Малолетне манекенке неће радити ревије познатих креатора

Танјуг

16. 05. 2019. у 20:51

Малолетне манекенке неће радити ревије познатих креатора

Depositphotos

Малолетне манекенке неће више носити моделе Гучи, Сен Лоран и Александар Меквин на модним ревијама, одлучила је компанија Керинг
Малолетне манекенке неће више носити моделе Гучи, Сен Лоран и Александар Меквин на модним ревијама, одлучила је компанија Керинг и навела да ће та одлука почети да се примењује од колекције јесен-зима у сезони 2020/2021.

"Морамо да будемо одговорни и будемо прави примери и у области луксузне моде. Надамо се да ће и остали да крену нашим стопама", рекао је извршни директор компаније Франса Анри Пино, преноси ББЦ на српском језику.

Мари Клер Даву из Керинга рекла је да да су манекенке старије од 18 година физички и психички зрелије што је важно за ритам и захтеве манекенске професије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СТОП АНОРЕКСИЈИ: Модне куће забраниле ангажовање нездраво мршавих манекенки

Оснивачица групе савез манекенки Сара Зиф поздравила је одлуку компаније Керинг и додала да је то позитиван корак ка уклањању притиска под којим се налазе манекенке, јер морају да сацувају адолесцентски изглед.

У августу прошле године америчка компанија Конде Наст, која издаје модни часопис Вог, такође је саопштила да неће ангажовати манекенке млађе од 18 година, осим ако тема снимања нису баш деца.

"Вог и слични магазини су створили такву слику да је нормално да се деца гламурозно облаче и рекламирају као одрасли. Доста је било. То није добро за читаоце, као ни за младе манекенке. Прошлост не може да се исправи, али можемо да створимо бољу будућност", стајало је тада у уредничком коментару у часопису.

Пре две године и Керинг и ривалска компанија ЛВМХ потписале су повељу у којом се обавезују да ће престати да ангажују манекенке млађе од 16 година.

Фото Епа

До сада је у модној индустрији била устаљена пракса да се ангажују манекенке млађе од 18 година.

Како се наводи, многе познате манекенке су веома младе почеле професионалне каријере, попут Наоми Кемпбел, Кејт Мос и Брук Шилдс.

Тренутно је најпознатија млада манекенка 17-годишња Каја Гербер, а на модну писту у последње време често излази и Хадсон Крениг који има 11 година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације