СТЈЕПАН Стив Шипек, глумац који се прославио улогама Тарзана, преминуо је у 77. години, 23. јуна у болници у Северној Флориди. Рођен је у Игришћу близу Забока, а када је имао 17 година преселио се у Канаду где му је живела мајка. У тој земљи је боравио пет година бавећи се рвањем и пливањем, мада је по занимању био бравар. Касније одлази у Мајами где су га запазили продуценти и почиње да се бави филмом.

Шипек је лик Тарзана тумачио у два остварења која су снимљена 1969. и 1972, а глумио је укупно у 10 филмова, најчешће нискобуџетним, шпанско-италијанске копродукције. У зависности од земље у којој су се приказивали, Стјепан је имао другачије име на шпици и углавном је био познат као Стив Хокс.

На снимању филма "Тарзан и смеђи принц" 1970. глумац је доживео тешку несрећу када је њега и глумицу Кити Свон опекла ватра док су били везани за дрво. Необично је да их је из те опасне ситуације избавио лав кога је Шипек спасaо док је био младунче, у време снимања "Тарзана у златној пећини".

Глумац је касније одлучио да се бави заштитом животиња, па је основао уточиште за велике мачке на Флориди. Његово склонише за животиње привукло је пажњу медија 2004. када је бенгалски тигар Бобо побегао одатле, а полицaјаци су морали да га убију.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СВЕТСКИ ФОНД ЗА ПРИРОДУ: Земља изгубила 60 одсто дивљих животиња за 44 године