Неле Карајлић: Каријеру сам изградио на експериментима

М. Ћунковић

22. 05. 2019. у 19:02

Неле Карајлић: Каријеру сам изградио на експериментима

Неле Карајлић Фото К. Михајловић

“Доктор за рокенрол” пред "Ташмајдан" о новим песмама, здрављу, младим снагама...

БЛИЖИ се субота, 25. мај, када ће др Неле Карајлић, на "Ташмајдану" одржати први самостални београдски концерт, где ће представити најбоље песме из свих фаза каријере. Највећи део репертоара је, наравно, из периода старог "Забрањеног пушења", али ће у доброј мери бити заступљен и албум "Ја нисам одавле" београдске поставе "Пушења", који је недавно објављен у ремастеризованој верзији, са бонус живим снимцима, као и хитови "Но смокинг оркестре". Карајлић је, због здравствених проблема, дуго одсуствовао са сцене, а ако се има у виду да још много дуже на репертоару није имао хитове "Пушења", онда је јасно да ће добар део публике у суботу први пут чути Нелета како изводи "Баладу о Пишоњи и Жуги", "Дан Републике", "Девојчице којима мирише кожа" и друге безвремене хитове.

Прочитајте још: Неле Карајлић: Жао ми је што са Момом нисам делио астал у кафани

Чувени фронтмен је са сјајним пратећим бендом "Осиромашени уранијум" наступио прошле године на београдском "Бир фесту", а објавио је два повратничка сингла којима је успео, у музичком смислу, прилично да изненади публику. Други, "Ти то не разумеш", урађен је у сарадњи са младим двојцем, Јангом Палком и Маретом Ђансом. Песма и спот о неразумевању и музичкој борби генерација привукли су велику пажњу и измамили многобројне реакције, а многи су констатовали да се од Нелета може само - очекивати неочекивано.

- Урадили смо величанствен експеримент под називом "Неле Карајлић vs future folk" - вели легендарни доктор новог примитивизма. - Волим да истражујем. Највише ме интригира кад осетим да је неки део популације заинтересован за оно што ја не разумем. Не да ми ђаво мира, па покушавам да пронађем зашто не разумем, и зашто у томе они који су много млађи од мене уживају. Фасцинирала ме је хистерија око нове музике. Наишао сам на бураза Ђанса и Јанг Палка и рекао - момци, 'ајмо да урадимо једну добру зајебанцију. Одмах сам им рекао и да ја то њихово не разумем, а они кажу - ето, имамо наслов песме (смех).

Екипа је пре годину и по дана ушла у студио у Сурчину.

- Фантастичан је, подсетио ме је на почетке "Забрањеног пушења" и начин на који смо правили прве, субверзивне акције - добро памти Неле. - Било је хладно, али смо имали једну ТА пећ, сличну оној пре 35 година у подруму "Заборав", кад смо почињали да свирамо оно што се данас неуспешно зове рок музика. Код ових момака ме је заинтересовала потпуна свесност шта и како раде. Прикључио нам се наш нови брат, редитељ Вук Протић, који је то што смо урадили аудио, пребацио у видео.

Прочитајте још: Др Неле против нових фолк звезда

Песма говори о музичком и генерацијском јазу, али...

- Он не може да постоји међу људима који нешто воле. Јаз би могао да буде да ми је било досадно са њима или њима са мном, али, мени је све време било јако занимљиво, јер сам упловљавао у нешто ново. Целу каријеру сам изградио на експериментима. Један од њих је, рецимо, био "Унца, унца тајм", са "Но смокинг оркестра". Сад је ово нешто ново, не значи да ће да буде успешно, али добро смо се забављали.

"Ташмајдан" је, каже Неле, увек представљао прекретницу у његовој каријери:

- Године '96, кад смо свирали тамо, било ми је, буквално, животно питање шта даље да радим - да ли да наставим да свирам или да палим за Канаду. Било је препуно, а надам се да ће да буде и у суботу, јер ми је сад касно да палим за Канаду (смех).

У чувеној "Фикрети" Неле пева "у лошој форми сам", а о томе како се сада осећа, уз каректеристичан осмех, узвраћа питањем:

- У каквој форми може да буде човек који је имао инфаркт? Мораш да повучеш ручну кад дође ситуација да више не можеш да издржиш тај темпо. Са друге стране, ако ђаво живи у теби, не можеш тако лако да га се отарасиш.

Сећа се Неле да је на "Ташу" пре 23 година падала киша.

- Гледам у небо ових дана - признаје, набораног чела, за "Новости". - Мислим да ће све да буде у реду. "Истоварило" се ових дана, јављају ми одозго да иде лепо време.

На бини ће се поред "Осиромашеног уранијума" наћи Предраг Ковачевић Ковалски, гитариста старог "Пушења". Иначе, Нелету и екипи предстоје и наступи 14. јуна у Нишу, седам дана касније на "Арсенал фесту" у Крагујевцу, а затим и у Никшићу и на "ОК фесту" на Тјентишту.

МИНИМУМ ДВА САТА СВИРКЕ

ОБОЖАВАОЦИ могу да очекују да ће суботњи концерт да потраје, према Нелетовим речима, два сата и петнаестак минута.

- Лако је шансоњерима да певају три сата - пореди Карајлић. - Они стоје за микрофоном, а ово је "копање рудника".

На Ташу ће најпре засвирати предгрупа чије име Неле не жели да открије. Само је прозборио:

- Биће неке младе наде.

АЛБУМ ДО КРАЈА ГОДИНЕ

ПЕСМА "Недеља кад је отиш'о Хасе 2", прва Нелетова после дуге дискографске паузе, била је поприлично изненађење, пре свега због Карајлићевог реповања. Многи су очекивали да наредни сингл буде рокерски, у духу "Пушења", међутим, уследила је "Ти то не разумеш" као друго изненађење у низу. Осташе поново разочарани они који чекају "старог Нелета"...

- Могу само да их утешим да ће бити још песама и албум ће бити ове године - каже за наш лист Карајлић. - Играм се жанровима. Један жанр је "Топ листа надреалиста", други "Сложна браћа", сасвим различит приступ хумору.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)