Мода српских жена из Јужне Србије у Паризу

Д. А.

уторак, 25. 06. 2019. у 08:50

Мода српских жена из Јужне Србије у Паризу
У Паризу је у понедељак отворена манифестација "Дани Србије и српске културе", на којој ће се представити градови Крагујевац и Ниш

У ПАРИЗУ је у понедељак отворена манифестација "Дани Србије и српске културе", на којој ће се представити градови Крагујевац и Ниш. Међу учесницима је и Нишлијка Милва Игњатовић, модна креаторка и председница удружења "Евро жена", која ће приказати колекције које су направиле Српкиње са Косова и Метохије, из Ниша и јужне Србије.

- Представићемо развој одеће на нашим просторима - казала нам је Милва. - Нису то само изворни модели, народна или градска ношња, онако како су некад изгледали, него смо старе мотиве пренели на хаљине и друге савремене одевне предмете. Осим пиротских шара, ту су и косовски вез, моравски и нишки вез, за који људи и не знају да постоји. После много година, отварамо Србији европска врата моде.

Прочитајте још - Дани Србије у срцу Париза

Милва, чије удружење окупља педесетак жена, наставља породичну традицију у текстилној производњи, дугу стотинак година. Наиме, прабака јој је имала ткачницу пиротских ћилима, а бака јој је била модисткиња. Њена мајка Милинка Игњатовић, академски сликар, као модна креаторка нишког "Нитекса" својевремено је добила неколико Златних кошута.

- Циљ нам је да дамо ветар у леђа и да едукујемо самохране мајке, жене из сигурних кућа, жене ромске популације и оне које су у тешкој ситуацији и да са њима поделимо наше знање - додаје Милва. - Оне се баве везом, ткањем, пустовањем вуне, кројењем и шивењем у радионицама удружења.

Манифестацију у Паризу, која траје до 30. јуна, организују Савез Срба и Француске и "Синги арт", под покровитељством Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.