Пацифичка држава Самоа забранила је биографски филм Елтона Џона "Рокетмен" због приказа хомосексуалности.

Око 97 одсто људи на Самои се идентификује као хришћани, а друштво се генерално сматра конзервативним и традиционалним.

Према закону о кривичним делима из 2013. године, содомија се сматра прекршајем који се кажњава са до седам година затвора, чак и уз пристанак обе старне, преноси АП.

Главни цензор Самое Леиатауа Ниуапу Фауи изјавио је данас за "Самоа Обзервер" да је хомосексуална активност приказана на екрану кршила законе и да се не уклапа у хришћанска уверења те земље.

Цензор је новинама признао да је то "добра прича, у смислу да се ради о појединцу који покушава да настави живот."

Филм испитује Џонову сексуалност и однос са тадашњим менаџером Џоном Рејдом, а филм има за циљ да ухвати суштину живота музичара, пише агенција.

Прочитајте још - Елтон Џон иде у пензију


И руски дистрибутер је цензурисао сцене геј секса и употребе дрога из "Рокетмена", а Џон је у заједничком саопштењу са филмском екипом написао да је то "тужан одраз подељеног света у којем још живимо који још увек може тако окрутно де не прихвата љубав између двоје људи".

Руски активисти за права хомосексуалаца и истакнуте личности осудили су тај потез. Иако хомосексуалност није криминализована у Русији, анимозитет према геј људима остаје јак.

Самоа, у којој живи око 200.000 људи, такође је забранила филм "Милк" из 2008. године у којем је глумац Шон Пен приказао америчког геј активистуе Харвија Милка.

Откако се од пре 10 дана приказује у биоскопима, Рокетмен је зарадио око 101 милион долара широм света.