.

Сваки нови музички пројекат Александре Радовић носи велика очекивања од стране публике, која је, једна од наших најбољих певачица, готово увек, оправдавала пажљивим одабиром сјајних песама, на којима је изградила једну од најквалитетнијих и најстабилнијих музичких каријера у региону.

Иако су емотивне, раскошне и аутентичне баладе њен заштитини знак, сваки искорак ка другачијем ритму био је препознат и прихваћен подједнако успешно, јер је и таквим песмама преносила снажну поруку, коју су крили редови одличних текстова и њена беспрекорна интерпретација.

Пред нама је њен нови сингл „Не волим те“, којим отвара ово лето своје каријере, у сусрет јесени, када ће представити нови албум. За Новости Онлине, открива много о новој песми и споту, о себи, предстојећим концертима, новом албуму и будућим плановима.

* После дужег времена, публици поклањате нови сингл. Зна се да дуго и темељно бирате песме, и снимате само оне које квалитетом оправдавају успех претходних. Због чега је „Не волим те“ посебна?

„Не волим те“ за тему има љубав и односе између двоје људи, али, овог пута, на један другачији начин. Увек је, с обзиром на време у којем живимо, интересантно певати о стварима које се дешавају свима нама, то су вечите теме, а данашња отуђеност међу људима је једна од њих. О томе говори ова песма, јер део рефрена гласи радим на љубав, то једино знам, а ти би само да не будеш сам. Наступила је огромна отуђеност међу људима, који се крећу, искључиво, у својој зони комфора, из које не желе да изађу. Радије бирају да буду са онима које, можда, и не воле, који их не испуњавању и не чине срећнима, али, не сметају им, не ремете их много, не захтевају много труда, много ангажовања, одрицања, жртве и свега осталог што би, можда, захтевали неки други људи, па се већина некако уљуљкује у ту зону комфора, у неке интересне и друге сфере, које су далеко од суштине. Све је мање љубави, нажалост.

* Шта издвајате као кључну емоцију и поруку ове песме?

Отуђеност људи и њихова неспремност за жртвовање било које врсте. Неспремност на жртву у пријатељству и у партнерским односима, неспремност у погледу сагледавања себе, мењања себе, неспремност на промене, на прилагођавање, на било какво одступање од сопствене себичности. Људи су, нажалост, огрезли у себичност, у свакој врсти односа.

* Раскошне и снажне баладе су одувек ваш терен. Овог пута, одлучујете се за бржи ритам. Какав покрет, звук и енергију носи ова песма?

Помало подсећа на неке моје старе песме, посебно са првог и другог албума, има тај ретро призвук, што ми се веома допада. С друге стране, енергична је, има добар летњи ритам, некако носи и верујем да ће публика то осетити. Лето је, увек, време за, условно речено, лепршавије песме, а за зиму, наше домове и наша четири зида остављамо баладе и мало сетније емоције.

* Занимљиво је да сте, путем друштвених мрежа, позвали поштоваоце своје музике да буду актери у споту. Откуда идеја за такав корак?

Када погледате све око нас, и музичку сцену и живот, све је превише измонтирано, препеглано, живимо у свету Инстаграма и фотошопа. Циљ овог спота је био, пошто је и тема песме животна и истинита, да се у њему нађу људи који су природни, који се приказују онаквима какви јесу и не крију своје емоције. И ја сам таква у споту, нема никаквих дотеривања, ретуширања, вештачког сређивања. Приказали смо живот, онаквим какав јесте, и желела сам да људима који воле моју музику и радују се свакој новој песми, пружим прилику да се појаве у споту.

* Овог пута се, што није чест случај, потписујете и као коаутор текста. Колико се, у самом доживљају и емоцији, разликују песме које пишете сами, или у сарадњи са одређеним текстописцем, у односу на оне које други стварају за вас?

Мислим да се моје песме разликују и увек имају неку специфичност. Постоји много мојих необјављених песама које су веома тешке и реално, човек треба да буде у посебном расположењу да би их слушао. Зато још увек избегавам да објављујем песме за које сам радила комплетну музику и текст, јер су доста тамније у односу на остале. Са Дарком Димитровим већ дуго радим, са Миланом Радуловићем је ово прва сарадња и волим да сам део тима, да сарађујем и размењујем идеје, јер је резултат увек нешто добро и квалитетно.

* Дарко Димитров, који потписује музику и аранжман, један је од најплоднијих аутора у региону. Да ли ова сарадња, можда, најављује и нови звук у вашој каријери?

Са Дарком сарађујем већ тринаест година, радио је музику и аранжамне на моје текстове за песме „Загрли ме“, „Чувај моје срце“ и многе друге, које су веома добро прошле. Немам намеру да, из албума у албум, будем иста, тако да ће се, вероватно, многи изненадити кад чују „Не волим те“, јер носи један потпуно нови звук. Верујем да је задатак сваког од нас да се мења, да не стагнира и не стоји у месту. Некад то буде врло успешно, некад мање, али увек треба истраживати своје неоткривене дубине и бити другачији.

* Да ли је „Не волим те“ увертира за нови албум и хоће ли се, до краја ове године, реализовати ваша нова музичка прича?

Сигурно је да хоће. Све песме су изабране, аранжмани се већ раде, Махир Сарихоџић је, у Сарајеву, почео свој део посла, тако да ће нови албум изаћи на јесен. Првобитни план је био да се појави на пролеће, међутим, снима се у целом региону, на више страна, и веома је тешко ускладити обавезе свих нас. Лето је идеалан период да се све приведе крају, и радујем се новој музичкој причи којом ћу, надам се, обрадовати своју публику.

* Шта је оно најважније што издвајате са своје веома аутентичне турнеје, „Клавир, глас и контрабас“, са којом сте обишли много градова у Србији и региону, и да ли ће се тај пут наставити с јесени?

Нисам размишљала на ту тему, али се цео концепт, репертоар и начин на који је протекла турнеја “Клавир, глас и контрабас” показао успешним и, заиста, дивним. Публика је имала прилику да ме чује и у извођењу неких других песама, не само мојих, и такви наступи, у прелепој, интимној атмосфери, одговарају мом сензибилитету. Био је то један сјајан, условно речено, ескперимент, и вероватно ћу, од јесени, урадити нешто слично, када на репертоару буду и нове песме.

* Значајан догађај у вашој каријери, који ће се десити ове године, је велики концерт у чувеној дворани „Лисински“, у Загребу, 10. новембра. Ово је ваш први концерт у Хрватској. Каква су осећања и очекивања?

Радујем се што ћу имати прилику да покажем да је српска поп сцена, када су у питању и женски и мушки извођачи, веома жива и да имамо доста добре и квалитетне музике коју можемо да понудимо. Знатижељна сам, интересује ме како ће публика да реагује, у ком броју ће доћи и искрено се радујем том сусрету, јер знам да имам много поштоваоца своје музике у Хрватској који већ шаљу поруке, једва чекају концерт и сигурна сам да ће то бити један посебан доживљај.

Pročitajte još: Aleksandra Radović: Tišine pretvaram u pesme

* Ваше музичко царство је освојило читав регион. Не само песмама са тог албума, већ и свим претходним, од почетка ваше каријере. Шта је његова круна, а представља како вашу, тако и суштину ваше музике и успеха?

Само искреност и чиста емоција.

* Како ћете провести лето и да ли вас више привлачи мирно море или бродови у олуји?

Искључиво мирно море. Лето ћу провести радно, радујем се новим изазовима и сусретима са публиком, и увек верујем да, са сваким новим албумом, дајем неки нови део себе, за који, можда, ни сама нисам знала да имам. Верујем да ће публика и овог пута то препознати, као што су и моји сарадници, са којима, у сјајном расположењу, припремам нови албум.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације