СМАТРАТЕ да сте ковач своје среће, да држите узде живота чврсто у рукама, или да су одлуке које доносите битне, и што је најважније - ваше. Не варајте се! После успешне прве сезоне, серија "Моћ из сенке" враћа нам се 18. јуна на Фоксу (уторком у 22.00) како би нам још једном отворила очи пред истином. А она гласи - светом, нашим одлукама и животима владају "они" и њихови интереси. Моћни манипулатори, од чијег доброг или лошег дана зависе сви наши. О томе ко су они у чијим рукама је "моћ из сенке", разговарамо са јунаком другог циклуса Волтоном Гогинсом, који тумачи оперативца америчке агенције ЦИА - Нејтана Милера.

У ексклузивном интервјуу за "ТВ новости" открива колико је тешко глумити човека који у једном тренутку невино ћаска са ћеркицом, а у следећем одлучује кога би од светских лидера требало убити.

- Сама позиција на којој се Нејтан налази говори нам да нема сумње у то какав је он човек. Веома је опасан! Подразумева се да од једног његовог телефонског позива зависи нечији живот. За мене, а вероватно и за већину људи, тако нешто је застрашујуће и незамисливо. То покреће питања морала, хуманости, духовности, али Нејтан своје потезе не посматра као човек кога воде емоције. Он је играч на политичкој позорници света и његов задатак је да одигра оно што је предвиђено да би се остварила мисија чији је део - уводи нас полако у радњу нове сезоне Гогинс, додајући да је за агента потребан посебан психички склоп.

- Док разговарам са вама, возим сина у школу. Он има осам година и трудим се да сваки слободан тренутак који имам проведем са њим. То ми је веома важно. А то је, вероватно, једина ствар коју делим са Нејтаном. Све остало што он ради налази се с друге стране мени појмљивог. Не знам да ли је он добар или лош. Знам само да не може свако бити Нејтан Милер.

* Ипак, нешто вас је привукло овој серији и улози?

- Метју Перкил је бриљантан човек, редитељ и сценариста. Његова идеја је моћна. Упркос свему што према жанру јесте, а "Моћ из сенке" је и акција и драма и трилер, ова серија још од прве сезоне не дочарава само оно чиме се њени главни ликови баве. Говори нам и шта су и ко су када увече, после свега што проживе током дана, затворе врата за тим светом и остану насамо са породицама, партнерима, пријатељима или само са собом. Одлика ове серије нису експлозије, улична јурњава аутомобилима или неке велике сцене борби, већ они тренуци када на екрану влада тишина. То је права "Моћ из сенке". Политичка драма у чијем су средишту животи оних који је стварају.

* Колико сте упућени у политичка дешавања на светској сцени? Верујете ли да светом влада "моћ из сенке"?

- Зависник сам од политике, пратим вести са свих меридијана. Покушавам да без предрасуда и објективно схватим свет кроз моја путовања. Разврставам вести које прочитам или чујем, водим рачуна о изворима из којих пристижу. Верујем да су сва политичка дешавања у нашем друштву на глобалном нивоу део нечијег плана, али не спадам у групу теоретичара завере.


ПРОЧИТАЈТЕ И:РАЗБИЈАЊЕ МИТА О ШПИЈУНИМА: Да ли је тајни свет српских служби као у серији "Државни службеник"?* Ако смо већ толико сигурни да нашим животима управљају интереси неких нама недодирљивих људи, у чему је онда смисао живљења? У чијим је рукама контрола? Чему се надати?

- То је сјајно питање, али нема тачног и лаког одговора. Многи од закључака до којих смо ми дошли снимајући серију нису нимало пријатни. Често се дешавало да на сету у одређеним тренуцима буде напета и неугодна атмосфера, јер је реч о стварности са којом се суочавамо пред камерама. Неки људи у том тренутку негде у свету доживљавају управо сцену коју ми глумимо. И то је истина која се не може увити у шарену медијску лажу, која би је учинила другачијом и лепшом. Моје путовање са Нејтаном је путовање моралног преиспитивања. Он полази од тога да чини лоше ствари из исправних разлога. А наш задатак је да пренесемо поруку до гледаоца и натерамо га да се запита - ко просуђује шта је праведно и у чијим је рукама правда? Један од најупечатљивијих актера ове сезоне је председник Малија. Он је добар човек који посао обавља искрено и са циљем да опорави своју земљу. Међутим, у тренутку када интереси моћника ступе на снагу, они га приморавају да донесе одлуке које нису добре за његов народ. И он нема избора. А ко су жртве ситуације у којој се он нашао - сви они који само желе да живе живот далеко од политике и свега што се догађа у свету.

ПОПИО БИХ ПИВО СА НЕЈТАНОМ

* ДА ли бисте попили пиво Нејтаном и о чему бисте разговарали?

- Привлаче ме тешки и вишеслојни карактери код којих никада нисте сигурни у ком правцу ће се развијати. Нејтан није ни црн ни бео. Његове су све нијансе сиве - недокучив је и тешко разумљив. Био је велики изазов. Иначе, волим да разговарам са таквим људима, тако да бисмо сигурно попили пиво. Дружим се са разним особама његовог калибра. Има ту и политичких оперативаца, људи који раде у невладином сектору, а најбоље приче, морам признати, чуо сам од пријатеља који је ратни фотограф. То је за мене драгоцено животно искуство.