КАО дете је Саша Милошевић Маре волео фудбал и маштао о томе да постане голман, али будући да није имао подршку родитеља, временом се, како је сазревао, прекомпоновао на ноте. У богатој каријери радио је песме многим познатим домаћим звездама, а његово име одјекнуло је у јавности заједно са тоновима победничке "Молитве" Марије Шерифовић, коју је потписао као аутор текста и аранжер. Велике симпатије публике има и као члан жирија у емисији "Никад није касно" (Прва ТВ), у којој као председавајући, већ четири сезоне, преузима на себе најтеже одлуке.

- Ово је веома искрена емисија, ради се без неког прецизно написаног сценарија. Зна се ред, али има и доста импровизације што је неопходно за формат овог типа. Осим тога, у целом региону гледаоци су нас препознали као људе који су пре свега толерантни, поштују различитост и труде се да осим добре музике емитују и поруке љубави.

* Шта вас је мотивисало да будете у тиму овог шоу-програма?

- Пре свега професионални тим "Гранд продукције" на челу са Сашом Поповићем и Жиком Јакшићем који ми је друг "сто година". И са породицом Живојиновић сам у пријатељским односима. Тако да је то већ од почетка била гаранција успешне сарадње, а поготово што је идеја веома племенита. Жиле и ја смо много тога временом разрађивали, што је касније донело много добрих ствари овој емисији.

* Када вам је као председавајућем жирија било најтеже да донесете одлуку?

- Бићу искрен, већ тамо од трећег круга, а већ четири сезоне, ми је увек тешко да преломим. Тада у емисији имате шест-седам певача који су врхунски, а стилски различити, и онда није лако одлучити. Међутим, осим нас у жирију, у гласању учествују и комплетан оркестар Аце Софронијевића, звезде "Гранда" које певају у дуету са такмичарима, као и публика у студију. А то је већ озбиљан узорак кад је реч о укусу. Зато верујем у то да сви успешно препознајемо такмичара који треба да прође даље.

Фото В. Данилов

* Већина њих се целог живота озбиљно бави музиком. Да ли је теже оцењивати кандидате иза којих су године рада? Неостварене жеље, неке сујете?

- Ово су људи у зрелим годинама и као такви савладали су живот и његове технике. Они и те како знају да разговарају са својом сујетом и веома лепо реагују на евентуалне критике. Е, сад, ми ту немамо неку едукативну улогу, у смислу да их учимо како би требало да певају. Наш задатак је да будемо минимално корективни и тако радимо. Иначе, пуштамо их да буду баш то што јесу и да испричају своје животне приче, што је, такође, добро за цео мозаик емисије.

Прочитајте још - Саша Милошевић Маре: Пратим знакове крај пута

* Колико је време битно за остваривање сна?

- Веома је важно. Наравно, могу да причам у своје име, и то је једино валидно. Знам да све што сам у животу желео искрено и чему сам тежио, нисам постигао лако. Тек после много времена, уложене енергије и труда, дошао је и резултат који сам очекивао.

* Пре жирирања у овој емисији оцењивали сте и учеснике у "Првом гласу Србије". Шта сте примили од јуниора, а шта од ветерана?

- Њихову енергију, пре свега певачку, и, искрено, често ми се, после снимања емисије, ради нека нова музика. То све заједно је добар шоу, са много квалитетних песама из различитих жанрова. То ме инспирише да стварам и идем даље.

Фото В. Данилов

* Иако сте проглашени за председника-премијера, да ли Жика, ипак, успе да вас поколеба када доносите суд о некоме?

- Жика се стриктно не меша у те ствари, просто га је немогуће натерати на то. Често се дешава да гости у жирију добацују: "Ајде, Жиле, кажи нешто, помози нам", а он им редовно узврати: "Нисам вас зато позвао, да ја доносим сам одлуке не бисте ни били у жирију." Тако да апсолутно никакав утицај не врши на нас.

* Све већи је број певача на сцени, а већ дуго се није појавила нека велика музичка звезда. Шта је то што недостаје?

- Мислим да је медијски плуаризам довео до тога, па сад имате прешироку платформу где се музика пласира. Раније сте кампању могли много лагодније да одрадите, знао се неки поступак када нешто хоћете да пласирате на тржиште. Данас певачи "гађају" оне тачке које су за њих битне - ако су млади репери иду једним путем, а другим ако су народњаци. Тако да није реално да се појави неко кога ће, на потпуно исти начин, да прихвате и млади и стари. Осим тога, мислим да имамо већ довољно наших мегазвезда на овако малом простору. Још је тешко изборити се за врх и опстати на њему.

Прочитајте још - ОГРОМНО ПРИЗНАЊЕ ОД "ИНДЕПЕНДЕНТА": Маријина "Молитва" у топ 10 најбољих евровизијских песама свих времена!

* И ваша супруга Ксенија, такође се бави музиком. Да ли сте једно другом најбољи критичари?

- У принципу јесмо, мада се Ксенија бави много озбиљнијом музиком. Она је у Београдској филхармонији заменик концерт--мајстора, а требало би ускоро и да докторира. Осим тога бави се и популарном музиком, пре свега кроз рад на пратећим вокалима најпознатијим нашим певачима, што уживо, што по студијима. То је отприлике њен живот, а мој је ето, мало "естраднији" (смех). Али, свакако се подржавамо, слушамо, помажемо, "вучемо" и "гурамо" једно друго. Најбољи смо пријатељи, то је сигурно.

Фото В. Данилов

* У протеклој години потписали сте сценарио за два позоришна комада, за филм, у плану је био и ауторски албум дечје музике, а познато је и да пишете поезију...

- Ових дана сам на пробама једног позоришног комада који сам написао за глумце Ању Мит и Стефана Бузуровића, реч је о дуо-драми "Рај на земљи". Премијеру очекујемо у јуну, а можда ћемо сачекати и почетак сезоне. Очигледно да је позоришни писац тренутно претекао поету (смех).

* А шта је следеће на вашем репертоару?

- Оно што највише волим на свету - компонујем и сарађујем са многим младим, али и познатим певачима. Радећи један посао, одмарам се од другог, и обрнуто. Тако сам пронашао савршен баланс.

ГОЛМАНИ НАСЛЕДНИЦИ

* ПРЕ музике велика љубав била вам је фудбал. Шта је остало од ње?

- Двојица старијих синова активно играју фудбал. Огњен тренутно брани у ФК Баску. Лука ће вероватно кренути његовим стопама, јер већ годину дана има индивидуалне тренинге. Вања има четири и по године, тренира аикидо и недавно је положио за жути појас. Али, наложио нам је да га што пре упишемо, каже, "у фудбал" (смех). Тако да имам много наследника и то на месту голмана. А ја дуго нисам стао на го. Тренирам једино брзи ход уз Дунав, морам да се задовољим са тим у овим годинама (смех).