Урбана уметност и култура становали су у понедељак увече, макар на кратко, у центру Београда. У Jazz кантини Лисабон одржан је пети мултимедијални фестивал Book&Roll, овог пута у вечерњем формату, а током готово три сата програма уверили смо се да и даље постоје неки млади (и мало мање млади) људи чија срца куцају у ритму нормалности и пристојности. И рокенрола, наравно.


Упркос техничким проблемима, због којих би многи одустали, Боок&Ролл је отворила млада екипа оркестра гитара Рок Циркус, предвођена стварно несвакидашњим ентузијастом Сашом Костићем, која је "на суво" успела да направи сјајну атмосферу уз хитове Led Zeppelin, Queena и осталих рок хероја.

Наступ малог Алексе Данића они који су га већ слушали чекали су с нестрпљењем, а они који нису са радозналошћу, због фаме која овог дечака прати да је најталентованији гитариста на овим просторима. А он је доказао да то нису празне приче. Изашао је на бину и - покидао. Прво се мало "додворио" публици својом верзијом Беатлеса, а онда је прешао на репертоар свог омиљеног Томија Емануела и зарадио праве концертне овације. Било је у његовом репертоару и Мајкла Олдфилда и Стинга, а публика на Book&Roll-убила је у прилици да први пут чује и Алексу како пева, како је сам рекао "гласом који још није мутирао", али овај наступ открио је неслућене могућности које овај скроман и талентован дечак пред собом има.

У разговору са водитељком програма Маријом М. Каран четврто, допуњено издање своје збирке прича "BG Blues" представио је новинар и писац Александар Саша Игњатовић који је, на питање колеге Игора Маројевића да ли можемо ускоро да очекујемо и неки "београдски роман", одговорио да би то било релано када би дан имао 48 сати, али да идеја свакако постоји. Хтео је чак и да открије наслов будућег романа, али је Марија успела да га убеди да то не чини.

Бранислава Јоковић Бана


Публика се потом преместила у Салу 6 Комбанк дворане, где је премијерно на великом платну приказан филм Јанка Ђурића "Последњи путник" у којембриљира млада глумица Јована Миловановић уз искусније колеге Слободу Мићаловић и Горана Шушљика. Реч је о класном филму студената ФТВ продукције на ФДУ, причу о дистопијској будућности, у ком девојка покушава да изађе на крај са преосталом људском популацијом која се предала канибализму.

Екипа филма "Последњи путник"


Уследио је повратак у Јазз кантину Лисабон, где су до краја програма сјајне наступе имали ексклузивци Менарта. Жељко Маркуш, лидер бенда Пацифик, је између осталог, представио и своју нову нумеру "Твој длан", а комплетним носталгичним акустичним наступом вратио нас у време када су квалитетни стихови били неизоставан део сваке добре песме.

Саша Игњатовић и Марија M. Каран


За сам крај, Book&Roll био је домаћин и предпромоције деби албума Браниславе Јоковић Бане. Композиторка, ауторка, инструменталиста и вокални извођач, Бана ствара музику коју сврстава у индие, доwн темпо и арт поп жанрове, а сингл "Your Lies" који смо имали прилику да чујемо уживо, наћи ће се на дигиталном ЕП издању "BlackjackTango" које ће бити доступно 21. јуна.


Жељко Маркуш