ЗА њих на тамбури нема тајни. Чланови новосадског тамбурашког оркестра "Опус" то су потврдили освајањем прве награде на овогодишњем, 12. по реду светском "Тамбурица фесту", који је минулог викенда, уз учешће 700 извођача из осам земаља, одржан на Петроварадинској тврђави.

По оцени интернационалног, петочланог стручног жирија, приказали су сјајно умеће, другачији приступ и модерно виђење традиционалног стила интерпретације. Од публике су побрали овације, посебно када су стари диско хит "Распућин", групе "Бони М.", распалили пером и жицама.

- Остварило се оно о чему смо сањали - каже Страхиња Благојевић (22), "контраш", иначе студент машинства на ФТН у Новом Саду. - Прелеп је осећај, а награда је потврда за наш рад и труд. Дуго смо се припремали за "Тамбурица фест", конкурисали најпре да покушамо у ревијалном делу, јер смо баш млад оркестар, али на крају се испоставило да смо сазрели за укрштање тамбура у такмичарском делу фестивала. За нас је епитет најбољег оркестра велика част.

Сви чланови "Опуса" похађају, а неки су завршили чувене средње музичке школе "Исидор Бајић" и "Јосип Славенски". Музицирају на клавиру, као и на још неколико инструмената, али им је тамбура први избор. Најмлађи члан је Никола Шумаруна (14) на "приму", који такође свира и Александар Крстић (16). Огњен Недељков (16) и Саша Клајић (17) свирају "бас прим", Милош Цветковић (16) "чело", Ђура Пете (15) "бегеш", вокални солиста је Роберт Хип (20), који је понео признање за најбољег певача. Уз њих су као гости наступили другари из школе, Алекса Тубић (16) на флаути и Дијана Стојковић (16) и Душица Стојковић (18), као вокали.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Тамбураши од кише јачи

- Основали смо оркестар пред Нову годину. Дружимо се редовно, а у овом саставу активно вежбамо три месеца - каже Саша Клајић. - Имамо шаролик избор, а намера нам је да покажемо да се на тамбури не мора свирати само кафански репертоар, него и разни жанрови који пре нису могли да се чују на том инструменту.


Огњен Недељков, ученик техничке школе "Милева Марић Ајнштајн", потврђује да сви чланови "Опуса" иду упоредо у две школе и да имају велику подршку другара и родитеља.

- То нам је свима, одмалена. Знамо се још као деца из разних културно-уметничких друштава, па смо се здружили да пробамо да оформимо оркестар и, очигледно, нисмо погрешили - додаје Милош Цветковић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ватромет врелих емоција „запалио“ Петроварадин

КОНЦЕРТ У ОКТОБРУ

- ОРКЕСТАР "Опус" је склоп разних музичких жанрова, од класичне и филмске музике, џеза, попа, рока, до традиционалне и изворне народне - каже Страхиња Благојевић. - Доносимо нови звук, "нови талас" у тамбурашкој музици и показујемо интерпретативне могућности тамбурице. Планирамо концерт за октобар или новембар у "Студију М." и припремамо аранжмане да се види да све могуће свирамо на тамбурама.