Музика нас тера да гурамо даље

Весна Пантелић

09. 06. 2019. у 11:15

Музика нас тера  да гурамо даље

Мајкл Лиг (лево) - Фото ЕПА

Гремијевци "Снарки папи" 23. јуна на Калемегдану, први пут у овом делу Европе

ПЛАНЕТАРНО познати састав, добитници три Греми награде, "Снарки папи", затвориће још једну успешну сезону "Мјузиколоџи баркафе сешенс", концертом на тениским теренима на Калемегдану, 23. јуна. "Снарки папи" чини велика група изванредних музичара "The fam". Обично наступају у мањим групама, од око 10 музичара, али у Београд долазе у пуном саставу, чиме је загарантован апсолутни спектакл.

На питање шта Београђани могу да очекују 23. јуна, Мајкл Лиг, бас гитариста, композитор и оснивач бенда, за "Новости" одговара:

- Свирао сам у Београду прошле године са мојим другим бендом "Бокант", и реакција је била феноменална. Публика је била јако драга и види се да су истински љубитељи музике. Једва чекам да "Снарки папи" изађу пред ту публику. И остали чланови су веома узбуђени што ће свирати у Србији први пут! Извешћемо микс нових и старих песама.

* Како је настао "Снарки папи"?

- Групу сам основао са друштвом са колеџа, 2003. након завршене прве године студија у Тексасу. Већина нас је била оријентисана на џез у својим студијама. Одрадили смо једну свирку у подруму неке пицерије, и никада нисмо престали да свирамо.

* Свирали сте читаву деценију пре него што сте освојили пажњу медија?

- Музика мора бити та која те тера да гураш даље. Уколико ти је важно да други људи одреде вредност твојој уметности, било да су у питању медији, јавност, индустрија, или било ко други - у старту си се осудио на неуспех. Иако никога није било брига за "Снарки папи", нити нас је било ко примећивао 10 година, ми смо и даље ту, зато што сваки члан бенда свира превасходно због велике љубави према музици.

* Неописива је ваша енергија кад свирате заједно?

- Лично, највише волим начин на који се препуштамо импровизацији. Иста песма се може променити до крајњих граница, из вечери у вече када наступамо. Промена зависи од тога шта сваки члан бенда допринесе, и од појединачне импровизације која је свеприсутна. Ипак, поштовање према суштинском садржају дела увек остаје. То нам дозвољава да истакнемо емотивни садржај песама сваке вечери, допуштајући музици да расте, дише и развија се.

Бенд са Гремијем


* Да ли сте икада мислили да ћете освојити Греми, или три Гремија?

- Био сам сигуран да нећемо освојити први Греми. Када су нас прозвали, био сам у шоку. И друге две награде су биле феноменално искуство, али је први пут било посебно. Кендрик Ламар, Тамар Брекстон, Хијатус Кејоти и Мигел су били у тој категорији. Осетили смо се као потпуни аутсајдери. Сваки пут када смо опет били номиновани, ми то нисмо очекивали. Награде могу бити тривијална ствар. Никада не знаш шта ће се догодити, нарочито кад су други уметници из твоје категорије тако значајни и квалитетни музичари. Једне године су чак и Бил Фризел и Маркус Милер били с нама у категорији! Готово да ме је било срамота што смо победили. Морали смо да им захвалимо у говору за сву инспирацију коју смо црпели из њихове музике.

Прочитајте још: ГРЕМИ ПУН ИЗНЕНАЂЕЊА: Тријумф Кејси Масгрејвс, Кети Пери најгоре одевена

* Шта сматрате највећим успехом?

- Наше међусобне односе - то што свирамо заједно већ 15 година а и даље се волимо. То није лака ствар, али ми се заправо сада слажемо боље него што смо се икада слагали. За мене, то је наш највећи успех. Такође, то што преживљавамо свирајући оригиналну инструменталну музику чини да се осећам невероватно.

* Објавили сте нови албум "Immigrance"?

- То је наш други студијски албум. Снимили смо већи део уживо у студију, са тројицом бубњара који су мењали делове сваке песме. Имам утисак да смо у том тренутку истражили неке идеје које претходно нисмо истраживали. Албум има неку сирову и животну енергију.

ЗАНАТ + СТАВ = УСПЕХ

* ДРЖАЛИ сте радионице за студенте. Шта бисте поручили младим музичарима?

- Обожавамо да подучавамо! Имали смо изврсне учитеље и менторе док смо одрастали, и важно нам је да пренесемо даље и пружимо другим музичарима оно што је нама било пружено. Што се поруке тиче, верујем да, ако особа напорно ради на усавршавању свог заната, ако је поуздана и има добар став, увек ће имати посла у музичкој индустрији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације