СПЕКТАКЛ: Снарки Папи 23. јуна на Калемгдану

Танјуг

среда, 19. 06. 2019. у 23:07

СПЕКТАКЛ: Снарки Папи 23. јуна на Калемгдану

Снарки Папи Фото ЕПА

Планетарно познати бенд и добитник три Греми награде, Снарки Папи, одржаће концерт на тениским теренима на Калемегдану 23. јуна
Планетарно познати бенд и добитник три Греми награде, Снарки Папи, одржаће концерт на тениским теренима на Калемегдану 23. јуна, у оквиру Musicology Barcaffe Sessions концертног серијала, најавили су организатори.


Снарки Папи основао је 2003. године басиста и композитор Мајкл Лиг. Бенд је почео своју каријеру свирајући у подруму пицерије, и никада нису престали да свирају.


Читавих 10 година били су непознати јавности, да би сада постали светски признати бенд, овенчан Гремијима и другим престижним наградама које су их позиционирале као један од најбољих савремених фјужн џез колектива.


Снарки Папи се не може назвати само бендом.


У питању је музички колектив кроз који је прошло између 30 и 40 чланова од тренутка његовог настанка.


Већи број тих чланова је и даље у регуларној ротацији.


Снарки Папи најчешће наступа у групи од осам до 10 људи, а у Београду наступиће у пуном саставу планираном за њихову турнеју "Иммигранце" названу по истоименом албуму.


"Са албумом 'Immigrance' желели смо да истражимо неке идеје којих се претходно нико није дотакао. Успели смо постигнемо вибрантан звук и сирову енергију. У Београду ћете чути неке песме са новог албума, али и старије песме", изјавио је Мајкл Лиг.


Часопис "Ролинг Стоун" карактерише их као један од најсвестранијих бендова данашњице, бенд који може да се прилагоди сваком жанру. Представити Снарки Папи као џез, фјужн или џем бенд било би непотпуно, јер, иако их одређени елементи сврставају у сваку од поменутих категорија, они суштински не припадају ниједној.


Зато "Њујорк тајмса" истиче да ни не треба покушавати одредити све оно шта Снарки Папи није, већ се препустити ономе што јесте.


Чланови бенда познати су под називом "The Fam", и управо та блискост јесте њихова највећа одлика на сцени.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Музика нас тера да гурамо даље


Срећа приликом заједничких наступа, константна импровизација и уношење нових елемената у сваки наступ, разлог је њиховог неизмерног успеха.


На питање шта чланови бенда сматрају својим највећим успехом, Лиг каже да су то несумњиво међуљудски односи.


"То што наступамо заједно већ 15 година, а сви се и даље волимо, поштујемо и дружимо. Постали смо права породица. Такође ме радује идеја о томе да зарађујемо за живот свирајући ауторску интрументалну музику и радећи оно што волимо. Непроцењиво", казао је Лиг.


Поред заједничких концерата у овом саставу, сваки члан бенда понаособ сарађује с другим феноменалним музичарима на својеврсним пројектима, албумима и концертима, што њихову енергију чини још јачом када се појави "фамилија".


Лиг истиче како је оно што он највше цени њихов начин на који се препуштају импровизацији, долазећи из вечери у вече до граница непрепознатљивости истих композиција, а притом задржавајући поштовање према суштинском садржају самог дела. Сваки концерт сматрају засебним искуством и новим пројектом, допуштајући музици да константно расте, дише и развија се.


Овај колектив отворених руку прима утицаје најразличитијих традиција, имајући у свом саставу музичаре с различитим бекграундом.


Имплементирајући сваку разноврсност, креирају јединствени садржај који преносе на концертима.


Мајкл Лиг је већ наступао у Београду са својим другим бендом, Бокант, и тада је истакао како је реакција публике била изванредна, те додао да једва чека да, у пуном сјају, постави свој пројекат, Снарки Папи, пред српску публику.


Концертом Снарки Папија завршиће се још једна успешна сезона концертног серијала Musicology Barcaffe Sessions, која је довела неке од највиртуознијих светски признатих музичара у Београд.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације