Стижу нове наде рокенрола

М. БОБИНАЦ

09. 06. 2019. у 23:59

Стижу нове наде рокенрола

Фото Гордан Јовић

Пратите финале "Бунт рок фестивала" у среду, 12. јуна, од 23.45 на РТС 2

ПЕТО издање "Бунт рок фестивала" у среду, 12. јуна доживеће велико финале у коме ће се за титулу победника борити 12 најбољих рок бендова (од 23.45 на РТС 2). Поводом мини-јублија, пет година постојања емисије ауторке Бранке Главоњић, дата је шанса већем броју младих музичара да задају финални ударац и стекну титулу победника, будући да је прилику за то до сада имало 10 рок састава. Први пут ће бити уручена награда публике која је гласала путем друштвене мреже "Фејсбук", а ово издање "Бунт рок фестивала" карактеристично је и по томе што су учесници изузетно млади и имају у просеку од 16 до 24 године. Како тврди Главоњићева, тај податак доказује да интересовање за овај жанр не опада.

- На нашој сцени наступали су бендови из целе Србије, а њихови чланови су најмлађи до сада. Нове генерације су заинтересоване за рок музику. То се, осим по пријавама за учешће на "Бунт рок фестовалу", види и по просеку година публике на концертима реномираних бендова. Није истина да су сва деца "затрована" комерцијалним садржајима. Многи од њих размишљају на другачији начин - истиче Главоњићева.

Прочитајте још - Бранка Главоњић: Растемо из године у годину

За учешће у текућем издању "Бунт рок фестивала" пријавило се 150 музичких група, од чега је стручни жири издвојио 22 уз још два састава која су учествовала на пријатељским фестивалима. Током пет година на "Бунт" сцени "прашило" је 700 бендова и аутора. Сада ће њих 12 показати своје музичко умеће јер, како каже наша саговорница, домаћа рок сцена мора да се обнови да би опет заживела. Финално вече "тврдог" звука "зачиниће" популарни "Атеист реп" и "Мортал комбат", а пред проглашење победника гледаоци ће уживати у специјалном наступу групе "Артан Лили".

- Спремили смо и велики број награда. Најбољи басиста освојиће бас гитару, најбољи гитариста гитару, бубњар педалу за бас бубањ. Удружење музичара џеза, забавне и рок музике наградиће најбољег певача, као и бенд који буде освојио највише гласова публике - каже Бранка и додаје: - Победник "Бунт рок фестивала" ићи ће на турнеју у оквиру које ће наступати на великим сценама. Међу њима су београдски Фестивал музичког документарног филма "Док'н'Ритам", "Арсенал Фест" у Крагујевцу, "Егзит" у Новом Саду, "ОК Фест" у Тјентишту, златиборски Hills Up, "Лавфест" у Врњачкој Бањи, "Бедем Фест" у Никшићу, "Бир фест" у Београду, Rock Village у Банатском Соколцу и херцегновски "Стрип фестивал".

Признаћете, вреди!

"КРЧКА" СЕ ШЕСТО ИЗДАЊЕ

БРАНКА Главоњић не губи време и већ размишља о шестом издању свог "чеда". Открива нам да су припреме почеле.

- Наравно, размишљам о следећим корацима. Овогодишњи победнички бенд креће на турнеју и тада се хвата залет за оно што следи. Шести "Бунт рок фестивал" донеће многе новине - открива наша саговорница.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације