ПРИНЦ Душан Карађорђевић, најмлађи син кнеза Александра и његове супруге Барбаре од Лихтенштајна, унук кнеза Павла и његова вишегодишња партнерка Валерија Демузио, венчали су се данас у Цркви Светог Ђорђа на Опленцу, задужбини краља Петра Првог, у присуству око 200 званица, бројних чланова и пријатеља краљевске породице Карађорђевић из Србије и иностранства. Венчање су чинодејствовали епископи шумадијски Јован и источноамерички Иринеј, а Душанов кум је био његов најбољи пријатељ Александар Сенуи.

Епископи су молитве говорили на српском и енглеском језику. Обред је протекао уз пуно емоција, а посебно дирљиви тренуци били су када су се принц и његова изабраница заветовали на вечну љубав и у складу са обичајима пољубили српску круну, а када су им се усне спојиле, одјекнуо је громогласан аплауз.

Прочитајте још: ВЕНЧАЊЕ У ОТАЏБИНИ: Жени се принц Душан Карађорђевић

ПРИНЧЕВСКИ пар је прошле године имао грађанско венчање у Њујорку, али њихова велика жеља била је да у свету тајну брака ступе по православним обичајима у Србији коју изузетно воле, и нису скривали узбуђење и радост, а ова одлука принчевског пара обрадовала је читаву породицу Карађорђевић. Душан и Валерија су били достојанствени и елегантни у пажљиво одабраним одевним комбинацијама. Млада је пленила својим изгледом у снежнобелој хаљини са шлепом, голих рамена. Атмосферу на венчању употпуњавала је група деце одевене у народну ношњу, што је био још један начин на који је принчевски пар показао поштовање према српској традицији. Младенци су прве честитке добили од Душанових родитеља и принцезе Катарине.

- Веома сам срећан и поносан што ћемо се венчати пред Богом у Србији, која је моја отаџбина и где су моји корени и моји преци - рекао је недавно Душан за "Новости".

Славље је настављено синоћ у Белом двору на Дедињу, где је организована пригодна прослава за ужи круг пријатеља и чланова краљевске породице. Званице су уживале у свечаној вечери и изузетном музичком умећу познатог италијанског певача Алесандра Ристорија.

ЉУБАВ Душана и Валерије родила се пре четири године када су се упознали у Њујорку. Пар живи у САД и у Француској. Њихове биографије говоре да им је заједничка област интересовања - маркетинг и комуникације.

Принц је рођен у Сент Галену у Швајцарској, а након једанаест година школовања у енглеским интернатима завршио је студије политичких наука и међунарнодних односа на Универзитету Мекгил у Монтреалу. Након тога је провео годину дана у Београду где је учио српски језик и путовао широм Србије да би се повезао са својим наслеђем и коренима. Крштен је у српској православној цркви, а кум му је био престолонаследник Александар. Душан је, између осталог, био запослен у компанији "Лореал", у одељењу за маркетинг и комуникације телевизије Јуроспорт, девет година је радио у Паризу и Њујорку у једној од водећих светских маркетиншких фирми "Fred & Farid Group".


Валерија је италијанског порекла са очеве стране и мађарског са мајчине. Одрасла је у Њу Џерсију, а последњих 25 година је провела у Њујорку, где је похађала Модни институт технологије. Има вишегодишње интердисциплинарно искуство у модном уредништву, оглашавању и односима с јавношћу. Била је менаџер за односе с јавношћу у "Гучију" и уредник за модно тржиште часописа "Harper's Bazaar".


Пре Душана и Валерије, у Цркви Светог Ђорђа на Опленцу судбоносно "да" изговорили су принц Ђорђе Карађорђевић и Фелон Рејман 2017., а годину дана раније принц Михаило Карађорђевић и Љубица Љубисављевић.ПЛЕМИЋИ

ЗАВЕТОВАЊУ на вечну љубав принчевског пара, поред осталих, присуствовали су и Душанова мајка принцеза Барбара, престолонаследник Александар са супругом Катарином, принчевски пар Филип и Даница, брат принцезе Барбаре, принц Еуген од Лихтенштајна са супругом и децом Маријом, Аном и Јоханесом, Хелен вон Хабзбург, гроф Ханс Вајцутеринг-Јетенбах са породицом, принц Тасило Фердинанд Метерних-Шандор, грофица Елизабета Кајндл-Шенборн.