АКТИВАН је био Дејан Цукић у последње време на разним пољима - клупске и фестивалске свирке, соло и са бендом, преводилачки рад, учествовање на многим групним концертима, водитељство, али дугу паузу је направио кад је у питању објављивање албума са својим бендом "Спори ритам". Од "Убрзања" је прошло већ 11 година, и за то време објављена је само једна компилација уз неколико синглова, па је поштоваоце рада популарног Деше обрадовала најава да ће нови албум "Улица без бројева" изаћи, коначно, у септембру.

Ово издање је недавно најављено спотом за нови сингл "Памет у главу". Одмах, на прво слушање, осети се препознатљив звук Цукића и музичара са којима сарађује дуги низ година.

- "Памет у главу" смо одабрали као први сингл управо због те препознатљивости - каже, за "Новости", Цукић. - На новом издању ће бити и извесних изненађења, барем се нама тако чини, али оно што је најважније, албум представља заједничко дело и у правом смислу је рад групе. Драган Митрић је највише радио на музици, ја на текстовима, Пеђа басиста је продуцент, бубњар Јура и Саја гитариста су препознатљиви по свом стилу већ деценијама. Протеклих година имали смо поново много концертних наступа и било је логично да то преточимо и у студију.Прочитајте још: Дејан Цукић: Нема свирке без шанка

Посебну пажњу, кад је у питању нови сингл, привлачи стих "Остао је нормалан онај ко је стварно луд".

- Живимо у изузетно тешким временима, поготово ми који смо одрасли у добу када су се сви трудили да буду добри и паметни - констатује Цукић. - Сада то више није у моди. Ја не волим да објашњавам своје стихове. Нека свако схвати онако како му одговара. На крају је најважније да се не стидиш слике из огледала.

ПРЕВЕО БИОГРАФИЈУ ЏОНА ЛЕНОНА ХАРИЗМАТИЧНИ фронтмен не запоставља ни преводилачки рад - наравно, као и до сада, у сфери рокенрола. - Овог лета ће изаћи биографија Џона Ленона из пера његовог дугогодишњег пријатеља, сценаристе и писца Реја Конолија - најављује Дејан. - Врло занимљива књига. Уживао сам у преводу, а чак сам и ја наишао на неке ствари које су ме изненадиле.

Дејан и његов бенд и даље су решени да се држе форме албума, сад кад су је многи напустили и фокусирали се искључиво на синглове.

- И ја сам био спреман да одустанем од тога, јер је финансијски неоправдано, али ме је Драган Митрић убедио овим речима: "Нисмо ми људи за синглове, ми размишљамо албумски". Схватио сам да је у праву. Уосталом, све наше најпознатије песме, као "Ја бих да певам", "Летње кише", "Мокре улице", "Јулија", "Небо једино зна" изникле су из рада на широј целини.

Дејанови самостални наступи на београдском сплаву "Офис паб", који се, по правилу, претворе у праву журку до дубоко у ноћ, последњих година су постали традиција.

- Мени су управо те солистичке свирке улиле нову енергију - признаје, за наш лист, Цукић. - Останеш сам са гитаром пред публиком, и ту нема никакве шминке и фолирања. Суочиш се са истином колико си заиста добар. Срећом, испоставило се да изгледа јесам (смех) добар. После 150 свирки још увек је препуно кад год наступам. То је била инјекција и за свирке са бендом и за рад на новим стварима. Све је лакше када схватиш да ипак постоји публика којој се обраћаш.

Цукић и његов бенд радују се предстојећим фестивалским наступима, а један од најзначајнијих је 20. јуна у Крагујевцу, на "Арсенал фесту".

- Нама је било веома важно да се појавимо на "Арсеналу" - не скрива певач. - То је прави рокерски фестивал, а ми још увек сматрамо да наш наступ одговара таквој атмосфери.

Прочитајте још: Рундек и Цукић у Крагујевцу

Серија летњих наступа почела је јуче на фестивалу "Бечеј ноћу".

- Следи "Арсенал", па "Банат самер фест", па неколико мото-скупова, фестивал у Врбасу у августу, београдски "Бир фест" - прецизно набраја Цукић. - Бићемо у добром залету пред излазак албума.