ЈУНАЦИ СЕРИЈЕ „ПОЛДАРК“: Између краха љубави и романсе из снова

Милан Аџић

субота, 15. 06. 2019. у 23:33

ЈУНАЦИ СЕРИЈЕ „ПОЛДАРК“: Између краха љубави и романсе из снова

Фото Промо

Ејдан Тарнер и Елинор Томлинсон, глумачки пар из популарне серије „Полдарк“

ЈОШ од настанка света љубав је била покретач неких од најзначајнијих цивилизацијских догађајa. Почевши са наивним Адамом и лаковерном Евом, преко рата Грка и Тројанаца због лепе Јелене, па до средњовековних романтика који су у стилу Ромеа и Јулије бол сломљеног срца преточили у стихове неких од најлепших песама свих времена. Чак и данас, у свету којим господаре страсти, површни односи, брзина и страх од искрених осећања, љубав, и то она права, са свим својим лицима и наличјима, пронаће пут до човека. Баш као што је у мору инстант серија пут до гледалаца пронашла, за модерно доба нетипична Би-Би-Сијева мелодрама „Полдарк“, чију трећу сезону пратимо четвртком у 21.00 на каналу Епик драма.

А главни глумачки дуо, Ејдан Тарнер и Елинор Томлинсон, за тајну успеха ове серије, која се на Острву убраја у најгледаније после култне „Даунтонске опатије“, сматрају љубав. Несавршена, тешка, али увек лепа. Гледаоци би томе додали и наочитог Ејдана као једног од главних „Полдаркових“ адута, али верујемо да би се и они сложили да је моменат мелодраме пресудио због чега су пажњу поклонили управо серији насталој по романима Винстона Грејама.

- Он је сјајан момак. Човек од принципа, са одличним смислом за хумор. Делује ми као неко са ким су ноћни изласци забава за памћење – објашњава нам Ејдан, на почетку разговора за „ТВ новости“, у чему лежи магија лика моћног и неустрашивог Роса Полдарка. - Допада ми се то што је замишљен без претензија да у једној костимираној драми имамо нешто налик суперхероју из стрипова. Рос није савршен човек. Такав је какав је. Дрчан, храбар и увек спреман да одреагује. Никада не оставља ствари за сутра, увек размишља унапред и са свим бригама и проблемима завршава истог тренутка. Никада се не ослања превише на људе око себе. Зна да је он тај који има енергију за све – сматра познати британски глумац, рођен у Даблину, који се прославио ролом патуљка Килија у филмском серијалу „Хобит“. Ипак, од 2015, када се „окитио“ Полдарковим чувеним шеширом, светска слава га не заобилази. У прилог томе сведочи већ пет сезона популарне серије, а недавно се шушкало да ће управо он понети ласкаву титулу новог Бонда. Џејмса Бонда.

* Питамо га да ли успех носи и већу одговорност?

- Притисак од изненадне популарности никада није био мој „окидач“ да будем још бољи или да се сломим. Нисам од оних који се лако препушта паници, а тај страх сам пребродио тако што сам на време схватио да је немогуће контролисати сваки аспект живота. У неком тренутку случајност пред којом сте немоћни пронаћи ће начин да вас изненади. Тада је важно „остати у седлу“, и баш то и ја радим у „Полдарку“. Трудим се да уживам у „јахању“, из сезоне у сезону - поручује Тарнер, који је са колегиницом Елинором изградио сјајну хемију. Прича о момку кога бисмо најлакше могли да опишемо као прототип свега о чему жене сањају – неукротиви пастув чије немирно срце трага за нежном руком лепотице, и налази је у лику снажне јунакиње „Полдарка“ - гаранција је рејтинга који је за многе данашње ТВ пројекте недодирљив попут неба.


ПРОЧИТАЈТЕ И:РАЗБИЈАЊЕ МИТА О ШПИЈУНИМА: Да ли је тајни свет српских служби као у серији "Државни службеник"?


- Сценаристи се нису трудили да створе лажну причу која ће подилазити жељама публике, већ су брак као заједницу представили у оригиналном светлу. У том односу никоме не миришу руже. Увек има неких проблема, а они се лече компромисом. Наравно, када има расположених за преговоре. Због свега тога „Полдарк“ нас држи на ивици између краха и романсе из снова. Љубав је све оно између те две крајности – невидљива снага која игру осећања чини вечном – романтична је глумица, која признаје да ју је јунакиња „Полдарка“ променила.

- Њена снага и независност у свету којим владају мушкарци је оно што је публику, а и мене, опчинило код Демелзе. Никада нисам себе доживљавала као храбру и одважну жену, али сам уз њу пожелела да будем то. Научила сам много о себи, још док сам у почетку ишчитавала књиге на којима је заснована серија. Рад на „Полдарку“ ме је усмерио и у професионалном смислу. Маштам о томе да глумим снажне жене као што је Демелза, јер бих на тај начин могла да постанем једна од њих.

* А да ли и главни јунак серије дели неке особине са својим ликом?

- Иако држим јасну дистанцу између нас двојице, немогуће је не понети део Роса кући са сета. Догодило ми се једном да смо снимали неку сцену где је Рос био на вечерњој забави окружен лордовима и узвишеним дамама, међу којима се осећао као потпуни странац. Сећам се да сам се толико уживео у улогу да ми је било тешко да размењујем реченице из сценарија са глумцима са којима сам радио. Када сам дошао кући схватио сам да ми је на сету, у ствари, било непријатно, баш као и Росу на забави. Колико год се трудили да се сачувамо од лика који глумимо, немогуће је не пресликати бар један део његове личности на своју. Четири године свакодневног суживота са Полдарком учиниле су своје – духовито закључује Ејдан.


ЛУТКЕ СА ЛИКОМ РОСА

ЕЈДАН каже да му импонује што добија много писама од обожавалаца из целог света, који га често обасипају поклонима.

- Прошле године имао сам „навалу“ поклона у виду крпених лутака са ликом Роса, које су махом биле ручне израде. Сигуран сам да људи улажу много труда у њихово прављење, па су ми оне један од омиљених дарова – каже јунак „Полдарка“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације