Тамара Тодевска: Ово сам коначно ја! (ВИДЕО/ФОТО)

Дејан ЋИРИЋ

12. 06. 2019. у 20:10

Тамара Тодевска: Ово сам коначно ја! (ВИДЕО/ФОТО)

Тамара Тодевска / foto: Bojan Stoilkovski

Када се погледам у огледало, видим жену која је прошла много тога, али никада није одустала. Видим срећу, видим тугу, видим љубав, магију, али, највише од свега, видим себе - онакву каква треба да будем. Никада у животу нисам била срећнија

ТАМАРА Тодевска има разлога да буде поносна. Не само на огроман успех који је постигла на овогодишњој Евровизији, већ и на све оно што му је претходило, а што је сублимирано у сјајну баладу „Проуд“, чија је тајна у томе што није стварана са циљем да победи на највећем европском музичком такмичењу, већ да пренесе своју поруку.

Зато је и победила! Та порука и даље поносно одзвања, чује се далеко. Позива. Диже глас. Охрабрује. Речима чистим, једноставним, симболичним и истинитим, толико да после првог слушања осећате тај понос.

И та светлост се не гаси. Све што ће доћи после биће потписано са #проуд. Као и чињеница да је један од најлепших гласова Македоније ујединио Европу.

У интервјуу за Новости онлине сазнајемо каква особа се крије иза тог гласа, откривајући многе детаље који ову младу жену чине својом, срећном и пре свега - поносном.

* Чиме се у животу највише поносите?

Поносна сам што живим живот из својих снова. Мали број људи има могућност да се бави оним што воли, и осећам се благословено што живим такав живот. Захвална сам, ценим сваки тренутак који ми је дат и трудим се да нађем добро у свему. Живот је леп, али је потребно да се окружите правим људима да бисте га у потпуности искусили. Имам невероватну породицу. Супруга који ми пружа огромну љубав и подршку и најбољи је отац на свету. Двоје невероватне деце која су светлост мог живота. Родитеље и сестру која ми је највећи ослонац и учитељ. Окружена сам људима који ме чине бољом особом и веома сам поносна што их имам у свом животу.

foto: Bojan Stoilkovski

* Колико је важно не слушати друге, срушити правила због којих губимо себе и борити се да останемо своји?

Најважнија ствар у животу је слушати себе и своје срце. Лако је изгубити се у животу, али ако имате храбрости да се борите за своје снове и верујете у себе, тада неће постојати сан који нећете успети да остварите. Важно је и да слушате праве људе, али је потребно време да се до тога дође и направи таква селекција. Мислим да је све процес. Треба само да се борите за оно у шта верујете и да идете напред.

* Како научити да, без страха, наглас свету кажемо - ово сам ја и поносим се тиме ко сам и шта сам?

То је вероватно најтежа ствар у животу. Често зависимо од одобравања других људи и покушавамо да обликујемо свој живот на основу туђих мишљења. Претпостављам да је то нормално. Временом, схватиш да је твоје мишљење најважније и да не треба да се плашиш да га изразиш. Такође, треба знати да не могу сви да те воле и да ти се диве. Увек ће постојати људи који те воле, али и они који ће покушати да те обесхрабре. На нама је да одлучимо где да фокусирамо енергију.

* Колико је важно да раширимо крила, полетимо ка животу и да децу научимо томе?

Као родитељ, осећам да је то мој најважнији задатак. Желим да моја деца живе по својим правилима. Да, треба да отворе очи и да чују шта други имају да кажу, али, пре свега, желим да знају да је оно што ти срце каже, често, најважнија ствар. Желим да их научим да буду поносни и на добре и на лоше ствари у животу, зато што, хајде да будемо искрени - управо су негативна искуства та која нас чине јачим и бољим особама. Желим да разумеју да је све што им се догоди у животу за њихово добро.

foto: Bojan Stoilkovski

* Каква моћ лежи у свима нама, а у чему највише препознајете своју?

Мислим да сви имамо моћ да створимо живот из својих снова. Само, морамо да верујемо у себе и свакодневно напорно радимо на томе да наши снови постану стварност. Ништа нам не долази само од себе, морамо да изађемо и да се боримо. Дуго времена ми је требало да то схватим, али сада знам да је у животу све могуће. Морамо да верујемо у тај процес и да пронађемо унутрашњу снагу. Много смо јачи него што мислимо.

