ДА би се стварност разумела, она се мора изнова преиспитивати. Само тако се могу разоткрити тајни механизми "моћи из сенке". Управо тај феномен инспирисао је британског режисера, сценаристу и продуцента Метјуа Перкила, познатог по популарној серији "Битанга" са Тенди Њутн у главној роли, да нам прошле године подари прву сезону шпијунског трилера истоименог назива.

Са Марком Стронгом, Алистером Петријем, Џоом Демпсијем, Каримом Мекадамс и Анастасијом Грифит у главним ролама, екипа је снимала на сетовима лоцираним широм света, од САД, преко Ирана до Марока. "Моћ из сенке" је амбициозан пројекат европске продукције, што потврђује и у другом циклусу (понедељком од 22.00 на Фоксу), а Перкил нам у ексклузивном интервјуу за "ТВ новости" открива у чему је пронашао инспирацију за нову сезону.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: "Вајтснејк" на Ташу: Провала облака и рокенрола (ФОТО)

- Покретач за другу сезону била је вест о томе да су четири америчка војника настрадала у Нигерији. Када сам на телевизији чуо ту информацију, нисам се попут већине препустио емоцијама, иако је сваки изгубљени живот велика трагедија, већ сам се запитао шта су они радили у Нигерији. Ко их је тамо послао? Која је била њихова мисија? Чије су интересе остваривали? И тако је почео мој рад на другој сезони "Моћи из сенке" - открива нам Перкил, који серију потписује и као сценариста, па је имао задатак да буде бољи од себе.

* Да ли сте задовољни успехом прве сезоне, и јесте ли успели да пренесете публици жељену поруку?

- Веома сам задовољан, највише због тога што смо гледаоцима подарили другачији шпијунски трилер. Бавимо се људима на чијим плећима почива светски поредак и од чијих мисија зависи све оно што се догађа око нас. Ово је серија о нашим животима, о томе ко њима управља и где су границе наше слободе. Друга сезона, за разлику од прве, која се базирала на лику Марка Стронга, прати животе свих ликова подједнако. Прича је много шира и сложенија, што ми је као сценаристи дало довољно простора, да уз сјајно глумачко освежење, као што је Волтон Гогинс, направим нешто потпуно другачије.

* По чему ћете памтити овај наставак? Шта је то ново што сте нам донели с другом сезоном?

- Увек серију памтим по причи, глумцима и локацијама на којима смо снимали. Овог пута то ће дефинитивно бити Сахара. Незаборавно искуство! У таквим ситуацијама човек заиста проверава своје способности и границе. "Моћ из сенке" је ТВ пројекат, а не биоскопски блокбастер са мегаломанским буџетом. Због тога је са средствима којима смо располагали било неопходно постићи филмски ефекат. Успели смо у томе, али изазов је био велики. На граници са Алжиром, усред мора ужареног песка, са целокупним сетом, сниматељима, глумцима, шминкерима и свима који су неопходни да би се снимио материјал, на невероватним пустињским температурама дословно смо се борили сами са собом да бисмо у предвиђеном року снимили све сцене. Међутим, управо такве околности дају најбоље резултате.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Бубњар "Ганса" покушао самоубиство?

ПОДАНИЦИ МОЋИ

* ШТА ће бити највеће наслеђе "Моћи из сенке" - порука да је све изгубљено, или да се, ипак, треба надати бољем сутра?

- Стварност је таква да је обичан човек пред интересима моћника из сенке - немоћан. Међутим, постоје многобројни делови нашег живота, они најједноставнији, који су њима недодирљиви. Наду би требало тражити у томе да се окренемо себи. Моћни ће бити моћни и богати баш као што су то били и пре 2.000 година. Права моћ у свакој земљи увек је на истом месту. Она се не мења на изборима. На њима се мењају само људи који је заступају.