Душко Гојковић као Живојин Мишић

Б. ПУЗОВИЋ

20. 05. 2019. у 10:20

Душко Гојковић као Живојин Мишић

Фото Б. Пузовић

Трубач са "Биг бендом" на џез фестивалу у Ваљеву

ПУБЛИКА у Ваљеву је одлична, види се да људи аплаудирају од срца. Ваљда зато што смо наши, јер је моја мајка пореклом из Ваљева, па онда, сматрају се да је њихов трубач дошао да свира.

Ово је после спектакуларног концерта на 35. ваљевском Џез фестивалу, у препуној сали Центра за културу, где је наступио са "Биг бендом" РТС, за наш лист рекао трубач, композитор и аранжер Душко Гојковић, који се са трубом дружи седам деценија. Најављен је као човек који за домаћу и међународну џез сцену значи оно што Прота Матеја Ненадовић, Десанка Максимовић и Живојин Мишић, свако у свом домену, представљају сваком Ваљевцу.

- „Биг бенд“ РТС је одличан, усвирани су, све моје аранжмане перфектно изводе, па ми је лако да свирам са таквим оркестром - казао нам је Гојковић. - У оркестру, иза мене, све је спремно, на свом месту и бринем се само за свој део посла. За свој соло.

Осврнуо се велики уметник џеза на свој боравак на Берклију, у Америци, средином прошлог века. Био је, тада, у прилици да свира са многим светским мајсторима џеза.

Прочитајте још: Чаролија Душкове трубе

- Стен Гец ми је рекао да долазим из Европе, са југа и ако хоћу да будем прави џез музичар морам да будем оригиналан, да имам нешто своје - вели Гојковић. - Рекао ми је да је музика одакле долазим веома богата, све је измешано, сви свирају разне стилове, у разним ритмовима, а да они то немају. Схватио сам те његове речи и почео да компонујем управо такве ствари. Тек касније, те композиције су назвали "Балкан џез". Нисам обрађивао народне песме, већ сам се базирао на тим хармонијама и ритмовима и правио композиције за велике оркестре. Имале су џез звук, а нису биле копије народне музике. Тако је нешто оригинално из наших крајева ушло у историју џеза.

ЏЕЗ ЗА ПОЛА ВЕКА

- НЕ знам какав ће џез бити за пола века - каже славни уметник. - Ниједан џез музичар не може да одговори на то питање. То се стално мења, али остају основни елементи џеза. Сваки солиста има свој стил, звук, али мора да постоји ритам, мелодија, хармонија. Од тога можеш да правиш шта хоћеш на свој начин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Dr Ivana

20.05.2019. 17:44

@Mile - I ne samo “ veli,i Duško” već i jedinstven umetnik i divan čovek, skroman i vredan, beskrajno inventivan i večiti mladić....Živ nam bio i zdrav, Duško momče!