ТОКОМ прве сезоне, шпијунска серија "Моћ из сенке" (уторком у 22.00 на Фоксу) повела нас је иза кулиса такозване стварности све до Ирана. Пројекат Метјуа Перкила, продуцента, режисера и сценаристе овог напетог трилера, имао је тада амбициозан задатак да нам скрене пажњу на то како иза, наизглед, случајних догађања у свету стоје скривени интереси оних који држе конце моћи.

Нови циклус од осам епизода води нас на ново жариште. У Африку. А бољег носиоца радње од рођене Малавијке, глумице Лили Банде, којој је са улогом Аише Конате припала дужност да нам дочара на који то начин светски центри моћи користе њен и народ Африке за остваривање својих циљева - тешко је замислити.

- У Аиши сам препознала себе, али и све нас - обичне људе. Смртнике који желе да, пре него што ујутру крену на посао, уживају у шољи кафе, пољубе мужа и децу на растанку, проведу вече са пријатељима и живе једноставним животом. До тренутка, када неко одлучи да немате право на то - објашњава нам млада глумица, у ексклузивном интервјуу, за "Новости", која у серији глуми чланицу владине хуманитарне организације са мисијом да помогне суграђанима и своју земљу учини бољим местом за живот. Све док се на талону не нађу злато и кобалт из афричких рудника, и уцена на коју је њен председник морао да пристане. Тада, њена Аиша, баш као и он, постаје средство у игри "моћи из сенке".

Прочитајте још - Светом влада "Моћ из сенке"

- Пресрећна сам због ове улоге, јер ми је пружена шанса да остварим сан који прижељкујем од малих ногу. Такође, добила сам могућност да свету пренесем причу мог народа. Велику истину о патњи коју чак ни машта не би могла да дочара - поручује млада Малавијка, којој је уметност од малих ногу велика страст.

Откако зна за себе глуми, пева и пише. Када је пре годину добила прилику да у Нетфликсовом филму "Дечак који је изградио ветрењачу" о Вилијаму Каквамби, афричком тинејџеру који је од смећа са депоније направио ветрењачу и спасао село од глади, стане први пут пред камере - снови су почели да се остварују.

- Тада су ме приметили агенти и веома брзо догодила се "Моћ из сенке". Волим шпијунске трилере. Међутим, нису интриге и завере оно што ме је привукло серији. Ово је прича о томе ко су ти људи када заврше свој задатак и оду најмилијима. Показали смо где је њихово место у свету који обликују - поручује Банда.


МОРАМО ДА БУДЕМО СУПЕРХЕРОЈИ

ЛИЛИ је прву сезону серије, која јој је донела популарност, погледала за ноћ! А ми је питамо, да ли је њени сународници сада доживљавају као звезду, и да ли су поносни на њу:

- Они који ме знају, јесу. Одушевљени су! Али долазим из земље у којој су уметност и свет телевизије маргиналне ствари. Наше болнице су лоше. Људи немају храну. Живе у веома тешким условима. Већина њих нема интернет нити могућност да сазна нешто о ономе што сам постигла. Због тога свој успех доживљавам као корак ка томе да Малави једног дана буде земља у којој ће и уметност доћи на ред. За мене, то и јесте порука "Моћи из сенке". Можда не одлучујемо о својим судбинама, али свако има дужност да буде суперхерој свог живота. То се зове нада.