Без Евросонга због политике и превара

М. Ћунковић

14. 05. 2019. у 20:41

Без Евросонга због политике и превара

„Фламингоси“ / Фото Д. Мишић

У историји "Песме Евровизије", иако одабране, многе нумере се нису такмичиле из разних разлога

У БОГАТОЈ историји "Евросонга" посебно занимљиво место заузимају песме које су одабране за манифестацију, али се, из разноразних разлога, нису такмичиле. Било је ту политике, кршења правила, неодлучности националних телевизија... Многи би рекли - није ни чудо што доминирају примери из наших крајева.

Подгорички "Но нејм", последњи представници Србије и Црне Горе 2005, покушали су и следеће године да оду на "Евросонг", али је избио скандал. У правом циркусу на "Беовизији" 2006. у београдском Центру "Сава", црногорски чланови жирија су давали поене само извођачима из Црне Горе, па су дебљи крај извукли фаворити српског жирија, "Фламингоси" и Луис са песмом "Луди летњи плес". "Но нејм" је победио, али су уследила медијска препуцавања, писма ЕБУ, и на крају је одлучено да СЦГ пропусти такмичење у Атини.

Лозано и покојна Есма Реџепова одабрани су да 2013. представљају Македонију са "Империјом". Најављен је поход на врх, али је избила афера због спота сниманог на локацијама "нових старих споменика" у Скопљу, што је протумачено као страначка пропаганда. Македонска телевизија је Лозану и Есми спремила нову, знатно слабију песму, што је резултирало лошим пласманом.

Последње издање чувеног фестивала "Ваш шлагер сезоне" 1999. представљало је уједно и избор БиХ за "Евросонг". Надомоћно је победила група "Хари Мата Хари" певајући "Старац и море". Таман кад је Хари Варешановић почео припреме за такмичење у Јерусалиму, откривело је да је, десетак година раније, продао песму у Финској, где је и изведена. Нумера "Старац и море" је дисквалификована, а у Јерусалим је отишао Дино Мерлин и у дуету са Францускињом Беатрис освојио седмо место.

Многи су мишљења да би Југославији, четири године пре "Риве" 1989, прву евровизијску победу донела Зорица Конџа, која је у пратњи Јосипа Генде певала "Покору". Победила је на сплитској "Југовизији", али до "Евросонга" у Гетеборгу није стигла због проблема који сада изгледа тривијалан, али је тад био непремостив. "Песма Евровизије" се те године одржавала 4. маја, на дан смрти Јосипа Броза Тита, када певање, нити било какво музичко такмичење није долазило у обзир.

Хари / Фото В. Данилов


Либан, иако по свом статусу у ЕБУ има право да учествује на "Евросонгу", до сада није дебитовао, а лако је могао, 2005. Национална телевизија је пристала, одабрали су младу певачицу Алин Лауд, чак су јој и припремили песму. Проблем је настао кад је ЕБУ сазнао да у либанским законима постоји забрана емитовања било каквог садржаја из Израела, што би подразумевало и цензуру наступа израелског представника. То за ЕБУ није било прихватљиво, и све је пало у воду.

Есма / Фото АП


Перипетије око избора песме у Белорусији су редовне, а најзанимљивији је пример из 2011. Анастасија Виникова је имала велику жељу да опева своју љубав према домовини. Првобитни назив песме је био "Born in Belorussia", али је текст затим промењен због "превише политичких порука", уз нови назив - "I am Belarussian". Све то је, међутим, било узалудно, јер је установљено да је песма већ извођена. Анастасија је свој патриотизам ипак исказала песмом "I love Belarus" која је испала већ у полуфиналу.


СРПКИЊА НА НАСЛОВНИЦИ ДНЕВНИКА

Фото Anddres Putting


ПРЕДСТАВНИЦА Србије на "Евросонгу" Невена Божовић осванула је на насловној страни "Џерузалим поста" у хаљини коју су многи поредили са костимима из хит серије "Игра престола".

- Част ми је што су од 41 представника баш мене изабрали за насловну страну тако утицајног дневног листа у Израелу - рекла је у уторак Невена. - Ово је лепа увертира за полуфинале. Надам се да ће све протећи успешно, баш као што је било у понедељак на генералној проби, на којој је гласао жири.

АУСТРИЈА И ГРУЗИЈА

СКАНДАЛ због већ извођене песме избио је и 1990. у Аустрији, која је хтела на "Евросонг" у Загреб да пошаље двојац оригиналног имена "Дует", али... Они су исту песму, "Die beste" већ извели, и то на немачком националном избору '88, а покушај преваре је откривен у последњи час. Политичке трзавице на релацији Тбилиси - Москва 2009, и то пред "Евросонг" који се одржавао управо у Русији, допринеле су да Грузија те године изостане са такмичења.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

realist

15.05.2019. 04:07

U danasnje vreme nema vise pesama kao nekad, sad je vise Zavijanja, Lajanja. Vristanja a od pesme ni reci. To se videlo juce na prvom polufinalu.ovo vise lici na Indinanskih filmova.

em. i.

15.05.2019. 04:33

a nisu zabranili onoj ukrajinki neke godine koja je pevala prepoliticku pesmu. tada je zapravo trebalo da pobedi Australijanka koja je bila najbolja