ШАРМАНТНА глумица Лена Богдановић последњих месеци није имала времена за предах, како због рола у позоришним комадима, тако и због ангажмана пред камерама. Уздахе мушког дела публике мамила је као сексепилна вајарка Алиса Велебит у серији "Жене са Дедиња", а у првој сезони сапунице "Истине и лажи" заволели смо је као заводницу Зору, која је очарала Радета (Светислав Гонцић). Тренутно је гледамо у улози строге полицијске инспекторке Соње Иванов у теленовели "Погрешан човек" (радним данима на Првој у 20.00).

- Соња је за мене био искорак у нешто другачије. Уживала сам на снимању. Захвална сам Јелени Вељачи што је написала текст за овај диван лик, који ће се тек развијати. Соња је у полицијској истрази ауторитативна и непопустљива, али ће до краја серије показати више емоција и сазнаће се нешто из њеног приватног живота. То има везе са главним јунацима, али не смем много да вам откривам - каже Лена.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
НИШТА БЕЗ ЛИЦЕНЦЕ: Естрада обележила дан увођења реда

* Инспекторка Иванов малтретира Настасју, која, изгледа, има више полицијског "њуха" него њена шефица. Хоће ли се Соња променити?

- Она тражи да се правила поштују, али када буде откривена друга страна њене личности, биће јасно зашто је толико нервозна и непопустљива. Љута је, а сазнаћете и због чега је баш тај случај иритира и чини чак аљкавијом у послу. Она нешто крије. У ствари, има фрустрацију коју покушава да сакрије. Што сам више улазила у улогу и освајала њен карактер, знала сам шта би она у ком тренутку одговорила и рекла. Први пут сам радила са Тамаром Алексић, али одмах се видело да имамо "хемију" у кадру.

* Последњих 30 епизода у којима се појављујете, снимали сте свакодневно око два месеца. Какве утиске носите са сета?

- Дошла сам у праву филмску фабрику, где свако зна своје место. Нема одуговлачења, ни чекања, све је организовано и у минут испрограмирано, тако да глумци имају добре услове за рад. У супротном, не би могао да се сними велики број епизода за тако кратко време. Већ ми се дешавало, што је честа глумачка прича, а моја увек, да - или не радим ништа или барем један пројекат. А последњих месеци сам имала три! Уз снимање "Погрешног човека", ишла сам на пробе "Вртешке" Даријана Михајловића и "Спојлера" младе редитељке Исидоре Гонцић у позоришту "Бошко Буха". Ипак, никада нисам била срећнија, јер волим да радим и колико год било напорно, мене то испуњава.

* Колико је за глумца важно да одржава контакт са продуцентима, редитељима и сценаристима?

- Најбитније је да људи који раде пројекат верују у глумца и желе да му дају шансу. Важан је и кастинг, јер на њему глумац може да се покаже и у нечем другом. Чак и када изгуби улогу, а био је на кастингу, увек мање боли јер је имао шансу. Сада се много ради, али још не онолико колико има глумаца, а деси се често и да се људи некога не сете. Глумци живе и од препорука других колега. Али, нажалост, неки то раде а неки не.

* Са вашим емотивним партнером Даријаном Михајловићем сарађујете на "даскама које живот значе". Које су предности, а које мане таквог односа?

- Даријан уме да пробуди у глумцима жељу за игром, тако да уживају на сцени. Његови процеси су и лепи и напорни. Сви који раде са нама приметили су да је строжи према мени него према другим глумцима. Можда је и нестрпљивији у ишчекивању да испуним глумачки задатак. Али то од њега и очекујем јер тако из мене може да извуче оно најбоље. С друге стране, када дође кући, не може да се жали на глумицу, а ја не могу да оговарам редитеља. Мада и тада настављамо причу о комаду. Некад сам напорнија и не знам да станем, иако је проба готова. Даријан се не бави само са мном, већ и комплетним пројектом, другим глумцима, костимографом, сценографом, композитором, као и редитељским поступком. Ја сам му подршка, а проблеме и недоумице заједно решавамо. Једино на премијери не можемо да бодримо једно друго, јер се тада свако бави својом тремом.

Са Гораном Шушљиком / Фото Миша Обрадовић

* Да ли сте активни на друштвеним мрежама?

- Волим да објављујем фотографије. Пристала сам после годину и по наговарања разних људи да отворим профил на "Инстаграму". Сматрала сам да је то моја приватност, али сам се прилагодила новом времену. Нисам више толико активна на "Фејсбуку" и немам профил на "Твитеру".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
НАЗИВАЈУ ГА "ХОМОФОБОМ" И "ЖЕНОМРСЦЕМ": Кан стао уз Алена Делона

* На ревијама често прошетате пистом у креацији неког нашег дизајнера. Зашто вам је мода битна?

- Одрасла сам међу модним часописима. Моја мајка има салон у Новом Саду, а обе баке су се, поред својих професија, из хобија бавиле модом и плетењем. Чак је и мој тата (Душко Богдановић) одувек имао препознатљив стил као уредник и водитељ Дневника. Неке ствари је умео да обуче први и да буде необичан, као и сви трендсетери. Код нас се заборавило да та реч значи поставити, а не правити тренд.


ПОПУЛАРНА И У ЕГИПТУ

* СНИМИЛИ сте више филмова у иностранству. Из које земље носите посебне утиске?

- Пре неколико година појавила сам се у две епизоде најгледаније египатске серије "Ел Кабир", крими-комедије која се снимала и у Београду. Случај је хтео да сам играла са Ахмедом Мекијем, једним од најпопуларнијих глумаца у Египту. Када смо Даријан и ја први пут отишли у Египат, он је у шали споменуо рецепционеру да играм у тој серији. Сви су се одушевили и дошли да се сликају са мном.