* Шта односе сузе које сви, понекад, исплачемо због света, због других, а шта остаје после њих?

Заиста мислим да су сузе лек за све. Највећи део времена се трудимо да будемо јаки, али мислим да наша снага лежи у нашој моћи да покажемо слабост, и да уживамо како у позитивним, тако и у стварима које нас чине тужним, чак, можда, и у оним које нас повређују. Ово вероватно звучи сулудо, али када се осврнем на свој живот, управо су ме тешки тренуци, у којима сам била повређена и због којих сам плакала, на крају учинили јачом и особом каква сам данас. Без суза никада не бисмо могли да осетимо снагу среће.

foto: Bojan Stoilkovski

* Песма „Проуд“ је невероватно снажна и емотивна, у сваком смислу. Шта вам је највише помогло да је изнесете на начин на који сте то учинили и шта се, увек изнова, догађа у вама док је певате?

“Проуд” је резултат тимског рада и енергије коју никада раније нисам осетила. Од момента кад сам чула прве тактове песме, најежила сам се и знала сам да смо на путу ка нечему посебном. Затим, када сам са Сањом и Костом писала стихове, почела сам да плачем, размишљајући о свему што ми се догодило у животу - добрим и лошим стварима, добрим људима, али и онима који су ме повредили, и схватила сам да сам поносна на све што сам доживела. Тако се осећам сваки пут када певам ову песму. Има нешто у њој што дотиче сваку ћелију мог бића. То је исцељујућа песма, али и песма која показује колико смо, заиста, јаки.

* У чему је тајна ове песме, њене симболике, поруке, успеха, свега што се чује у њеним стиховима, али и осећа између њих?

У сировој емоцији. Свака ћелија мог тела осећа песму, верује у њену поруку и то се чује док певам. Ово је песма о мом и животима свих људи. Сви треба поносно да се усправимо и будемо поносни на све што смо постигли. “Проуд” је одраз мог живота - у њој је све оно што желим да моја деца знају и све оно што бих ја волела да сам знала. Живим њену поруку сваког дана свог живота. Поносна сам на себе, као и на људе који ме окружују. Никада не треба да скривамо своју величину.

* Са ове временске дистанце, како коментаришете евровизијско искуство и да ли је, у најмању руку, чудан систем гласања и коначни резултат бацио сенку на оно што сте у тим тренуцима осећали или сте сасвим мирни и поносни на свој успех?

Све је онако како је требало да буде - задивљујуће и невероватно. Радила сам са сјајним тимом у Израелу. Био је то чаробан тренутак који никада нећу заборавити и пресрећна сам због свега што смо постигли. Мој главни циљ је био да ширим поруку своје песме, и у томе смо успели.

* Да ли се већ назиру неки путеви иза великих врата која сте отворили у Тел Авиву?

Тел Авив је био изузетно искуство и лекције које сам тамо научила ћу искористити да подигнем своју каријеру на следећи ниво. Заиста, осећам да сам пронашла себе, и ово је почетак једног дивног путовања.

* У споту за песму “Проуд” смењују се лица жена свих генерација, уз нескривену, природну емоцију. Њихове очи и изрази лица говоре много. Као и ваше. Шта читате на свом лицу данас?

* Када се погледам у огледало, видим жену која је прошла много тога, али никада није одустала. Видим срећу, видим тугу, видим љубав, магију, али, највише од свега, видим себе - онакву каква треба да будем. Никада у животу нисам била срећнија. Ово сам коначно ја!

* Увек имате широк, срдачан и искрен осмех, и онај у очима. И тугу певате кроз осмех. Колико без тог контраста не бисте били такви какви јесте?

Све је то одраз мене. Научила сам да се смејем у тешким тренуцима, и да уживам у сваком моменту свог живота, без обзира на то да ли доноси срећу или тугу. Живот је задивљујућ, прелеп и пун лекција. Само треба да се отворимо и дозволимо стварима да се развију како треба. Ништа не треба да форсирамо. План већ постоји, ми само треба да верујемо у њега. Увек се трудим да видим добро у животу и мислим да се то види на мом лицу и осећа у мом певању.

* После оваквог успеха, одговорност је, сигурно, огромна по питању будућих корака. Да ли се назире какви ће они бити?

Тренутно радим на новом албуму и планирам датуме летње и јесење турнеје. Уживам у сваком дану и једва чекам да публици представим све што припремам. За мене, ово је тек почетак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације