ОД 6. маја, кад је научник Валериј Легасов (тумачи га Џаред Харис) у првим кадровима "Чернобиља" поставио питање: Која је цена лажи?, не стишава се бура око мини-серије снимљене према истинитим догађајима у продукцији америчког кабловског гиганта ХБО и британске ТВ мреже Скај.

Широм света смењују се коментари одушевљења и разочарања: једни петоделну драму о највећој нуклеарној катастрофи већ називају класиком, а други јој оспоравају историјску тачност. Најоштрији у критикама дела Њујорчанина Крејга Мејзера (48) су руски медији који преносе да je серија пуна грешака и да карикира истину. Чињеница је да на познатом филмском сајту IMDb.com "Чернобиљ" има оцену 9,7 - највећу у његовом скоро три деценије дугом животу.


ПРОЧИТАЈТЕ И:ЊЕН ЖИВОТ ПРКОСИ ЛОГИЦИ: Рођена и одрасла радиоактивној пустоши Чернобиља, сада је здрава и самостална девојка (ФОТО / ВИДЕО)Брже боље, Руси су се "бацили" на посао: на снимање своје верзије трагедије које се догодила кобног 26. априла 1986. године, а чије се последице осећају и данас. Министарство културе је издвојило део буџета (460.000 долара), а пошто је серија у фази постпродукције, сви се надају да ће ускоро бити објављен датум премијере. Редитељ Алексeј Мурадов (56) је у интервјуу за нeдељник "Москва тајмс" поручио да ће свет сазнати шта се заиста догодило у Чернобиљу и открио фокус сценарија:

- Теорија већине историчара је да су се Американци инфилтрирали у нуклеарну електрану "Лењин" у близини украјинског града Припјат. На дан експлозије реактора 4, један од непријатељских обавештајаца био је присутан у станици. Хероји серије неће бити научници, војници и цивили који су помогли да се спречи даље ширење радијације, него КГБ агенти који су покушали да зауставе саботажу ЦИА оперативаца.