СЛАВИ Холандија, поносна је Србија. Данкан Лоренс (25) донео је земљи лала певајући у суботу баладу "Arcade" победу на 64. "Евросонгу" у Тел Авиву, а наша представница Невена Божовић, која је завршила 17, у финалу је убедљивим извођењем песме "Круна" испунила очекивања, не само српске јавности. Србија је освојила 92 бода - 38 од чланова жирија и 54 од публике. Тачно 400 бодова мање од победника. Максималних 12 поена нашој земљи је доделила Црна Гора.

Огромна је неизвесност владала до самог краја спектакла у Израелу. Током саопштавања гласова жирија дуго је у вођству била Северна Македонија, коју је представљала Тамара Тодевска, међутим, на њеном примеру се најбоље видела диспропорција између жирија и публике. Гласачи јој нису били наклоњени, па је пала чак на осмо место. На крају је постојала дилема, Холандија или Шведска, али су северњаци такође катастрофално прошли са гласовима публике, и завршили тек на шестој позицији.

Многи су констатовали да је на овогодишњем "Евросонгу" било више квалитетних песама него у последње време, и победничка нумера је прави пример. Емотивна балада, урађена потпуно у складу са светским трендовима, није толико била по укусу чланова жирија, али је освојила гласаче, и то је било пресудно да се, на крају, процене кладионица о фавориту покажу исправним. Другопласирана Италија, трећа Русија и четврта Швајцарска такође су, пре такмичења, "виђене" у самом врху.

Српска делегација је јуче рано ујутру стигла у Београд, лет из Тел Авива је имала одмах по завршетку догађаја.

- Задовољни смо наступом, и тиме како је Невена представљала Србију - рекла је, за "Новости", шеф наше делегације Душка Вучинић. - Била је, сигурно, један од најбољих вокала ове године. Сам улазак у финале је леп успех. Мислим да Србија треба да буде поносна на Невену, ако разумете шта хоћу да кажем. Мислим, пре свега, на наступе и вокале неких овогодишњих учесника. Невена је имала одмерен, достојанствен, "сценичан" наступ, уз врхунску интерпретацију.

Прочитајте још: ХОЛАНДИЈА ПОБЕДНИК ЕВРОВИЗИЈЕ: После велике драме Данкан тријумфовао (ВИДЕО+ФОТО)

Душка је за наш лист поносно додала:

- Пренос финала је у Србији пратило више од два милиона гледалаца, то је био најгледанији садржај на свим телевизијама, што показује колико је овај догађај популаран у Србији.

Холанђанин Данкан Лоренс / Фото Танјуг-АП


Данкан Лоренс је својој земљи донео пету победу на овом такмичењу, а прву од 1975. године. Инспирацију за песму "Arcade" пронашао је у великом болу, после губитка једне вољене особе. Пажњу јавности привукао је 2014. у шоу-програму за таленте "The voice of Holland". Недавно је дипломирао на рок академији у Тилбургу, где се усавршавао не само као певач, већ и композитор и текстописац. Нема сумње да га, после берићетне суботње вечери, чека интернационална каријера.

ВИШЕ НЕ ГЛЕДАМ "ЕВРОСОНГ"

ЈЕДИНА српска евровизијска победница Марија Шерифовић до сада је пратила "Евросонг", али је по проглашењу овогодишњег победника у Тел Авиву, на "Твитеру" објавила: "Овако, на данашњи дан вам свечано обећавам, 'Евросонг' више не гледам!!!!" Осим што је похвалила Невену Божовић, Марији се допала и интерпретација Тамаре Тодовске, која је, као осма, Северној Македонији донела најбољи пласман до сада на овом музичком такмичењу. Међутим, Марија није могла да верује када је видела да Северна Македонија није дала Србији ниједан глас у финалу "Евросонга":

- Македонија није дала ниједан поен Србији? Јесам ли видела добро? Нађите ко је у жирију! Нађите!

Шерифовићева је прокоментарисала и победника са: "Која, бре, Холандија, шта вам је људи", док је Мадони поручила: "Ја да чујем овај снимак, а да сам Мадона, певала бих само на клоњи".