СПЕКТАКУЛАРНИМ, дуготрајним ватрометом, уз поруке пријатељства Габора Палинкаша, заменика амбасадора Мађарске у Србији, и Хајналке Рафајловић, аташеа за културу наших северних суседа, који су ове године "земља пријатељ" фестивала, обележили су уводну ноћ између суботе и недеље "Тамбурица феста 2019" на Петроварадинској тврђави.

Интернационална смотра чувара традиције из осам земаља на старту је у потпуности оправдала епитет најбољег фестивала етно -музике у Европи. Широку лепезу интерпретативних могућности тамбурице сјајним ревијалним наступом отворило је 105 дечака и девојчица окупљених у регионални састав у оквиру пројекта "Тамбурашки мостови пријатељства". За њима су аплаузе брали чланови "Златног потока", руског ансамбла народне музике из Републике Коми, нама добро знаним композицијама, а тачку на сјајно вече ставили су феноменални солисти оркестра 100 виолина из Будимпеште, "Будапест џипси симфони оркестра".

- Не пропуштам овај фестивал јер припадам генерацији која је одрасла уз тамбураше. Међутим, посебно ми се допада и то што су заступљени и други инструменти, као балалајка, гитара, виолина... и што имамо прилику да чујемо виртуозе из других земаља.

Прочитајте још: Тамбурашка променада за старт тамбурашког фестивала

Једноставно, уживам - каже Станка Церић, стручњак за маркетинг.

У такмичарском делу фестивала, извођачи из пет малих тамбурашких оркестара из Србије, Румуније, Хрватске, Мађарске и БиХ подигли су публику на ноге врхунским умећем и избором песама. Стручни, петочлани међународни жири победнички пехар доделио је тамбурашком ансамблу "Опус" из Новог Сада, чији је вокални солиста Роберт Хипо проглашен за најбољег певача. Као најбољи примаш награђен је Гергељ Пожгаи из мађарског оркестра "Фермата", а као најбољи бас примаш, Антоније Окреша из хрватског састава "Алегро, док је за виртуоза међу бегешарима проглашен Дарко Јовановић из домаћег оркестра "Грбини маријачи".