СВЕ што је сакривено и тајно, са посебном дозом радозналости привлачи нашу пажњу. Отуда велико интересовање за драмску серију "Државни службеник", најновије дело Димитрија Војнова и Предрага Гаге Анотнијевића. Прича о тајним српским службама заинтригирала нас је и проширила идеје о томе како изгледа живот агената који раде у безбедносним агенцијама. Како смо одувек желели да завиримо у тајни свет српских служби, аутор серије Димитрије Војнов за "ТВ новости" истиче да је било питање тренутка када ће неко поставити један јасан и одржив концепт серије о тајним службама и њеним припадницима.

- Шпијунске серије су већ преко шездесет година стандардни део телевизијске понуде на телевизијама широм света, али код нас некако нису заживеле - каже Димитрије Војнов. - Хрвати су нас претекли још пре петнаестак година са "Уротом" Романа Мајетића, а пре неколико година имали су такође врло занимљиву серију "Чувар дворца" Лукаса Ноле. Дакле, шпијунске серије нису никаква ексклузива, чак ни и у нашој непосредној близини.

Димитрије истиче да је свет тајних служби посебно интересантан због тога што су његови протагонисти људи који чувају безбедност земље, раде у корист једног од највећих императива, а овлашћења им далеко превазилазе она која имају обични државни службеници, јер раде и тајно на прикупљању података.

Прочитајте још - "Државни службеник": Директан пренос свакодневице

- Моји јунаци се баве тиме да антиципирају све опасности по земљу, али и да раде на томе да за њу креирају повољан амбијент. У том погледу, људи често мисле да је "дубока држава", коју чине и безбедносне агенције, умешана и у ствари које су ван њених овлашћења, па је њихово деловање често и мистификовано. Штампа је пуна написа о њима. А мит о службама безбедности, уходама и шпијунима постоји у нашем народу још од средњег века - каже аутор.

Шта су све тајни агенти драмске серије "Државни службеник" морали да преживе, пратили смо кроз 12 епизода, а Војнов нам је открио да се за креирање приче консултовао са актуелним и пензионисаним људима из безбедносних агенција, али да је сам сценарио на крају написао у складу са својим замислима шта ће чинити добру серију о служби.


Фото Драган Миловановић

- Наравно да у сценарију има неких посвета аутентичним догађајима и стварним личностима, али она није историјска реконструкција и то је све урађено са мером. Моја идеја је била да направим серију која ће поставити здраве темеље овом жанру код нас, и омогућити његов даљи развој. Желео сам да направим причу која ће понудити такозвани повишени реализам, бити смештена у препознатљиве савремене геополитичке околности, али у погледу приказа деловања службе и њених противника бити филмичнија од стварности. Надам се да сам нашао прави баланс. Главни лик Лазар није креиран по узору на неког ко ради у безбедносној агенцији, али се надам да ће људи у служби, а нарочито млади који буду пожелели да раде за њу, имати Лазара као узор.

Неке од ситуација у којима се налазио Лазар, деловале су - невероватно. Колико серијал има сличности са стварним радом чиновника државне безбедности, за "ТВ новости" открива бивши припадник БИА и власник детективске агенције С. П.И. Владан Модринић.

- "Државни службеник" је изузетно квалитетна телевизијска драма. Серија је израз аутора, има одличну глумачку екипу и у њој се праве паралеле са неким прошлим временима и користе мотиви из урбаних легенди. Гледам је као врло добру забаву и не доживљавам је озбиљно. Начин на који је представљена служба нема додирних тачака са радом стварних безбедносних агенција. Главни лик Лазар на својеврстан начин представља реалну слику једног оперативца, ако изузмемо драмске елементе. Агенти се и у стварном животу суочавају са тешким случајевима, напорним радним временом и компликованим приватним животом који иде уз посао у безбедносним службама - каже Модринић.

Ненад Милојевић, један од треће генерације Милојевића, којима је овај хлеб добро познат, за наш лист каже да је прича одлична, али и да му је у неким деловима смешна.

- Једноставно је немогуће направити једног суперхероја. Данас постоје тимови људи, експерти. Лепо је то гледати из дечачког и нестручног угла, па видите да главни јунак све пролази. Ово је романсирана прича, али ја се увек плашим да се лоши момци на овај начин могу и едуковати, па сматрам да ово има и некакву лошију црту. А свакако ми је драго јер се тиме одаје почаст безименим јунацима. Тај посао је много досаднији него што то можемо да видимо у серији. Димитрије је веома даровит човек, вешто је заголицао машту нашег пука који је знатижељан да види шта се дешава у царској спаваћој соби.

Према речима нашег саговорника, приказ Лазара, главног лика, који је суочен са моралним дилемама, говори и зашто породица пуца код оперативаца.

Прочитајте још - ОТКРИВАМО: Kо је шеф БИА у серији "Државни службеник"

- Службу ипак чине људи са манама и врлинама. Међу професионалцима има тешких прича - разорених породица, алкохола, суицида... али то су последице таквог посла који из тих неких виших идеала разара појединца, и велика је уметност сачувати здравље. Можемо да се сетимо и других драматичних ситуација кроз које су прошли оперативци, попут Брионског пленума. Тада је читава једна плејада људи преко ноћи завршила или у пензији или у затвору, а они су сваки дан долазили на посао штитећи државу и извршавајући радне задатке непосредних старешина. Не улазим у праведност или неправедност Брионског пленума, говорим из угла једног чиновника, службеника који сваки дан извршава наређења, а онда га преко ноћи прогласе државним непријатељем - каже Милојевић.

ПОВОЉНИ КОМЕНТАРИ

АУТОР драмске серије "Државни службеник" Димитрије Војнов нам је открио какве је он коментаре добио од људи из служби.

- Засад су коментари повољни. Али не треба им до краја веровати. Они су, ипак, мајстори дезинформација. Тако да нема опуштања.